🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Wiener Privatklinik поглежда към пазара на здравни услуги в България

Една от най-големите частни болници в Австрия инвестира 50 милиона евро в нова леглова база

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Wiener Privatklinik се намира в разширения център на Виена, в близост до университетската болница, точно в дъното на Pelicangasse. Тя е една от най-големите частни болници в Австрия. Създадена е през 1871 година. Трите ѝ сгради от различни епохи са обединени от вътрешен двор и топли връзки. Луксозната обстановка и модерният интериор наистина впечатляват. Сега към тях ще се приобщи още една съседна сграда и болничната база ще се превърне на практика в квартално каре със зелен вътрешен двор.

За последните две години Wiener Privatklinik попада в

Топ 250 на най-добрите болници в света

на американското списание Newsweek и германската компания за пазарни проучвания Statista.

Във Wiener Privatklinik работят над 350 специалисти и лекари, 9 от тях са в класацията на Стандфорския университет в топ 10% от учените в света като онколога и медицински директор проф. Д-р Кристоф Цилински, хирурзите д-р Валтер Клепетко и проф. д-р Себастиан Шопман, психиатъра проф. д-р Зигфрид Каспер и ангиололога проф. д-р Ерих Минар, дерматолога проф. д-р Георг Щингл и др.

Частната болница има 20 акционери, повечето от тях са и лекари в нея. Различното в бизнес модела на Wiener Privatklinik е, че сред акционерите няма застрахователни дружества, макар че голяма част от приходите идват именно от здравни застраховки.

Генерални директори са д-р Валтер Емб и Роберт Николаус Винклер. Д-р Емб е и главен акционер във Wiener Privatklinik. Той е главен изпълнителен директор от 1995 година и под неговото управление болницата започва да се развива в подем. Специалист е в областта на сърдечно-съдовите заболявания. (Д-р Емб е и пилот и като такъв е основател и координатор на авиомедицинския център към болницата - най-стария подобен в Австрия, който предлага възможност за всички изследвания за пилоти.)

Неговото мнение е, че подобна акционерна структура

Предпазва болницата от натиск от страна на корпоративни акционери

Когато акционерите са физически лица, това предпазва болницата от натиск и екипът се концентрира повече върху медицинските резултати. Болницата има научен консултативен съвет, който се състои от 8 австрийски учени от Медицинския университет във Виена, които действат и като одиторски екип за медицинска и научна работа.

Всъщност Wiener Privatklinik е от малкото частни болници, които са собственост на физически лица.

Болницата разполага със 145 легла и предлага над 30 медицински специалности, като разполага с 10 центъра за компетентност в областта на онкологията, сърдечно-съдовата медицина, хирургия на периферните нерви, на костните тумори, гастроентерологията с фокус върху терапията на заболявания на черния дроб, панкреаса и жлъчката, хепатологията, интервенционалната радиология и микротерапията, спортната медицина и травматологията, ортопедията и общата хирургия. Акцентът тук е върху минималното инвазивна хирургия, която се е превърнала в стандарт при повечето процедури.

Wiener Privatklinik има хирургическо отделения с 4 операционни зали.

През 2020 година в болницата е създаден единственият частен център за лъчетерапия в Австрия в партньорство с Amethyst - лидер в областта на лъчетерапията в Европа. Във Wiener Privatklinik се намира Централноевропейски център по ракови заболявания Academy Cancer Center. "Интердисциплинарното сътрудничество в рентгенологията, патологията, хирургията, вътрешната онкология и лъчетерапията е от решаващо значение", казва проф. д-р Кристоф Цилински, ръководител на центъра. Болницата е специализирана още в услуги по образна диагностика в центъра по радиология с PET-CT скенер и нуклеарна медицина.

Център Amethyst в болницата разполага с един от най-модерните апарати за лъчетерапия. Това е обемна модулирана дъгова терапия, или VMAT - наричана още Arc Therapy или Rapid Arc лъчетерапия. Това е IMRT техника, която е много точна и прецизна. С VMAT радиационният лъч се доставя по дъга, която се движи около тумора и формата на лъча и дозата на радиация автоматично се променят, докато се движи. Планирането на лечението с VMAT е много по-точно и здравите тъкани получават само много ограничена част от радиацията. Тази иновативна техника, съчетана с процесите на облъчване, насочвани към изображението, осигурява високопрецизна обработка. Средното време до излагане на радиация при този вид лечение се намалява до няколко минути. Следователно лечението с VMAT е не само по-бързо, но и по-точно, с минимални странични ефекти, обясняват лекарите във WPK.

Wiener Privatklinik приема

Повече от 12 000 пациенти годишно от над 20 държави

както и над 30 000 амбулаторни посещения. 40% от пациентите й са от са от чужбина, основно от Централна и Източна Европа.

От 2015 година средният ръст на увеличаване на чуждестранните пациенти в болницата е 34%.

Заетостта на стаите в болницата е над 85%. Ето защо акционерите инвестират 50 милиона евро в още една сграда. Към Wiener Privatklinik е приобщена съседна сграда със 100-годишна концесия от Австрийските железници. Така болничните тела оформят каре с вътрешна градина. "Луксозни стаи с луксозни удобства", така най-кратко формулира Ема Хефнер, маркетинг директор, възможностите на частната клиника при представянето ѝ пред български журналисти в началото на май.

Д-р Емб очаква инвестицията да се върне за 20-годишен период. Според него моментът е подходящ и заради ниските лихви по кредитите и възходящия тренд за болницата. Той отговори на въпрос на "Капитал", че идеята е да се увеличат както легловата база, така и възможностите за още специализирани кабинети и операционни, като повечето стаи да са единични, каквато са и голяма част от сегашните.

Истината е, че ако човек се абстрахира от специфичното болнично легло, интериорът в стаите на Wiener Privatklinik е като в луксозен хотел с абсолютно всички удобства и това, изглежда, е тенденцията, която екипът иска да налага.

Както в цяла Европа,

Пандемията от COVID-19

поставя екипа пред изпитание и като при всяка криза той вижда възможност и изгражда онлайн здравен център, който се развива и след пандемията - това е дигитална платформа, която предоставя възможност за консултации от водещите специалисти на болницата. "Стартирането на онлайн центъра беше нашият отговор за невъзможността да се пътува, наложена от пандемията. Сега това е възможност за предоставяне на пациентите на достъп до всички услуги на болницата с най-голямо международно покритие в региона, като предлагаме пълния набор от услуги за диагностициране и лечение по най-високите стандарти и във възможно най-кратките срокове, казва Ема Хефнер, която е и ръководител на отдела за международен бизнес на Wiener Privatklinik от 7 години. Тя самата е от Румъния и има значителен опит в здравния мениджмънт в родината си.

Ема Хефнер представя и възможностите за пълно обслужване на чужди клиенти - планиране на разходите, планиране на приеми, преводачески услуги, трансфери с линейка и самолет, следболнично лечение.

През последните няколко години над 200 българи са се лекували там. Ето защо Wiener Privatklinik поглежда и към пазара за здравни услуги в България. "България е сравнително близко и затова се опитваме да заявим, че сме международно призната болница с високо качество на нашите услуги", казва главният акционер на болницата д-р Валтер Емб. Той вижда потенциал в българския пазар на здравни услуги, въпреки че той не е особено голям. Той смята, че българските пациенти също търсят в чужбина медицински услуги, защото здравната система в България не е толкова интензивна, колкото в западните страни. Той прави това заключение от обратната връзка, която идва от онлайн центъра за здравеопазване, който е достъпен за българските пациенти и от който си личи, че имат интерес към болницата.

За момента Wiener Privatklinik проучват възможности за сътрудничество с българската здравна каса. Болницата има сътрудничество с Румъния, Хърватия, Северна Македония и Обединените емирства, казва Ема Хефнер, ръководител на отдел "Маркетинг и международен бизнес" във Wiener Privatklinik.

Болницата има открити два офиса в Унгария и Румъния - в Будапеща и Тимишоара, засега все още проучва възможността да открие такъв и в България предвид желанието си да предоставя услугите си и за български пациенти. Засега възможностите са нуждаещите се от специфична медицинска услуга да предоставят на здравната каса в България оферта от Wiener Privatklinik, която да покрие разходите по лечението във Виена при съответното одобрение.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    joro4900 avatar :-|
    joro4900

    Какъв благороден лекарски писък ще настане сега! Пациентите да му мислят, как австрийските изедници ще свалят по три ризи от бедния български пациент...

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Още една маймуна на клона ...

    Нередност?
Нов коментар