Keep Joking

За хумора, стереотипите и кризите с родената в Гърция комедиантка Катерина Врана

"Като бях малка, бях толкова грозна, че родителите ми се бяха уплашили за бъдещето ми. Решиха, че щом няма да преуспея с красота, трябва да знам поне няколко езика. Записаха ме на английски, защото англичаните се женили за грозни жени, та да имам шанс", така се представя Катерина Врана - 33-годишната комедиантка, която реди шеги и вицове еднакво добре на гръцки и английски език. И определено не е с неприятна външност, напротив - притежава екзотичен средиземноморски чар.

Представленията й в Лондон, Единбург, Мелбърн и Атина са винаги разпродадени, дори и с правостоящи. Родена е в Гърция, но през последните дванадесет години живее във Великобритания. Шоуто й "Фета сирене с кралицата" е абсолютният хит, който разсмива англичаните вече две години.

Разговарям с нея по телефона час преди то да започне в Атина, където Катерина има собствен комедиен клуб. Скоро ще можем да я гледаме и в София по време на първия комедиен фестивал в България на 22 февруари.

Защо сте комедиантка?

Не знам, никога не съм била най-смешната или най-духовитата в компанията, просто бях най-шумната. В началото започнах работа като актриса, после постепенно преминах към скечове и някак неусетно започнах да се занимавам със stand-up.

Трудно ли е да си жена в тази професия?

Ох, писнало ми е да ме питат защо има по-малко жени комедиантки, отколкото мъже. Ами, защото в много професии е имало по-малко жени от мъже, но сега нещата се променят. Във фестивала Edinburgh Fringe 2013 имаше много комедиантки, а CNN ме включиха в селекция за най-добрите, които трябва да бъдат видени.

Често вашите колеги включват сексистки хумор, вие каква доза от него понасяте?

Ядосвам се на сексисткия хумор, но същевременно обичам да си играя с предразсъдъците и стереотипите, защото именно чрез смеха те могат да бъдат адресирани и по някакъв начин. Иначе за публиката няма значение дали съм жена или мъж, стига да съм смешна, когато ги разсмея, им е все едно каква съм.

В stand-upa, който аз правя, има толкова много предразсъдъци за гърци и англичани, но те са смешни. Когато бях малка, ме учиха, че британците не се ядосват, но след тези дванадесетте години в Лондон открих, че и те се ядосват много – просто по техен си тих начин, който ние дори не регистрираме като реакция.

Въпреки че имате чудесно чувство за самоирония, все пак какво би ви обидило?

Нищо, много е трудно някой да ме обиди. Опитвам се да се сетя, но наистина нищо не ми изниква в съзнанието... Казват ми – вие гърците сте шумни. Ами, не се обиждам – когато говоря с майка си по телефона пред англичани, след като затворя, ме питат "какво стана, скарахте ли се". Не, отговарям им, ние така си говорим.

Какво са стереотипите?

Понякога нещо полезно – помагат за първо впечатление, но друг път са много дразнещи. Преди години участвах в прослушване за филма "Троя" за съвсем малка роля – на гъркиня, която поднася плодове. Стигнах до последното интервю, където бяхме останали пет момичета, и режисьорът ми каза, че съм твърде бяла, за да играя гъркиня. Развиках му се, че съм единствената гъркиня в стаята и че Брад Пит играе Ахил. Естествено не получих ролята. Но не ме е страх да използвам стереотипите в представленията си: гърците са шумни, викат, имат мнение по всички въпроси и аз се шегувам се с това. На конференцията TEDx в Солун имитирах детска градина, в която всяко дете беше от различна националност – американчето рисува Белия дом с чернокож в него и казва: "И чернокожият още е жив, не сте го убили, браво, Америка."

Смятате ли, че има специфичен "балкански хумор"?

Да. Освен че винаги псуваме на майка и вицовете ни са свързани с родословието, ние се приемаме много нa сериозно, не можем да се шегуваме със себе си. Но виж, когато става въпрос за смях на гърба на другите, сме първи.

Винаги ли шоуто ви "Фета сирене с кралицата" изглежда по еднакъв начин навсякъде, променяте ли нещо в него в зависимост от мястото, на което го играете?

Да, променям нещата съвсем малко. Гърците не обичат много да се смеят на самите себе си, така че, когато го представям в Гърция, включвам повече майтапи за англичаните. Самите англичани нямат този проблем, имат страхотно чувство за самоирония, не се обиждат, смеят се на всичко.

Дори когато им казвате, че английските принцове си падат по грозни жени, те продължават да се отнасят към кралското семейство напълно сериозно?

Пак се смеят, въобще не се обиждат. И когато иронизирам студенината и въздържаността им.

Кажете ни любимия си виц.

Наскоро чух един много добър. "Всички войни, протести, кризи в Гърция се случват само през зимата, през лятото е толкова хубаво времето, че на никой не му се занимава с нищо."

Споделяте много лични моменти на сцената, всички те ли са верни?

О-о, да, няма измислени случки. Не се притеснявам да споделям, винаги си казвам всичко, даже ми трябват сили да се спра да не кажа нещо, което за англичаните би било TMI (too much information) – те няма нужда да знаят чак толкова много подробности.

Има ли неща, с които не трябва да се шегуваме, теми табу?

Не, ако нещо е смешно, защо да не се шегуваме с него. След убийството на карикатуристите от сатиричния вестник "Шарли ебдо" бях в шок. Безумно е – живеем в свободен свят, не може да убиваш някого само защото не ти допада хуморът му. И на мен не ми харесват всичките им карикатури, но какво от това.

Налагате ли си автоцензура след атентата?

Не, сега пиша новото си шоу и няма да имам каквито и да било задръжки.

В шоупрограмите ви не присъстват шеги, свързани с религията, но все пак бихте ли включили нещо за православието например?

Ако има нещо смешно, да. Просто засега не съм напипала подобна линия, а и англичаните не се интересуват много от религия. Но категорично нямам табута.

Едни от най-добрите комици – Ръсел Питърс, е индиец, израснал в Канада, а популярната напоследък Науел Мадани е алжирка, израснала във Франция. Те са от смесени бракове или живеят в различна държава и иронизират културните различия – смятате ли, че в тези факти се крие част от формулата на успеха?

За Ръсел със сигурност – голяма част от шегите му са основани именно на разликата между индийци и канадци, а и използва индийски акцент на английски. И аз имитирам добре гръцки акцент на английски, въпреки че отдавна говоря без такъв. Ръсел иронизира стиснатостта на индийците, според него те така са открили нулата - "не са искали да платят цял един долар", т.е. и той си играе с предразсъдъци и стереотипи.

Гледах ви в предаване на BBC, чиято тема беше кризата в Гърция. Защо поканиха комедиантка да коментира?

(Смее се) Бяха говорили вече с икономисти, политици и кой ли не и искаха по-различна гледна точка. Но, честно казано, в Англия всички гледат на мен като на експерт по кризи само защото съм гъркиня – малко ми е писнало. Хората идват при мен и ме питат: "Боже господи, Катерина, какво става, защо сте в криза?!" А и на хората в Гърция им е писнало да слушат и четат за политика и икономика. Когато имам шоу там, не засягам тези теми. Самата политическа ситуация е като комедия в момента, така че няма как да бъде използвана като сюжет на скечове. Бившият министър-председател се държи като наранен любовник – все едно държавата му е бившо гадже, с което са скъсали. Когато напускаше кабинета, изнесе всичко от сградата – картини, канцеларски материали, дори тоалетната хартия.

Какво се променя в Гърция след избирането на СИРИЗА и Алексис Ципрас, в коалиция са с крайнодесните, които имат редица расистки изказвания?

Не знам – расистите не обичат хумора и не идват на комедийни шоута. Но иначе да, ние гърците комбинираме две противоположни неща – много сме гостоприемни към чужденците и същевременно сме страшни расисти.

Променя ли се хуморът във времето? Моето наблюдение е, че е станал по-първичен, като че ли хората се смеят на съвсем физически неща – като например някой да падне или да се оригне?

Да, за съжаление интелигентните предавания и особено комедийните сериали са намалели, няма ги великите комедии като онези от 60-те, когато в Гърция имахме страхотни попадения. Сега се залага на лесните и бързо смилаеми неща.

Какво правите, ако публиката ви не реагира по време на шоу?

Опитвам се да съм естествена. Ако видя, че хората не се смеят или не реагират, им казвам: "Ясно, това не ви е интересно, следващият път ще се постарая повече", искрена съм с тях.

Смеете ли се на собствените си шеги?

O, да, особено ако са нови или нещо ми хрумне по време на шоуто в движение и импровизирам, случвало ми се е да се ентусиазирам и да се засмея.

Кои комедианти ви разсмиват най-много?

Британецът Еди Изард и неговия Deathstar Canteen, The Muppet Show, Louis CK, Мария Бамфорд Дилън Моран, Уанда Сайкс.

Как поддържате тази огромна къдрава коса?

Трудно ми е, в Англия е влажно и тя бухва още повече. Спират ме на улиците и ме питат какъв е този храст, въобще третират я като някаква ходеща забележителност. Даже идват да я пипат. А в Гърция това си е съвсем обикновена гледка. Оставам я да вирее, не мога са се справя с нея, прави си каквото иска, определено има характер.

Като че ли трябва да тръгвате, закъснявате за шоуто си в Атина...

О, да, но аз съм спокойна – когато имам дълго двучасово представяне, си подготвям малки записки като насоки. Ако беше 30 минути, просто щях да си го кажа мислено преди това. Важното е да няма паника.

Първи комедиен фестивал ще се проведе между 22 и 24 февруари. В Sofia Live Club, начало 20:00 ч., билети 15 лв. за една вечер. Повече на: www.facebook.com/comedy.bg

Представленията на Катерина са на: www.katerinavrana.com и https://www.youtube.com/user/KaterinaVrana

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 2
    • + 10

    "...ние се приемаме много несериозно, не можем да се шегуваме със себе си..." нещо нее наред тука... :)

    Нередност?
  • 2
    noufar avatar :-P
    Тилда Вълчева
    • + 7

    Светът и оцелял защото се смее все още - вярно клише!
    Хубава статия!

    Нередност?
  • 3
    cmetschkaroff avatar :-P
    CMetschkaroff
    • + 5

    Хубава, занимателна и интересна статия!
    1. https://www.youtube.com/watch?v=RsMizypqRpo&list=FLeZ-M7TZaXmAn4FX_XVnFhQ - разширена версия на интервюто, и
    още една препратка към нейна изява в Солун:
    2. https://www.youtube.com/watch?v=A0q9hn8hebw - приятно съкратена версия... ;-)

    Нередност?
  • 4
    lorchi avatar :-|
    lorchi
    • + 1

    Много хубава статия:)

    Нередност?
Нов коментар