🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топло - няколко европейски СПА дестинации

Къде да отидем, докато дебатите за Централната минерална баня в София продължават

Водопадите на местността Il Gorello в Тоскана идват от термите на Сатурния и минерален извор с постоянна температура 37.5 градуса. Басейните са издълбани по естествен път в скалите
Водопадите на местността Il Gorello в Тоскана идват от термите на Сатурния и минерален извор с постоянна температура 37.5 градуса. Басейните са издълбани по естествен път в скалите
Водопадите на местността Il Gorello в Тоскана идват от термите на Сатурния и минерален извор с постоянна температура 37.5 градуса. Басейните са издълбани по естествен път в скалите    ©  Shutterstock
Водопадите на местността Il Gorello в Тоскана идват от термите на Сатурния и минерален извор с постоянна температура 37.5 градуса. Басейните са издълбани по естествен път в скалите    ©  Shutterstock

Релаксираши процедури, екологично чисти храни, спорт, медитация, ароматерапия - в последните години здравословният начин на живот вече не е само мода, а траен избор, който има своето отражение и върху туризма. Пътуването все по-често включва не единствено препускане по забележителности, а и СПА уикенд или просто ден, предвиден за пълно отпускане. Минералните бани и лечебните или антистрес процедури са многовековна традиция, която остава непокътната на много места в Европа.

Будапеща, Унгария

Будапеща може да бъде наречена столицата на СПА туризма в Европа. Обявена е за "град на СПА центровете" още през 1934 г. Минералните извори там са били използвани за лечебни цели още в дълбока древност, а по османско време са построени множество инсталации, някои от които все още съществуват. Сред най-известните минерални бани в града са Шчечени (Széchenyi), Гелерт (Gellert) и Рудас (Rudas), но освен тях в града има и над сто извора на минерална вода.

Шчечени е най–голямото СПА съоръжение, разполага с 15 басейна, три от които са на открито. Усещането да се потопиш в горещите минерални води при външна температура под нулата е несравнимо. Центърът предлага също сауна и масажи.

Работно време от 6 до 22 ч., цена 4900 до 6000 форинта (30 - 37 лв.).

Гелерт е СПА център, разположен в хотел със същото име, издигнат върху построените през 1918 г. бани.

Работно време от 6 до 20 ч., цена 4900 до 6000 форинта (30 - 37 лв.).

Рудас е СПА център, датиращ от времето на османското владичество, и наподобява турските бани в Истанбул. Залата с големия басейн безспорно е най–впечатляващата, тъй като се намира под висок купол в ориенталски стил. Важно е да знаете, че в много от СПА центровете в Европа банският не е задължителен, дори в някои смесени центрове. В Рудас има различни разписания за ползването на баните от мъже и жени, а уикендът е за всички, но тогава със сигурност банският е задължителен.

Турски бани

Мъже: понеделник, сряда, четвъртък и петък 6:00 до 20:00 ч. Жени: вторник 6:00 - 20:00 ч. Смесени: събота и неделя 6:00 - 19:00. Петък и събота нощни бани от 22:00 до 4:00 ч. Басейн
Понеделник до сряда 6:00 - 18:00 ч. От четвъртък до неделя от 6:00 до 20:00 ч.

Цена 2150 - 5000 форинта (13 - 30 лв.).

Баден Баден, Германия

"Баден на немски означава къпане, а думата, повторена два пъти, вече не оставя никакво съмнение, че това е градът на минералните бани и посещението им е задължително. Градът, разположен в сърцето на Шварцвалд, от векове привлича туристи от цял свят, които търсят благотворните и лечебни свойства на минералните бани в луксозна обстановка. Традиционни като концепция, но и модерно оборудвани, СПА центровете в града предлагат широка палитра от процедури в съоръжения, изпипани с немска прецизност.

Най–известна е построената през XIX век Фридрихсбад (Friedrichsbad), където може да се насладите на процедури като парна баня, басейни с различна температура и различни видове масажи. Важно е да знаете, че там не е нужно да носите бански костюм, всъщност нищо не носете, всичко, от което имате нужда, ще ви бъде предоставено на място.

Цена от 30 до 60 евро.

Бат, Англия

Бат (Bath) също е град, чието име подсказва какво да очаквате при посещението си. Това е единственият град с термални води в цяла Великобритания. Минералните извори се използват с лечебна цел още от времето на келтите, а по-късно римляните построяват и баните, където векове след това заможни туристи и местни хора започват да търсят лек и отдих. Termae Bath Spa е един от най–известните центрове, който разполага с открит и закрит басейн, парна баня и предлага многобройни релаксиращи процедури. Бат се намира на около два часа път от централен Лондон и е идеалната дестинация, ако искате да разнообразите престоя си в космополитния град.

Карлови Вари, Чехия

Малкото и очарователно градче Карлови Вари се намира на около два часа от Прага и е градът с най–много минерални извори на квадратен метър в света, цели 79. Лечебните свойства на минералната вода в града са познати още от XIV век, а сред известни посетители са Бетовен, Паганини, Шопен, Моцарт, Фройд и Гогол. Карлови Вари е една от най–посещаваните дестинации в Чехия и има много местенца, където може да отседнете, но ако търсите по–специално и луксозно преживяване, посетете Grand Hotel Pupp и неговия СПА център.

Баньо Винони, Италия

Баньо Винони е малко градче в италианската провинция Тоскана, където горещата минерална вода тече сред каменните сгради в средновековен стил. Цялостната архитектурата и устройство на градчето, построено още през римско време, са съобразени максимално с възможността за оползотворяване на минералните извори. Централният площад в селото Plaza de las Fuentes представлява голям минерален басейн, построен още преди 2000 години, който чрез канали е свързан с друг басейн, пригоден за къпане. Каналите минават между сградите, а водата е с температура 49 градуса. От горещата вода се вдига пара, което създава усещането, че целят град е като едно голямо СПА на открито.

Сред най–луксозните СПА центрове в града е Adler Thermae SPA Resort, а на по–достъпни цени е Hotel Posta Marcucci, който разполага както със закрит, така и с открит басейн и предлага много различни процедури.

Валс, Швейцария

В малкото швейцарско селце Валс се издига един истински архитектурен шедьовър - Терме Валс. Построен изцяло от камък и ориентиран така, че да може да се използва максимално естествената светлина, този СПА център е истинска ода за минералната вода. Докато плувате в термалните води и се наслаждавате на мистичната обстановка, през прозорците на залите се разкриват незабравими гледки към зелените швейцарски полета и бели снежни планини.

Исландия

Исландия е страната с най–висока геотермална активност в света и там със сигурност знаят как да ценят горещата минерална вода. На студения остров дори отоплението на домакинствата е на базата на горещите изворни води, а атрактивните термални бани привличат туристи от цял свят целогодишно. Със сигурност сте виждали снимки от може би най–известния минерален извор на открито в света, наречен Синята лагуна (Blue Lagoon). Това е и най–посещаваното от туристи място на острова. Намира се на полуостров Рейкянес, в близост до градчето Гриндавик. Едва ли има усещане, сравнимо с това да се отпуснете в горещите минерални води сред парата и да се насладите на спиращи дъха гледки към заснежените вулканични хълмове (пръстта от вулканичната лава има благоприятни за кожата свойства).

Цената за посещение е от 84 евро до 264 евро за възрастен.

Евиан ле Бан, Франция

Може би името Евиан ви е познато от бутилираната минерална вода, но това малко френско градче е истински рай за уелнес любителите. Луксозният СПА център Evian Resort SPA предлага СПА процедури и за най–взискателните клиенти.

Истанбул

Хамамът, или турската баня, е многовековна традиция в мюсюлманската култура, която освен за отпускането на тялото често предоставя и социална среда за срещи и дори обсъждане на важни бизнес въпроси. В Истанбул има много хамами, но най–известните центрове са Sleymaniye и Çemberlitaş.

Може да се каже, че Sleymaniye е по–ориентиран към туристите, отколкото към местните, тъй като е достъпен за мъже и жени, а в по–традиционните хамами разделението по полове е задължително. В този центрове освен на характерната парна баня може да са насладите на различни СПА процедури като сауна и масажи. Типична процедура е изтъркване на кожата със специална кърпа след парната баня.

Çemberlitaş работи от понеделник до петък между 6:00 и 00:00 ч., цена 60 евро.

Sleymaniye е отворен всеки ден от 10:00 до 23:00 ч., посещението струва 40 евро.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velvoofell avatar :-|
    velvoofell

    Може ли да пропуснете Термите в Букурещ - най-големият термален комплекс в Европа?

    Нередност?
  • 2
    crimson_king avatar :-|
    crimson_king

    Не Шчечени и Рудас, а Сечени и Рудаш се произнася!

    Нередност?
  • 3
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов

    "Къде да отидем, докато дебатите за Централната минерална баня в София продължават"
    ==========
    Не съм фен на спа-лиготиите, но закачливият въпрос ми хареса.

    Нередност?
Нов коментар