Майсторът с водните лилии

На скоростния път към Плевен се простира малък оазис с екзотични растения и животни

Дойчин Владимиров отглежда водни лилии и други растения в близост до град Плевен
Дойчин Владимиров отглежда водни лилии и други растения в близост до град Плевен
Дойчин Владимиров отглежда водни лилии и други растения в близост до град Плевен    ©  Надежда Цекулова
Дойчин Владимиров отглежда водни лилии и други растения в близост до град Плевен    ©  Надежда Цекулова
Темата накратко
  • По време на почивка в Бали цветарят Дойчин Владимиров се запознава с водните лилии.
  • Обратно в България намира начин да ги отглежда, а хората сами започват да се струпват по оградата на обекта му.
  • Днес фермата за водни лилии посреща гости между май и октомври, за да се насладят на гледката и аромата.

Дойчин Владимиров е мечтател. Когато по време на почивка в Бали среща водна лилия и усеща аромата ѝ, си наумява, че може да я култивира и у дома - в Плевен. Това и прави. Осем години по-късно по пътя Е83 на входа на Плевен се намира фермата му за водни лилии, в която 11 езера помещават стотици цветове, на които срещу символичната сума от 5 лв. посетители могат да се насладят от средата от май до края на октомври.

"Идеята ми никога не е била да правя бизнес. Беше да доставя тук една красота", обяснява Владимиров, който дълги години е военен, докато не открива страстта си към цветята. Оттогава за всяка своя мечта той бавно, но с постоянство работи, за да стане реалност. Днес плантацията на семейство Владимирови се състои от хиляди рози, стотици розови акации, водни лилии, вишни, а от няколко месеца и пернати животни, които Владимиров планира да се разхождат около гостите на градината по цяло лято.

Екипът на "Капитал" завари Владимирови в работния сезон - през февруари няма и помен от красивите цветове на водните лилии, навън вали, а в оранжерията са наредени стотици заготовки за пролетта. Затова и ботаническата градина е отворена за посещения едва няколко месеца годишно. "Търсите водни лилии, но в момента са в летаргия. Първият цвят очакваме в началото на пролетта", обяснява Владимиров, като добавя, че постоянно отпраща желаещи да видят градината, защото до май месец лилиите просто не са готови.

От обич към цветята

"Първото водно езеро направих за наша красота, за никого другиго. Но вътрешно се надявах, че в България ще се намерят хора, които да харесат тези водни растения, и ето, получи се", разказва за началото фермерът. Езерото обаче е близо до пътя към Плевен и когато лилиите цъфтят, по оградата започват да се трупат хора, които искат да направят снимки на гледката.

"Някои питаха дали могат да влязат и ние ги посрещахме безплатно. Но клиентите сами държаха да ни помагат финансово, за да помагат да се развиваме. Така се принудих да се регистрирам като фермер. Самите клиенти и желанието им го предизвикаха", обяснява Владимиров.

Страстта към цветята не идва току-така - семейството има дългогодишна история в цветарския бизнес, а с това и голям опит, който позволява отглеждането на екзотични видове растения. "От 2006 г. имаме цветарски магазин. Оттам отворихме втори, после градински център и втори градински център. Нещата винаги са вървели в тази посока", добавя той.

Как се отглежда водна лилия

Очевидната нужда на една водна лилия е да се отглежда във вода, като това може да бъде голям съд или водно езеро. Във фермата на Владимиров водните лилии са зимоустойчиви, но има и тропически, които не биха издържали на местните условия. Цъфтят няколко пъти годишно, като това зависи от нивата на светлина, дълбочината на водата и хранителни вещества. Нуждаят се от често подхранване, което гарантира постоянен цъфтеж. В плевенската ферма цветовете можете да видите най-рано от края на февруари (и то ако времето е меко) до началото на есента.

Екзотика за любители

Хубаво е, когато човек прави това, което обича. Невинаги обаче то стига, за да се прехранва. "Дълго време мислех как да продължим да занимаваме с това, но и да се издържаме. Започнахме да продаваме водни лилии, но те не стигат, за да се покриват разходите", твърди фермерът. Причината е липсата на търсене, защото отглеждането им изисква воден басейн или голям съд, а малко са българите, които имат условията за това.

Тогава по думите му получава знак. Обикновено всеки посетител във фермата получава безплатен цвят от водна лилия на тръгване. Един ден млада двойка пристига и жената, с която са младежите, се обръща към фермера с молбата да направи букет за тях. Той отказва, обяснява ѝ, че няма смисъл да плащат пари, ще получат три цвята безплатно. "Но тя настоя. Затова отидох във водата и направих красив букет", разказва Владимиров. В този миг момчето пада на колене и вади годежен пръстен. "Това беше първият ми букет за клиент. Оттогава правя букети и аранжировки по поръчка", добавя фермерът.

Цветът на една водна лилия е с размера на една мъжка отворена длан, а цената е около 20-25 лв. Лилиите в плантацията на Владимиров са култивиран хибрид, който издържа на студени условия, като разновидностите са над 50. А още по-любопитно е, че имат силен аромат.

Въпреки че приема поръчки за аранжировки, Владимиров често отказва заявки. "Мога да взема парите на хората, но сватби в България се правят, когато е най-горещо. А водните лилии не са способни да издържат в такива условия и могат да оклюмат. Затова, освен ако няма аранжор, който да поеме отговорност за правилната грижа, не се заемам да разочаровам хората", добавя той.

Оазис за всеки

"Мечтата ми е фермата да стане туристическа дестинация, да идват цели автобуси, туристи от цяла България", казва Владимиров. Запитвания вече има - някои туроператори звънят и записват цели групи за посещение в летния сезон. "Но освен лилии трябва да има нещо и за децата, които ни посещават", смята той.

Затова преди шест месеца отива на мисия - да купи стотици пернати, гъски, кокошки, пауни и други, с които да направи зоокът за малките посетители на фермата. Друга атракция са японските шарани кои, чиито цветни тела се прокрадват между водните лилии.

"Докато големите наблюдават красотата на цветята, децата ще могат да се запознаят с животните. От месец май те ще са на свобода около хората, а градината ще е с по нещо за всекиго", завършва Владимиров.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар