Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
В началото е Rést, кетърингова компания, специализирана основно в сватби. Основана е от четирима приятели. Търсейки по-голяма кухня за бизнеса си, попадат на обява за наем на стара къща. Когато я виждат, променят плановете си, или по-скоро ги разширяват с нов проект, който е и голямата им цел и мечта - да си отворят ресторант. Така се появява Nést.
Къщата е построена през 1919 г. След 90-те години винаги е била давана под наем - било за сръбска скара или бар. След като я наемат, започват ремонт от нулата.
Когато попаднем на ново място, често впечатленията ни се създават от детайлите в него, те са и безпогрешен лакмус за обитателите му. В случая детайлът са прозорците, които са същинско украшение на помещението. И това е така, защото оригиналната дограма е възстановена и свястно, и съвестно, включително с красивите й месингови дръжки.
В крайна сметка в Nést сега е светло, уютно, чаровно и с някаква почит към натуралното - включително ботаническите илюстрации по стените (от галерия Little Bird Place).
Тази нишка минава и в менюто. От порцията, която получавате, първо става ясно, че визуалното е приоритет до последната подробност. И с уточнението, че презентацията не е самоцел, в който случай удобството или вкусът стават нейни жертви.
Ето някои от предложенията: свинско бонфиле с пюре от алабаш, перли от зелена ябълка и майонеза от кафе и шалот. Или телешки бузи в хрупкава кора с пюре от пащърнак, салца от сини сливи, праз и орехи. Ризото със спанак и манатарки. Крокети с много удачно съчетание от гъби, паста от печен чесън и босилекова майонеза. Севиче от пъстърва с гел от цитруси върху сметанов сос с чай от мента и босилек. Интересно, красиво, вкусно и есенно.
Към тях има десетина интересни авторски коктейла, последният сезонен е с бърбън, орехов ликьор, круша, лимон. Вината са от Италия, Франция, Испания и България, тепърва виненият лист ще се разширява в посока към натуралните.
При напитките има партньорства за кафето с Bug coffee, за лимонадите - с ферма "Сезон".
Времето все още позволява да се седне в двора пред къщата. Сякаш пази духа на старите софийски дворове, които скоро ще запишем като изчезнал вид.
В крайна сметка Nést е прецизна и цялостна концепция - от името, през интериора, до менюто. Обикновено така стават нещата, когато са направени с ум, сърце и талант.
понеделник - неделя от 12 до 23 ч.
0888042324
3 коментара
Едва ли собствениците ще прочетат сега този коментар, но ще им оставя един безплатен съвет. Хубаво ви е мястото, кухнята е интересна и личи желание за креативност в меню, съставки и тн. Защо разваляте това като допускате да се пушат електронни цигари вътре в заведението? И те ли са част от концепцията ви? Със сигурност сте били извън България и сте се хранили в страхотни и вкусни места. И там ли се пушеше?
Съветвам ви да преодолеете балканското ("Ама така ще отблъснем клиенти") и да останете верни на кулинарията, която създавате, а не в услуга на балканския манталитет!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.