🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място | Сладкарница "Ягодовата Фея"

Веган торти, печива и сладкиши до Двореца на децата

Сладкарница "Ягодовата Фея" се намира непосредствено до Двореца на децата и е създадена със специално внимание към най-малките си посетители, защото има и детски кът. В нея се предлагат ръчно приготвени торти, сурови десерти, сладки и солени печива.

Движещата сила са Весела Ягодова и Александър Сивков, който е основател на фирма за пешеходен туризъм и приключения. Двамата почти на шега решават да направят място за любимите си торти. Идеята се заражда след пътуване из Фарьорските острови, когато приготвят торта, с която да отпразнуват 365 дни екскурзии на един от туристите си. Изненадата толкова се харесва, че сладкиши започват да се правят все по-често и в един момент хобито прераства в бизнес.

Основната част от асортимента се приготвя от Весела Ягодова, от чийто псевдоним, а и от книжката "Ягодовата фея Ягодка" идва и името на сладкарницата. Весела не е професионален сладкар, но се увлича по готвенето от години и често радва своя син с домашни сладкиши.

Около 50 - 60% от тортите в сладкарницата са веган, без животински съставки, с голяма част биопродукти, като в състава им има ядки и не се добавя допълнителна захар - подслаждат се с натурални подсладители като кленов сироп и сироп от агаве. Предлагат се и сладкиши с лека носталгия към детството като сладък салам, "розички" с шприц, т.нар. пръчков сладкиш и други. Редовно можете да откриете на витрината двойно шоколадовата сурова веган торта, боровинков чийзкейк, морковена торта, пай с круши.

Друга важна част от асортимента са солените печива, а абсолютният хит са т.нар. мързеливки - солени курабийки със сирене, които са много удобни за из път. "Децата минават, грабват по една курабийка и изчезват да играят", допълва Весела. Част от стените са изрисувани от български художник с мотиви от книгата с приказки "Ягодовата фея Ягодка". За да помогнат на децата да се чувстват още по-добре на новото място и да не седят с телефони в ръце, Весела и Александър са направили детски кът с малка кухня, играчки и библиотека. Всяко дете може да взима и да разглежда книги от там, а желаещите да допринесат за запълването на библиотеката могат да оставят свои книги. Дневните предложения се публикуват на страницата във фейсбук.

Адрес: "Позитано" 152, до Двореца на децата, работно време: от понеделник до петък, от 10 до 19 ч.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар