🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: Музей на илюзиите

Оптични илюзии, интерактивност и древни експонати

Дори и любимото ви занимание да не е ходенето на изложби, има много голяма вероятност най-новият музей в София да ви хареса. Музеят на илюзиите отвори врати на 26 декември. През последните години този тип музеи за деца и възрастни набират все повече популярност в европейските столици. Има няколко различни концепции за подобен тип музеи - едната е тази на музеите на илюзиите в Белград и Виена, а музеи от същия франчайз като този в София вече има във Вилнюс и Краков.

Първите са по-скоро интерактивни и пригодени за ефектни снимки за споделяне в социалните мрежи, докато вторите, какъвто е и музеят в София, са по-образователни и технически. Фигурата на Ястров, вазата на Рубин, безкрайното огледало и невъзможните форми са само част от интересните оптични илюзии в музея. Дискът на Ойлер, класическите оптични играчки, както и един от най-интересните експонати - цветната мистерия от светлини и стената със сенки, са по-интерактивни, като за мистерията от светлини са необходими поне двама души.

Литофанът, двойният портрет и сканимацията пък са произведения на изкуството, създаващи илюзия. Експонатите са постоянни, като постепенно ще се добавят нови. Има идеи за колаборации с различни артисти и различни събития по-нататък. Кои са експонатите, към които посетителите имат най-голям интерес? "Обърнатата стая и столът - защото са интересни за снимки, никой не ги пропуска", категорична е Зара, която работи като гид в музея.

Най-древни тук са Китайските вълшебни огледала, които датират от времето на китайската династия Хан (206 г. пр. Хр. - 24 г. сл. Хр.). Те са изработени от бронз, с диаметър 15-20 см, като предната част е лъскава и полирана и може да се използва като огледало, а отзад има релефно изображение. Когато светлината се отразява от огледалото към стената, виждаме шарката от задната страна прожектирана на стената. Има подобни магически огледала и в Япония, но се смята, че китайските са изключително рядко срещани. В Европа за първи път се появяват в Париж, но такова огледало е виждано там за последно през 1844 г. Днес се смята, че последният производител на магически огледала в Япония е Ямамото Акихиса, който до този момент не е разкрил напълно тайната на техниката им.

Друг любим експонат е плазмената топка на Никола Тесла, пълна със смес от благородни газове, с високоволтов електрод в средата. Дизайнът на версията, която може да видите в музея в София, е изобретена от Бил Паркър през 1971 г. Коя ли ще бъде вашата любима илюзия?

Работно време всеки ден от 10 до 20 ч., бул. "Княгиня Мария Луиза" 16. Входът е 21 лв. за възрастни и 17 лв. за студенти, ученици и пенсионери. Децата до 7-годишна възраст влизат безплатно (максимум 3 деца с 1 възрастен), а музеят предлага и семеен билет (2 възрастни + 2 деца над 7-годишна възраст) за 65 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар