Ново място: LAFFA Street Kitchen

Лимонада от маслина, салата със син рак и други околосветски разходки в покрайнините на София

В LAFFA, очаквано, се прави лафа. Лафата е вид израелска пита, член на световното семейство на плоските хлябове. Тук се приготвя на място и се изпича пред очите ни върху горещ железен купол. Или не толкова тържествено - върху огънат сач.

После тези лафи се зареждат с пълнеж, който се опакова, и така заедно с всички бурита, дюнери, тортии и всякакви палачинки лафите попадат и в жанра на завитите сандвичи. Любими заради своята практичност да съберат цялата суматоха на пълнежа в здраво и спретнато рулце.

Зад LAFFA стоят двама приятели, пътуващи гурмани, които в продължение на година избират рецепти и изчистват концепцията си, за да превърнат хобито си в отварянето на място, в което да се дават нова, различна и висококачествена улична храна от света.

И сега резултатът е налице в меню от три вида лафа - чиста, с куркума и с мастило от сепия - бяла, жълта и черна. След лафата избираме между 7 пълнежа със седем основни продукта, приготвени по рецепти от различни части на света. Гъбеният е с кладница, шийтаке, шимеджи и френския сос холандез, агнешката шаварма е от Източното Средиземноморие, пири пири е дар от Португалия, патицата с манго сос долита от Хонконг, стекът с чимичури сос е поздрав от Аржентина, скаридите - от Карибите, и свинското - от Мексико. Всяка лафа е с подробно описание на съдържанието си, включително подправките, които се загряват и смилат на място, за да се извлече най-смелият им аромат, и сосовете, които, като изключим такива като срирачата, също се приготвят от нула.

Ястията също са седем: супа том ям, салата с егейски син рак, бъркани яйца с хамон и трюфел, карпачо от октопод и три дипа. Всяка порция си струва опитването. Хумусът например, който идва с крекери от лафи, е поръсен с пушен червен пипер, кедрови ядки, зърна от нар и сумак, които "вдигат" вкуса му. А салатата със син рак постига идеалния баланс между солено, сладко, пикантно, свежо, меко и хрупкаво.

Гарнитурите, или това, което обичайно е салатата зеле и моркови, лютеница и пържени картофи, тук са испанските чушки падрон, кипърската салата хориатики с домати, чушки с козе лабне с мента, и зелен фасул по тайландски.

Околосветските разходки може да си ги направите удобно и бързо на място в уютния павилион с приятна тераса, в който максимално се абстрахирате, че сте на не особено привлекателното "Симеоновско шосе".

В крайна сметка концепцията на LAFFA е доведена до реалност: предлага нещо ново, каквото е лафата, нещо различно от пицата и бургера и нещо качествено и вкусно. Да добавим и прецизност, отношение, и последователност до последния детайл. Каквито са лимонадата от маслина или мократа кърпичка.

бул. "Симеоновско шосе" 102, кв. "Витоша"

понеделник - неделя 11.30 - 21.30

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wyf051120141 avatar :-|
    MH
    • + 6

    Много добре, но трябваше да е някъде в центъра. На Симеоновско шосе вървят само пържоли.

    Нередност?
  • 2
    srl41671950 avatar :-(
    srl41671950

    Спрете 👏🏻 да 👏🏻 пишете 👏🏻 ревюта 👏🏻 на 👏🏻 заведения 👏🏻 за 👏🏻 хранене 👏🏻 БЕЗ 👏🏻 снимки 👏🏻 на 👏🏻 храна!

    Нередност?
Нов коментар