🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Плочките ми пречат

"Дневник на пешеходеца" класира най-артистично разкопан тротоар

Близка приятелка ходи пет пъти в седмицата на езда, състезава се в дисциплина със скокове със собствения си кон и въпреки всичките си падания и натъртвания досега най-сериозните й навяхвания са от миналaта седмица, когато се преби на непочистен заледен тротоар в центъра на София. Но дори когато ледът се стопи, ходенето не става по-лесно: подскачащи плочки, разкопани места, колчета забити тук и там, а придвижване с бебешка количка е мисия невъзможна.

Всички сме свидетели в какво състояния са тротоарите, но докато някои само се оплакват, други се захващат на работа. Двадесет и девет годишната Александра Николова заедно с още няколко приятели започват да снимат тротарите в София и да ги качват в профил в Instagram на шега. "Представяхме си, че ще правим галерия Before and after, т.е. как плочките са поправени след нашите снимки. Но на някои места и след поправянето им ставаше по-зле. Използват се нискокачествени материали, защото се иска с малко средства да се покрие по-голям периметър", коментира Александра. Според нея има и други начини за поддържане на тротоарите, освен чрез малките общински бюджети: "Има проекти на Европейския съюз и фирми с добре развита корпоративна отговорност. Примерно една алкохолна марка беше оправила тротоар, за да го брандира и изобрази стъпки върху него."

"През 90-те години, когато всеки паркираше където си реши, плочките по тротоарите се начупиха, защото не бяха пригодени за такова голямо натоварване. След като направиха синя зона и паркиране вече е разрешено само на определени места, забиха колчета върху тротоарите и се получи още по-безумна комбинация: колче върху счупена плочка", твърди Александра.

Проектът на приятелите в Instagram се разраства, зараждат се всякакви идеи. Например изложба на снимките на разбити плочки и разкопани канали, които Александра и останалите кръщават със забавни имена. След това успяват да спечелят малък бюджет по европейска програма и създават онлайн платформа, където освен да се качват снимки, могат да се обменят и идеи - www.kvartalnatrotoarite.com.

"Интернет страницата се получи прекрасно, изложбата също, но всичко остана на малко абстрактно ниво. Фотографиите вече са прибрани, а има хора, до които онлайн съдържанието няма да стигне. Затова решихме да създадем "Дневник на пешеходеца" на хартиен носител - малка книжка с карта." Дневникът излиза през ноември 2014 г. и засега засяга само квартал "Оборище". "Избрахме именно него, защото всички приятели сме оттук – тук сме израснали, а и успяхме да си партнираме с община "Оборище" за проекта Европа 2014. Надявам да можем да го разширим и за останалите квартали." Тиражът е 5000 броя и се разпространява безплатно.

"Дневник на пешеходеца" предлага разходка из квартала и възможност да се отбелязват всички странни плочки, които срещнете по пътя. Описани са категории с прилежащите им снимки: "Плочка тип природен пейзаж", "Плочка тип мозайка", "Тайни проходи" и "Плочка тип басейн". Хората са подканени сами да си кръстят плочка и да номинират най-невероятните им открития в квартала в категориите: "Най-артистично оформена дупка", "Най-атрактивно начупена плочка", "Най-артистично изровен канал". Всички находки се споделят в интернет с хаштаг #kvatro.

В "Дневника" можете да откриете още откъде да не минавате, ако се опитвате да карате колело в района – велоалеи въобще няма, но ако все пак сте сред ентусиасти на две колела, има напътствия как да се пазите. Жокерите са и за престрашилите се дами да излязат на висок ток и къде са най-злокобните дупки, които да избягвате.

Въпреки че Столичната община е партньор в проекта, на гърба на книжката пише с големи букви: "Мненията и заключенията, изразени в "Дневник на пешеходеца", не представляват официално становище на Столичната община. Според Александра следващата стъпка е да бъде олекотена процедурата, по която компании, склонни да финансират ремонти, да го направят по-лесно. "В момента е затворен кръг – от общината казват, че нямат пари, но когато някой иска да инвестира, процедурата се оказва толкова сложна и бюрократично тромава, че желаещите се се отказват."

"На последната страница на "Дневника" сложихме примери за добре поддържана градска инфраструктура. В Ню Йорк има цял гид как да се правят тротоарите, който е общодостъпен за всички граждани. Там е описано какво трябва е цялостното изживяване в градската среда", обобщава Алекс.

В момента "Дневник на пешеходеца" може да се намери в заведенията из район "Оборище" като FlipFlop, "+това", MaBaker

www.kvartalnatrotoarite.com