Ново място | BioXcape - ескейп стая в подземията на Националния природонаучен музей

Образователно преживяване за ученици и семейства с деца

BioXcape, образователна ескейп стая в Природонаучния музей
BioXcape, образователна ескейп стая в Природонаучния музей
BioXcape, образователна ескейп стая в Природонаучния музей    ©  Цветелина Белутова
BioXcape, образователна ескейп стая в Природонаучния музей    ©  Цветелина Белутова

В подземията на Националния природонаучен музей при БАН вече се помещава образователна стая-игра, която чрез загадки разказва на посетителите си за биологичното разнообразие и как му влияят промените в климата.

Стаята, наречена BioXcape, пресъздава забравената лабораторията на измислен персонаж - учения д-р Ирма Желязкова, посветила живота си на изследвания за това как промените в климата влияят на животните, растенията и тяхното разнообразие. Според предисторията на играта през 80-те години на миналия век д-р Желязкова се впуска в опасно самотно плаване с лодка през Тихия океан. Целта ѝ е да изследва отдалечени острови, за които се предполага, че до 20 - 30 години ще бъдат потопени под нарастващото морско равнище. Опитвайки се да опише редките видове по тези земи, Ирма Желязкова мистериозно изчезва в океана. Именно тук започва и мисията на влезлите в подземната ѝ лаборатория - да разкрият серия от загадки и по този начин да довършат делото на учения и да спасят света с цялото му биологично разнообразие от неблагоприятните промени.

За да се засили напрежението сред участниците, те имат не повече от 60 минути, за да намерят решението на всички загадки, като последната води до отваряне на вратата на подземието. На помощ в играта се включва и персонажът на д-р Ирма Желязкова, която чрез аудиозаписи не само дава напътствия за задачите, но и любопитна информация от света на науката.

Интересна част от интериора на стаята и важна част от загадките са предмети, използвани в научните лаборатории преди повече от 40 години, до каквито много от по-младите хора не са се докосвали.

Макар и играта да е основана на научни факти, разрешаването на загадките не изисква специфични познания. Едно от най-важните умения е за работа в екип, като групите могат да бъдат от 2 до 5 души. Тъй като играта има образователен характер, тя е подходяща за ученици и семейства с деца.

Ескейп стаята е създадена от Националния природонаучен музей при БАН и Българска фондация "Биоразнообразие" и "Мист инженеринг", с финансовата подкрепа на програма DEAR на Европейската комисия, като всички приходи от нея се използват за подпомагане на научната работа и дейността на партньорите.

Стаята вече посреща посетители, като освен на български има версия и на английски език.

В сградата на Национален природонаучен музей при БАН на бул. "Цар Освободител" 1, вход откъм Царската градина, на ул. "Московска".

Всеки ден от 11 до 21 ч., с предварително запазване на bioxcape.com.

Все още няма коментари
Нов коментар