🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Queen в операта, рамен, испанска мода, гмуркане с косатки в Норвегия

25.02

Геният на Джани Версаче. Режисьорът Салваторе Дзанино разказва за живота на легендарния италиански моден дизайнер Джани Версаче. Той е роден през 1946 г. в Реджо Калабрия и израства заедно с по-големия си брат Санто и по-малката си сестра Донатела. Документалният филм е американски, премиерата му е била през 2022 г. и е част от фестивала Master of Art. В Дом на киното, начало 19 ч.

25.02

Непоносимо дълги прегръдки. Режисьорът Крис Шарков продължава да изследва проблемите на съвременния човек чрез текста на Иван Вирипаев. За пиесата, която се поставя първи път на българската сцена, той кани актьорите Димитър Николов, Мария Сотирова, Мартин Димитров и Веселина Конакчийска. Чарли и съпругата му Моника случайно се запознават с Еми и Крищоф и откриват, че и на тях животът им е свързан с мистериозно извънземно същество. Премиерната постановка засяга социално актуалната тема за миграцията и изследва духовния и чувствен опит. Сценография и костюми от Огняна Серафимова, музика - Емилиян Гацов - Елби. РЦСИ "Топлоцентрала", 19:30 ч., билети от мрежата на urboapp.com, 18 / 25 лв.

до 25.02

Рисунката - без ограничения. Изложба с работи на съвременни художници, които работят активно в областта на рисунката. Произведенията са на Боряна Петкова, Калин Серапионов, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Леда Ванева, Надежда Олег Ляхова и др. Артистите показват промените, настъпили под влияние на интернет, графитите, анимацията или комикса. Концепцията им е да променят разбирането за рисунката единствено като "молив върху лист хартия". Галерия "Структура"

25.02

Артисти говорят за провала. Сдружение "Стайна температура" в лицето на Цвета Дойчева и Силвия Чернева и ХОД Движенческа лаборатория ни канят да говорим за провала открито, публично. Подобни събития се правят отдавнa по света и в България под името FuckUp nights, но в случая фокусът е върху артистичните провали. Гост лектор е Тийен Лоутън, която е танцова артистка, соматичен и двигателен фасилитатор. Работата й е концентрирана върху изпълнение, преподаване, режисура. В ХОД Движенческа лаборатория, начало 17:00 ч., регистрация на: [email protected].

25.02

Концерт на Tengger. Групата от Япония и Южна Корея идва в София по покана на "Аларма пънк джаз". Музиката им е на границата между електронния психеделик, дроун и ембиънт рока. В групата Итта свири на хармониум и инструменти-играчки и пее, Марукидо използва аналогови синтезатори, а участието на сина им Рааи е с глас и танцова хореография. Преди тях на сцената ще излезе Мирян Колев (E.U.E.R.P.I.) - български ембиънт артист с много международни изяви. В Singles, начало 20 ч., билети 25 лв. предварителна продажна, а на входа и преди концерта ще са по 30 лв.

26.02

Концерт на Иво Папазов - Ибряма. По случай 70-годишнината на легендарния музикант Ибряма и неговият оркестър "Тракия" ще зарадват своите почитатели. Иво Папазов, известен като виртуоза на кларинета, се издигна до световните сцени, нареждайки се до най-изтъкнатите творци на нашето време. През 2022 г. Ибряма спечели специалната артистична награда на международния фестивал за world и електронна музика WOMEX. Два от многото албуми на Папазов са продуцирани от Джо Бойд (продуцент на Pink Floyd, Джими Хендрикс и REM). Неговият оркестър е от музиканти, представители на различни етнически групи от различни краища на България, те свирят микс от българска и балканска традиционна музика с елементи на джаз, фънк и рок. В Sofia Live Club, Първите 100 билета в Eventim са на цена 35 лв., след това цената става 40 лв., в деня на концерта и на място: 50 лв.

26.02

"Дебати за Европа": Защо някой би искал да се присъедини към Европейския съюз? Дубравка Стоянович от Сърбия, Ирина Виданава от Беларус, Весела Чернева от България и Станислав Секриеру от Молдова ще дискутират европейските перспективи. Допреди войната в Украйна изглеждаше, че Европейският съюз губи инерция. Сега държавите членки се обединяват около идеята за Европа като икономическа и политическа общност, основана на общи ценности. Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС, други в Западните Балкани чакат на опашката от дълго време. "Дебати за Европа" ще бъдат на английски и български език със симултанен превод. В "Топлоцентрала", начало 10:00 ч., детайли на: www.facebook.com/DebatesonEurope/

26.02

"Труман и Тенеси: Интимен разговор". Режисьорката Лиса Имордино Врийланд показва сложните отношения между американските писатели Труман Капоти и Тенеси Уилямс. Във филма са включени писмата между двамата, уловили началото на тяхното приятелство, както и известните критики, които са си отправяли един към друг. Архивните кадри и снимки допринасят за плътния и вълнуващ портрет на литературните класици. Филмът е част от фестивала Master of Art. В кино "Люмиер", начало 17:00 ч.

27.02-23.03

Мода от Испания. Изложба на графичната дизайнерка Ерина Боянова показва шест емблематични имена за испанската мода: Кристобал Баленсиага, Пако Рабан, Маноло Бланик, Сибила Сорондо, Адолфо Домингес и Хорхе Акуня. Представени са чрез плакати, вдъхновени от тяхната изобретателност, висша естетика, смелост в следването на личния усет, философия за промяна на социалния контекст. Пако Рабан почина преди седмица на 88 години. В Институт "Сервантес", понеделник и сряда от 10:00 до 20:30 ч., вторник, четвъртък и петък от 10:00 до 19:00 ч., събота от 15:30 до 19:00 ч., неделя от 10:00 до 13:00 ч., вход свободен

28.02

Една нощ в операта с музиката на Queen. Събитието е послучай 30 години от смъртта на Фреди Меркюри и 75 години от неговото рождение. Хитовете ще бъдат изпълнени от Славин Славчев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков-син заедно с Оркестър и хор на Опера Пловдив с диригент Kонстантин Добройков. В зала 1 на НДК, от 19:00 ч., билети от 30 до 70 лв., в Eventim.

28.02

Японска кухня - Miso Ramen. По време на кулинарния курс на Hobby'licious Cooking School участниците ще научат японските техники за приготвяне на емблематичното ястие рамен. Водещата Жана Георгиева ще покаже как се приготвят всички компоненти за съвършения рамен, а менюто включва: Miso Ramen сума, Chashu - маринован свински корем, Ajitsuke Tamago - мариновано яйце и нудълс. В училището Hobby'licious Cooking School в Пловдив, начало 18:00 ч., цена 60 лв.

1.03

Гмуркане с косатки над полярния кръг. Йовита Кажемекайтите и Любомир Тошев ще разкажат на английски език как да се гмуркате с косатки над полярния кръг, в северна Норвегия. Косатките имат репутация на китове убийци, но според тях истината е по-различна, защото те са едни от най-социалните и интелигентни животни на планетата. Косатките са единственият алфа хищник, който позволява на хората да го придружават, докато се храни, ловува и гледа децата си. На презентацията ще бъдат показани сюрреалистични пейзажи на снежните фиорди и безкрайните изгреви и залези на полярната зима. В Клуб на пътешественика, начало 1:.30, вход 12 лв.