Актуалните тенденции в съдовете за хранене за 2023

Ръчна изработка, цветове, оригинални съчетания

Стайлинг - Мария Балева/Funkt; Pottery & Poetry, Яна Стоева, OURHOOD Home; фотография - Тихомир Рачев; съдове - цветно стъкло от Epoque, керамика в свободи форми Pottery & Poetry, сол и пипер от Tocka&Tochka; покривки - лен от Latzovski, рисуван лен - Мария и Яна
Стайлинг - Мария Балева/Funkt; Pottery & Poetry, Яна Стоева, OURHOOD Home; фотография - Тихомир Рачев; съдове - цветно стъкло от Epoque, керамика в свободи форми Pottery & Poetry, сол и пипер от Tocka&Tochka; покривки - лен от Latzovski, рисуван лен - Мария и Яна
Стайлинг - Мария Балева/Funkt; Pottery & Poetry, Яна Стоева, OURHOOD Home; фотография - Тихомир Рачев; съдове - цветно стъкло от Epoque, керамика в свободи форми Pottery & Poetry, сол и пипер от Tocka&Tochka; покривки - лен от Latzovski, рисуван лен - Мария и Яна    ©  Тихомир Рачев
Стайлинг - Мария Балева/Funkt; Pottery & Poetry, Яна Стоева, OURHOOD Home; фотография - Тихомир Рачев; съдове - цветно стъкло от Epoque, керамика в свободи форми Pottery & Poetry, сол и пипер от Tocka&Tochka; покривки - лен от Latzovski, рисуван лен - Мария и Яна    ©  Тихомир Рачев

Подреждането на масата и сервирането на храна в съдове, подбрани с вкус, може да създаде естетична и приятна атмосфера и да превърне обикновения обяд или вечеря в малък празник. Когато сме със семейството си или с близки приятели, не е необходимо да спазваме стриктно етикета. Аранжирането на масата може да бъде удоволствие като подреждане на цветен пъзел от керамика, стъкло и текстил, събирани по различно време и в различни стилове.

Ако все пак искате да добавите нови неща към колекцията си от съдове за хранене, ето няколко насоки за какво да се оглеждате:

Ръчно изработени, уникални предмети

Хората са все по-изморени от масовото производство и търсят отпечатъка на ръчната изработка. Доказателство за това са дори големите вериги за мебели и предмети за дома като Zara Home, H&M Home, IKEA, които от няколко години засилват присъствието си на ръчно изработени и декорирани колекции. Цената на изделията се различава от тази на индустриално произведените и са отбелязани като "ръчна изработка".

По-автентични стоки за дома, или такива в лимитирани серии, се предлагат в големите ритейл магазини в Европа - Selfridges, Liberty, Galeries Lafayette, за които работят екипи от "златотърсачи" - това са хората, които подбират автори и малки марки, за да ги представят в магазините си. Търсенето на такъв тип предмети е изключително засилено в последните години, качеството е проверено, а стилистиката е съобразена с тенденциите.

Все пак, ако искате вие да бъдете човекът, който намира, потърсете ателиета, където занаятчиите изработват и продават изделията си. Посетете сайта на HOMO FABER, които преди няколко години започнаха да картографират занаятчийските работилници в Европа. Някои от тях са отворени за посещение в работното им време, за други трябва предварителна уговорка.

Отворете шкафа на бабите си

Там винаги се крият съкровища и почти всичко е ръчна изработка. Стилът и вкусът невинаги ще бъдат вашите, но със сигурност ще успеете да отделите няколко предмета, които да пасват цветово на вашия сервиз или да бъдат в пълен контраст с него, но с потенциал да придадат романтика на масата ви. Съживете бродираните покривки, чашите от цветно стъкло и изрисуваните порцеланови чинии. Такива ценни находки се откриват и по антикварните магазинчета. Epoque имат нюх да намират подобни вещи, следете профила им в Инстаграм.

Използвайте цветовете

Правилото 60-30-10 е теория за създаване на цветни комбинации, които са естетично приятни и балансирани. Тази теория се използва главно в интериорния дизайн, но може да се приложи и в декорирането на масата. Препоръчва се доминиращият цвят да бъде 60%, 30% да е второстепенният, а останалите 10% да са за цветен акцент.

Първата стъпка е да изберете основен цвят - този, който обичате, или такъв, с какъвто разполагате. След това акцентен цвят - обикновено това е най-яркият или контрастен на останалите цвят, и накрая второстепенните - могат да бъдат повече от един, но е добре да са в гама.

Като комбинация можете да следвате цветовете според сезоните в природата, така никога няма да сбъркате. Използвайки една и съща основа, можете да създавате различни цветови комбинации, сменяйки акцентния и второстепенните цветове.

Добавете нещо от себе си

Не е необходимо да сте художник, за да изработите елемент за масата си. Обикновена бяла покривка може да бъде карирана от вас с цвета, който не намирате в магазина. Можете да изпишете послания или стихове като кант на подложките си за хранене, да използвате ръчно изработени печати от картоф, за да направите щампа, а ако имате повече търпение - да бродирате семпли форми.

Текстилни бои и четки има в "Слънчоглед". Платове за основа потърсете в Cacadu на бул. "Сливница" 186 и Latzovski.

Matzalo e място, където можете да декорирате свой керамичен съд, екипът ще ви помогне с идеи и техники, а вдъхновение винаги можете да черпите от Pinterest.

Предмети с чувство за хумор, но внимавайте с кича

Кичът работи с некачествени и изкуствени материали, използва "лъскави" детайли, за да си придаде повече стойност, и би могъл да бъде много евтин или много скъп.

Въпреки това има десетки добри и забавни примери на предмети за дома, с които можете да разчупите още повече сериозността, поздравяваме ви с розовото дупе на Anissa Kermiche.

В заключение ви уверяваме, че тази година имате пълна свобода да се развихрите. Няма забранени цветове или стилови комбинации, използвайте това, което имате, и потърсете само няколко нови акцента, които ще довършат композицията ви.