Ново място | Mini.Bar на "Гурко"

Натурални и биодинамични вина, мескал и храна към тях

Ново място - Mini.Bar на ул. "Гурко" 44
Ново място - Mini.Bar на ул. "Гурко" 44
Ново място - Mini.Bar на ул. "Гурко" 44    ©  Цветелина Белутова
Ново място - Mini.Bar на ул. "Гурко" 44    ©  Цветелина Белутова

Акцентите в съвсем новия Mini.Bar са два: натурални и биодинамични вина и мескали. Предполагам, че тази неортодоксална, следователно и по-рискова концепция, автоматично го превръща в първия нишов бар.

Може би най-кратката дефиниция за натурални вина би била "с минимална човешка намеса". Макар все още да са твърде далеч от масовото, те упорито разширяват нишата си и се налагат, по всичко личи необратимо, докато около тях се въртят спорове дали са мимолетна мода или устойчива тенденция.

Мескалът традиционно се обяснява през текилата: най-честото обяснение е, че всички текили са мескали, но не всички мескали са текила. Текилата се произвежда само от синьо агаве, познато и като аgave tequilana, а мескалите - от който и да е от над 30-те вида агаве. Точно в зависимост от тях, наред с технологията при ферментациите и отлежаването, ароматите и вкусът им варират в много широк диапазон - на бор, анасон, кардамон, трева, мед, тютюн, кожа, ванилия, цитрус, и все пак много често излизат опушените нотки. Традиционно мескалът са прави от сърцевината на агавето, която минава през огън.

Вината на бутилка в Mini.Bar са около 20, осем са на чаша. Веднага ще се ориентирате, че ценово се насърчават поръчките на бутилка.

Засега пенливите са четири, белите вина преобладават, като вносните са австрийски с най-добри примери за грюнер велтлинер или ризлинг. В менюто е и впечатляващо розе от ксиномавро Thymiopoulos, също и интересни български натурални на Damyanov, Bottled Opinions, MeДИВine. Червените вина са около пет - от Риоха, Приорат, Италия, също и Чили.

Коктейлите са класиките и няколко с мескал - отново за да задълбочи познаването на този мексикански дар.

Погледът на Mini.Bar сякаш е повече към испаноезичния свят - и при вината, и при алкохолите, донякъде и при храната, която, разбира се, е храна като за бар. Като начало е бутът хамон на място. Освен него са терините, диповете, домашното гуакамоле и руска салата, тартарът с бергамот. Интересни са испанските консерви сардини, зарган, жълтоперест тон или миди, поднесени с хляб и зехтин. Мислено веднага ни отпращат към Испания и Португалия. Зад Mini.Bar стоят три имена: Яна Петкова, Кристина Маркова, Ивайло Игнатов. Добре познати имена в бранша, а за останалите - хора с вкус към по-непознатото и отдалечено от мейнстрийма.

Mini.Bar не е съвсем мини, има близо 30 места, а при първите по-топли дни ще отвори градината си откъм улицата. Все пак ми се струва, че най-естественото и притегателно място за сядане е красивият месингов бар.

ул. "Гурко" 44

Работното време за момента е вторник - събота от 17 до 22 ч., предвижда се удължаването му

Все още няма коментари
Нов коментар