🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мъже в сандали

Виждаме ли сандали в модното бъдеще на мъжете

С лятото идва и големият въпрос, който ме занимава, докато чакам таратора си на опашка в Supa Star. А именно — защо мъжете не носят сандали? Поне не стилните от тях, с много малко успешни изключения. Модните марки продължават да дават шанс на мъжките сандали, а те са като феникс с навлизането на нормкор, антимодата и антиестетиката, които повтаряме с поглед към 90-те.

Голямото завръщане на Birkenstock подготви почвата, а сега предложенията валят от Zara, Camper, Ice Pop, Norse Project. От българския бранд Crupon споделиха, че обмислят пускането и на мъжка серия и даже имат разработени модели. Ще ги очакваме другото лято. "Все повече питат. Някои дори се шегуват, че сме ги дискриминирали, тъй като правим основно дамски."

Дори да станат мейнстрийм обаче, дали ще са приемани със същото спокойствие, както тези на нашите крака? "Джапанките не са сандали, момчета. Нито обувка за града, дори да са колаборация на аdidas", казва модният редактор на списание "Ева", Лили Гергишанова. "Позволено е на мъжете да ходят със сандали, но трябва да ги гледаш в очите, без да поглеждаш надолу, защото изненадите са безкрайни."

Защитата е в лицето на стилиста Хубен Хубенов от 12 magazine, според когото комбинацията е чудесна, ако сандалите отиват на стила и на характера на мъжа, краката му изглеждат поддържани и на него не му пука какво мислят останалите. Хубен харесва класическите модели, базирани върху типичния римски силует, но без височината, както и тези, които деконструират идеи и елементи от мъжки обувки. "Абсолютно бих носил, но не и в София, поради чисто хигиенни причини."

Това, което звучи добро на теория, се сблъсква и с жестоката реалност на мъжкия педикюр.

Без наблюденията ми да са представителни, необяснима е склонността да си едновременно с недобре изглеждащи стъпала и да ги излагаш на показ. Допитахме се до специалисти, но само за да разберем, че те се сблъскват с най-прилежните, не и с тези, които имат истинска нужда. "Кой ви заблуди, че мъжете имат лоши стъпала", започва маникюристката Нели Добромирова от салон Adi’s. Често техните са по-хубави от тези на жените, защото рядко носят открити обувки и кожата не загрубява. Което не означава, че нямат нужда от хубаво оформяне на ноктите.

Със или без сандали, господата рядко се сещат за педикюр. Не ми е правило впечатление да са започнали да обръщат повече внимание на краката в последно време", казва и колежката и от "Аея" Жанина Паунова. При нея идват мъже, но само за маникюр. "Защо не го правят често ли? Предразсъдъци", заключва тя. "Но и аз не харесвам мъже със сандали."

Не можем да я виним. Сандалите са доскоро бедният роднина като цена, а и като усещане. За тяхната изработка се изисква по-малко материал, а носенето им предполага липса на климатик. Хвърляйки око към генезиса на сандалите, египтяните ги носели за официални, защото иначе ходели боси. Подобна е ситуацията и с гърците, но още древните римляни правят едно важно разграничение — официалните тоги се носят само с обувки. Така проветривите прародители са изхвърлени от политиката.

Подушвайки произхода на старите предразсъдъци, не може да не споменем, че по време на Втората световна война жените масово носели сандали с чорапи, нямали обувки. Безсмъртната комбинация е препратка и към скорошна археологическа находка в района на Северен Йоркшир, която доказа, че преди 2000 години римските войници са се подвизавали с точно този стайлинг. Едно време са воювали с британските племена, а сега — с ордите модни пуритани. Джъстин Бийбър и Дейвид Бекъм имат богат опит, след като се появиха в чехли и чорапи, макар и в свободното си време.

Хубен е толерантен и към комбинацията сандал+чорап, стига нагоре тоалетът да е концептуален и, разбира се, носещият да е адекватен на средата, в която се намира. "Време е да забравим табутата "от едно време", които асоциират сандала с шофьорското място в ТИР, и да погледаме нови дизайнерски решения, дори само онлайн."

Христо Петков от Stinky Socks обаче остава непреклонен: "Не знам какво да кажа, дори и да са в комбинация със Stinky, не бих бил много щастлив да видя сандали. Според мен е въпрос на вкус и уважение към другите покрай теб. Ако си в планината сам, е окей, но в града ми е прекалено."

Интересно е как въпреки всички миниреволюции, които търпи дамското облекло, мъжкото залага на сигурното, но май е дошъл и техният ред. Според Лили Гергишанова мъжката мода става по-смела, по-щампирана и невероятно прогресивна за гардероба на консервативните мъже. "Част от тях самата аз не мога да приема и напълно разбирам липсата им на нашия пазар."

Хубен Хубенов също вижда сбогуване със стереотипите – в момента там се е фокусирала цялата индустрия, именно заради многото граници и концепции, които могат да се рушат. Пред изискванията на работното място обаче всички сме равни, професионалният етикет налага своето върховенство върху гардероба.

И така, границата на свободата приключва пред вратата на офиса. Все още. Но както казва Алекса Чънг: "Никога не казвай никога в модата, иначе ще носиш това никога след две години."