пожарът

през последните дни често ме питаха какво чувствах, докато гасих горящата слама. Опитвах се да отговоря прилично, без да прекалявам с измислиците. Истинската причина да започна гасенето беше, че се намирах съвсем близо до склада. Имаше и друга любопитна подробност, която обясняваше защо бях там. По същото време почти всички войници даваха кръв. Направо ме втрисаше, като си представях как изтеглят със спринцовка моята кръв и после я впръскват в някаква издута, синя, крива, но най-важното - чужда вена. И щом разбрах за доброволно-принудителното кръводаряване, реших бързо да изчезвам. В поделението нямаше много възможности за бягство. Внимателно се изтеглих към края на плаца и тръгнах към свинарника, който се обслужваше от някакъв тъпанар на свръхсрочна служба. Само минах оттам, защото бях сигурен, че ако го помоля да се скрия, само ще погледне мръснишки и веднага ще ме натопи.

Гледах си в краката и вървях колкото се може по-бавно. Накрая стигнах оградата и седнах направо на тревата. Крадешком се озърнах за някаква опасност. Когато се изправих, примирил се, че няма да открия подходящо скривалище, видях пламъците през пролуките на полуизоставения склад. Сега признавам, че през цялото време се колебаех да вляза ли вътре. Не извиках за помощ, защото още не исках да ме забележи постовият. Но вече имах повод да вляза през страничния вход. Пламъците се издигаха почти до кръста ми. Опитах се да ги гася с крака. Почти веднага панталонът ми обгоря. Огледах се паникьосан и награбих някакъв стар чувал. Продължих с него. Нанасях отсечени удари с зеблото и отделях с крака горящата слама, за да не се разпространява огънят. Не се замислях какво би станало, ако огънят достигне сандъците с муниции, които още не бяха преместени. Тогава наистина щеше да стане страшно. Нямаше да открият дори частици от мене. Сега съзнавам, че ако бях на опашката пред амбулаторията, нямаше да направя каквото и да било. Даже ако всички, които са дали кръв, се спуснат да гасят, не съм сигурен, че щях да ги последвам. Но тогава, без да се питам защо часовият още не ми се е притекъл на помощ, продължавах яростно да тъпча и да размахвам обгорялото зебло. Всичко отдавна беше приключило. Но пожарните коли продължаваха да пристигат с надути сирени. Суматохата около пожара беше осуетила акцията по източване на войнишка кръв. Лекарят, кльощав, с тясно лице, приличаше на Дон Кихот без неговите доспехи - постоянно ми задаваше въпроси. Не знам защо ми прислуша и сърцето. Накрая нареди на фелдшера с какво да намаже двата мехура на дясната ми длан. Междувремено разбрах, че са ме наградили с двуседмична отпуска.
- Господин старшина, мога ли да остана в казармата? - попитах човека, когото смятах, че най-точно може да ми отговори. - Но да ме освободите, да речем, от занятията. - Ще даваш лош пример на останалите. - Съгласен съм да разказвам как получих озарение и съответното желание да се жертвам. Никой няма да забележи, че нищо не правя. - Дали са ти отпуска - ползвай я.
- Ако остана тук, ще ходя ли на занятия? - Питаш ме за мойто мнение, нали? - реагира нервно сташината, който беше нисък, як, с квадратни хитлеристки мустачки. - А в случая мойто мнение няма никакво значение. Отиваш си вкъщи, щом са те наградили, и край. Не искам заради тебе да ме накажат онези отгоре. Ако бяха ми наредили да те удавя в нужника, защото избяга от кръводаряването, щях да го направя. Но големият началник реши, че заслужаваш отпуска. Което означава, че не трябва да се връщаш, преди да ти е изтекла наградата. Ако ми създаваш неприятности, момче, вече по собствена инициатива ще те удавя в нужника. Обърна ми гръб, аз също се завъртях в подходяща посока. Въпреки резкия тон не бях сигурен какво е точното му отношение в случая. Обикновено се държеше покровителствено. Знаеше, че родителите ми беше ги довършило симетрично, както го наричах, раково заболяване - майка на левия, а татко на десния бъбрек. Бяха си отишли преди шест години. Отишли беше думата, която използвах най-безболезнено. Оттогава живеех с дядо си Стефан, който от своя страна се оплакваше, че живее сам. Нали и аз живея при теб, казвах му и настоявах за обяснение. Обикновено мърмореше ядосано, без да се разбира какво точно казва. Сега, когато бях достатъчно далеко от поделението, за да се почувствам свободен, тоест пътувах с рейс, качих се на друг, после две спирки с тролей и вече бях слязал, неочаквано го видях.
- Здрасти, дядо! - Какво искаш? - Ако не си сменил патрона на бравата - нищо. Сменил ли си го, дай ми ключа да се преоблека. - Ти кой си?
- Адаша ти. - Как се казваш? - А ти? - попитах го. Не последва отговор. Явно, склерозата съвсем му беше блокирала акъла. - Хайде да се прибираме. - Къде?
- Тръгвай с мене и ще разбереш. - Стига си ме дърпал! - просъска той. - Сякаш не мога сам да се прибера вкъщи. Направи рязко движение с лакът, освободи ръката си и избърза няколко крачки напред. Осъзнавах, че ако старшината не беше ме принудил да изляза в отпуска, нямаше да има кой да го прибере. Запазих разстоянието между нас да проверя дали ще спре пред вход Г. Имах съвсем основателни съмнения, че не му е напълно ясно къде се намира. Тогава я видях за пръв път. Входната врата рязко се отвори, дядо Стефан отстъпи настрани и тя, без да му обръща внимание, премина край него. Тялото се полюшна, реагира на устрема, с който излезе. Обърнах се след нея. Не я изпусках от поглед, докато не изчезна зад блока. В казармата, както е известно, някои се вреждат с гаджета. Или поне успяваха да ме убедят с разказите си. Лично за мене беше пълна суша, истинска Сахара. И сега направо загубих ума и дума. Вече имах още една причина да съм доволен, че се прибирах вкъщи.
Представях си я съвсем ясно, докато се борех с дядо Стефан, който не искаше да се качва по стълбите. - Познаваш ли онова момиче? - Къде отиваме? - Кое беше онова момиче?
Той успя да се освободи от ръката ми, седна на стълбището и се разплака. - Отиваме си вкъщи - обясних му аз. - Хайде, ставай! И стига си ревал, остават ни само два етажа. Дядо Стефан прокара длан по лицето си, надигна се и продължи нагоре. Вървях след него и си я представях. Не можех да мисля за друго. Последователно изолирах отделни части от тялото . През следващите дни често бях в същото състояние. Истински живеех само в минутите, когато я видях срещу себе си, и после, докато я изпращах с поглед. Всичко останало беше допълнително и несъществено. Спомням си, че този следобед бях купил сирене и хляб и затичах да хвана асансьора. Някой затвори металната врата, въпреки че ме забеляза, както ми се стори. Отворих само миг преди да тръгне нагоре и застанах срещу нея. Между непознати винаги има по-голямо или не толкова голямо разстояние. Но ако постояно мислиш за някое момиче, ти от своя страна си изминал своето разстояние. И когато разчетох в погледа само очакване по-скоро да дойде нейният етаж и да се отърве от натрапена близост, се почувствах засегнат. Признавам, че бях изненадан не по-малко от нея, когато протегнах ръка. Беше съвсем неконтролирано движение. Без умисъл, без да съдържа каквато и да било заплаха. И вече само във въображението протегнах и другата си ръка и си представих как я претеглям към себе си. Предполагам, че подобни желания и представи се отразяват на изражението. Вероятно затова ме погледна толкова остро, направо пронизващо и трескаво започна да рови в чантичката си. Не бях сигурен какво точно извади, защото продължих да витая между желанията, които никога не бих се осмелил да осъществя, и времето, всъщност секундите, които оставаха до нейния етаж. Тогава тя вече беше натиснала спрея. Закашлях и затворих очи заради силната болка. Отстъпих с длани на лицето си, когато получих първите ритници. Тя също кашляше, беше изразходвала спрея и сега само ме риташе. После усетих друга болка - веднъж, още веднъж - влизаше между ребрата ми. Острието се заби няколко пъти отстрани в гърдите ми и веднъж в рамото. През цялото време тя не произнесе нито дума. Чувах само яростно сумтене.
Ризата ми беше подгизнала от кръвта, когато се озовах на пода. Вече ме тъпчеше, блъскаше главата ми с колена. Скоро се чуваше само продраната ми кашлица и всичко беше неподвижно. Продължавах да седя на пода, покрил лицето си с длани, очаквах нови удари. Бях пълен идиот, абсолютен нещастник и чудовище. Същевремено не бях сигурен във вината си. Имаше ли тя право да ме наказва така брутално за желания, за намерения и за картините, които рисуваше въображението ми. Не съм сигурен колко продължи бавното пропадане, отдалечаването от мястото и от всичко, което беше се случило. Не разбрах кога е излязла от асансьора. Още не можех да си обясня защо не се защитих. Дори не се и опитах. Докосвах мократа си от кръвта риза и най-нелепо си представях как галя голите бедра бавно нагоре и бавно, още по-бавно в обратната посока. После отвориха металната врата, усетих течението и две жени почти едновремено изпищяха.

Не отговарях, когато ме питаха какво точно се е случило. Кой ме е подредил така? Исках друго да кажа на тях или на нея, не бях сигурен и с трескаво виновен глас зашепнах: Обичам те, обичам те!… Какво означаваха тези думи - бълнуване, грешка на езика. Или в безсилието си напразно се опитвах да обясня какво беше се случило. И аз самия някак да го разбера. Но преди това трябваше да изчистя кръвта от дрехите и тялото си, и от пода наоколо. Кой щеше да го направи, след като аз не можех да помръдна ръка. Стига е висяла извън носилката, на която лежах. Продължавах да лежа. И сякаш никога нямаше да се изправя.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал