🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В кухнята на ада

Гордън Рамзи е най-известният готвач в света. Ето защо

   ©  www.gordonramsay.com

Той е пънкарлив милионер, опърничав шотландец и гениален готвач. Телевизионните му шоута изобилстват от пегели (специфичното "тийт", с което се заглушават нецензурни думи и фрази), трошене на чинии, плюене върху манджите и нечувани обиди. Той е готвач от ада, поборник за съвършенство в кухнята и бизнесмен, без който гурме културата нямаше да е същата.

Гордън Рамзи израства в родното градче на Шекспир – Стратфорд на Ейвън, в абсолютна житейска безпътица, като четвърто дете на заклет пияница и медицинска сестра, която обслужва умиращи пациенти. Баща му спуква от бой цялото семейство и се интересува само от уиски и жени. В търсене на някакво бягство от тази среда, малкият Гордън се записва в детския на "Глазгоу рейнджърс" и в юношеските години футболът му е много по-важен от всичките равиоли с рачешко месо в сос просеко с шафран на света. Прякорът му в отбора е Гордън Счупеното коляно, а поредица от инциденти (включително скъсано сухожилие) го карат да се откаже от спорта. На 16 бяга от къщи и се опитва да запише в полицейския колеж – неуспешно. (Вероятно за щастие на редовите граждани, като се има предвид какъв терор налага в шоутата си по-късно.) Съдбата му отрежда ролята на мияч в индийски ресторант. "Плени ме шумът, споделя той в автобиографията си Humble Pie. Не можех да повярвам как си крещят хората един на друг. Работех като шибано магаре, но това ме окриляваше."

Година по-късно Гордън Рамзи записва хотелски мениджмънт. В края на осемдесетте бързо се издига до главен готвач в един хотел, но собственикът очевидно има нещо против връзките между служителите си, защото го уволнява. Рамзи бяга в Лондон, но готварските му интереси все повече се задълбочават в тънката френска кулинария, така че емигрира в Париж. Там попада на великаните Гай Савой и Жоел Робишон, но след две години стресът и напрежението го съсипват и Рамзи се оттегля на частна яхта (закотвена край Бахамите) за едногодишна почивка - като личен готвач на австралийски телевизионен магнат. През 1993 се връща на Острова по-уверен от всякога и става съдружник в ресторант в Челси.

Влудяващият му перфекционизъм дава резултат – през следващите четири години печели две от три звезди "Мишлен". Годината 1996 най-после е еднозначно щастлива за него – жени се за детска учителка (и досега е с нея, имат четири деца, две от които - близначета) и издава първата си книга – Passion for Flavour. През 1998 с помощта на тъста си Гордън Рамзи открива собствен ресторант – Royal Hospital Road, с който печели и трета звезда "Мишлен" и влиза в светата троица на англичаните, удостоявани с толкова висока оценка (другите двама са Хестън Блументал и Алън Ру). Тук се случва и първият му удар в телевизията – минисериалът Boiling Point, в който заснема осемте месеца мъки, обучение и подготовка за третата звезда. След този сериал Рамзи ще прекарва повече време пред камерите от всеки друг свой колега по света – следват проектите Ramsay's Kitchen Nightmares, Hell's Kitchen, Faking It. Гордън използва славата си и отваря ресторанти в най-примамливите кътчета на планетата – Дубай, Токио, Ню Йорк. Най-голям успех жъне с шоуто The F Word (петият сезон започна на 3 ноември). В него петдесетина гости (популярни телевизионни водещи, Лили Алън, Лиъм Галахър) обсъждат качеството на приготвената храна, коментират алтернативното и здравословно хранене, както и предимствата на домашното месо. Епизодите са пълни с непристоен език и клане на животни, които преди това наричат с имена на известни готвачи. Публиката е втрещена, предаването слиза след девет вечерта, но Channel 4 подписват четиригодишен договор.

Темпераментът и ярката словесност на Рамзи обаче са подплатени от висш перфекционизъм. Дейвид Бекъм, Боно и Брет Истън Елис са сред най-верните му фенове. "Всичко, което правя, е съвършено. Всичко, което готвя, е вкусно. Побеснявам, когато хората не дават най-доброто от себе си." Веднъж той лично изхвърля от свой ресторант колумниста Ейдриън Джил (в компанията на писателката Джоан Колинс), който го е вбесил с коментарите си. (По-късно същият ще напише "Рамзи е втора ръка човешко същество".) Приближените му твърдят, че е тих и приятен човек, но той не се дава: "За мен кухнята е бойно поле!"

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolakrastev avatar :-|
    nikolakrastev
    • - 1
    • + 5

    Това се романтизирани впечатления на почитател, а не реален портрет на Рамзи. Определено е в десятката най-добри, но чак пък "най-известния". Едва ли може да се определи кой е, а и по принцип топ-готвачите са известни само сред тясна група гастро-любители, онези които имат излишни пари или четат кулинарната секция на "Ню Йорк Таймс". По-малко известни ли са примерно Феран Адрия, Алън Дюкас, Томас Келер, дори не включвам някои от легендарните японски имена? Въпрос на вкус е, тук "ВКУС" с главни букви:) Ресторантът на Рамзи в Ню Йорк така и не получи трета звезда от "Мишлен", с основание, струва ми се.

    Нередност?
  • 2
    stanimira avatar :-|
    Станимира
    • - 2
    • + 5

    След като случайно попаднах на предаване с Гордън Рамзи сериозно се замислих за това какво се случва в кухнята на ресторантите, които посещавам.

    Тъй като мои роднини дълги години са били в ресторантьорския бизнес, съм наясно в общи линии с това какво се случва в кухнята, но че са достигнати такива низини като в предаването на Гордън Рамзи, не съм предполагала.

    Храната се прави от хора за хора и ако не се отнасяш уважително и като с възрастни, с хората, с които работиш, какво е отношението ти към хората, за които приготвяш храната.

    И няма проблем г-н Рамзи да си има малки психологически затрудения след тежко детство и от тях да се е родил перфекционизмът му, амбицията и добри (по някакви критерии) ястия, но да се превъзнася такова поведение към хората, с които работиш, а били те и твои подчинени, е недопустимо. Никога не бих посетила негов ресторант.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    автор
    • - 3
    • + 1

    аз гледах 1-2 предавания и имам чувството, че част от участниците нарочно са доста глупави. ако вземат кой да е избраните су-шефове, той ще спечели ресторанта без да се напъва, но нали трябва да е риалити. а статията изглежда скалъпена за 5 минути преди някой краен срок.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал