🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: Pottery and Poetry

Арх. Мария Балева от FUNKT и адв. Зорница Генова отвориха ателие за керамика

Магазин Pottery and Poetry    ©  Тихомир Рачев

В ателието и магазин Pottery and Poetry виждаме как керамиката може да вдъхновява поети и обратното. Двете изкуства намират общото в приятелството между Зорница Генова, която замества юридическите текстове с художествени, и архитектката Мария Балева от студио FUNKT, която балансира между проектирането и глинените изделия.

"През 2020 г. стигнах до бърнаут (синдром на прегарянето), струпаха се много по-технически проекти, отколкото артистични, спешно имах нужда да творя с ръцете си", казва Мария. Керамиката се оказва толкова пристрастяваща, че постепенно от хоби се превръща в нейна втора работа. Или по-скоро естествено продължение на архитектурата: сега вече от FUNKT могат да предлагат не само проект на сграда, на интериора, с което през годините се наложиха, но и на купите за плодове, вазите, съдовете за хранене, та дори до сапунерките от глина. Това не е нов подход, още от времето на Баухаус творците са се увличали по всички детайли, до керамичните чаши.

Зори Генова и Мария Балева създават марката Pottery and Poetry първо с Instagram профил, където стиховете и красивите снимки на керамика вдъхновяват над 31 хиляди души. А преди няколко месеца отвори врати и магазинът с ателието им. "Това пространство е от най-бързо създадените обекти на FUNKT: само за един месец завършихме проекта, ремонта и обзавеждането, но когато сам си си клиент, е по-лесно", признава Мария.

Вътрешната част, където са масите, пещите, полиците с глинени чаши и купи, е светло и уютно. За създаването на всяко изделие са необходими най-малко десет дни: важно е глината да изсъхне много добре, пече се, после се прави допълнителен ретуш, глазира се и се полира. Ключовата дума при работа с глина е търпение. Но ако не ви е присъща тази добродетел, може да се култивирате с ваенето и оформянето.

В ателието срещам Наталия Желязкова и Златка Вачева, които също са в екипа и неуморно ваят купи, защото в момента имат голяма поръчка за известния магазин Liberty в Лондон. Професионалната пещ е готова за високия градус, който прави съдовете по-здрави. Първата им международна поръчка е от шарени плата за магазин в Катар, следват Германия, Франция и дори Япония. През последните години керамиката е изключително модерна и търсена, което влиза в общата световна тенденция на преоткриване на занаятите. В Англия в момента London Craft Week става по-популярна от London Design Week. "Британците имат невероятна школа, арт училища, които обединяват дизайн, арт и крафт, корейците, китайците и японците също са водещи в момента с изящните си минималистични изделия", ориентира ни Мария Балева в най-новите тенденции.

Магазинът галерия е в помещението пред ателието и целият интериор се сменя всеки път спрямо колекцията. Тази седмица златната завеса, която "светеше" по празниците, е заменена от тъмносиня, за да дава така необходимия контраст на изделията, те сега са минималистични, някои със златни кантове. От тавана висят нови керамични лампи. На рафтовете си правят компания сетове за суши, винени, ракиени и чаши за кафе и чай, свещници и ръчно изработени ароматни свещи. Плата и купи, които са достойни както за чаеното парти на кралицата в Лондон, така и за българските домове. От стената се подават еленски рога, но от порцелан, дело на друг артист - Георги Петков . Те "плашат" страшните неща от живота ни, подобни на африканските маски, но също и ни намекват, че няма нужда да се ловуват и убиват животни, по-добре човек да създава.

Идеята ни е да променяме пространството според колекциите, след няколко седмици тук ще "заплуват" керамични риби в бяло, тюркоазено, златно и ще се появят сервизи за сервиране на риба. С наближаването на лятото ще има и ярки "изтрещели" цветове. Подготвят си и повече съдове за готвене, вече са имали колаборация с Food connection и фотосесия на веган ястия в изделията на Pottery and Poetry.

Мария Балева планира и уъркшопове по керамика, които ще са няколко дни и ще обхващат целия процес, повече информация ще има на страницата им: https://potteryandpoetry.eu.

Ул. "Крум Попов" 75, работно време от 10 до 19 ч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар