🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ежедневни религиозни обекти

Нева Балникова с първа самостоятелна изложба на обекти и бижута в Берлин

   ©  Цветелина Белутова

Авторският почерк на Нева трудно може да остане незабелязан. Бижутата и обектите й са лесно разпознаваеми и правят впечатление с нестандартния си дизайн, любопитната комбинацията от материали и със свойството си често да дават нов живот на предмети от ежедневието ни. Въпреки търсенето на все нови подходи в работата си самоуката дизайнерка остава вярна на характерния си вече стил – груби и сурови на пръв поглед форми и материи, съчетани в прецизно избрани цветови комбинации.

В България Нева Балникова е вече сред утвърдените млади бижутери и един от любимите автори на по-смелите в аксесоарите за носене. Следваща стъпка в развитието й на творец е излизането на нов пазар.

Срещаме се с нея по време на подготовката й за първата й самостоятелна изложба в чужбина. Галерия Fritz в Берлин, където тя от няколко години продава селекция свои бижута, става домакин на експозицията. Началото на това сътрудничество е от преди няколко години, когато дизайнерката обикаля за вдъхновение различни галерии в немската столица. "Тогава много се учудих на типичния немски характер в излагането на бижута в старомодни стъклени витрини, който можеше да се види на повечето места, стори ме се в несъответствие със съвременността на обектите", разказва тя. Галерия Fritz се оказва различна в това отношение и също така много отворена към млади автори като нея.

"Те бяха много дружелюбни и веднага проявиха любопитство към работата ми", продължава Нева. Дизайнерката оценява високо индивидуалния подход на галерията към всеки от 80-те автори, които се продават там. С охота разказва за галерийното пространство, в което съвсем естествено стоят както класически сребърни аксесоари, така и по-авангардни и нестандартни обекти като нейните.

В края на миналата година галерията кани Нева да покаже в изложба селекция от свои бижута. В избраните работи - някои съвсем прясно създадени, други като продължение на вече успешни модели, преобладават любопитните комбинации и скулптуралните форми. Фокусът е най-вече върху серията й "ежедневни религиозни обекти". "Кръстила съм ги така, защото това са предмети, които, без да осъзнаваме, използваме непрекъснато. Религиозният момент се дължи най-вече на постоянството, с което ни служат. Бързото им изхабяване е последвано от желанието ни да продължим изкуствено живота им, нанасяйки върху тях свързващ елемент от бита като скоч, лепило или бинт. Тук се намесвам аз с комичен обрат на целия този процес", обяснява Нева.

Това са предмети, които, без да осъзнаваме, използваме непрекъснато. Религиозният момент се дължи най-вече на постоянството, с което ни служат.

Става дума за стари седла за велосипеди или пък мобилни телефони, които тя умело поправя с ритмично наплитане и пристягане по формата с кожа, похват, който непрестанно се появява в творчеството й. Селекцията в експозицията се допълва от ключодържатели и други кожени аксесоари, които създават усещането за съвременен фетиш. Впечатление правят и колиетата й тип "торква" с историческата си препратка към първоначалната си функция като украса за самоотбрана, но и с приликата си със змиите, които изящно се увиват.

Нева продължава и с новите си произведения да експериментира с употребата на кожа и кристал в различни комбинации. Резултатът в тази колекция е кожено плетено колие, което завършва с красив и недодялан аметист.

Друг важен аспект, който прави впечатление и винаги присъства в творчеството й, е уникалността на всеки един неин продукт. Това, разбира се, се дължи, от една страна, на факта, че всяко бижу е ръчно изработено от нея, но от друга страна, става дума за съвсем съзнателно търсен ефект. "Много от проектите ми - разказва тя, биха изгубили своя смисъл, ако започнат да се произвеждат в по-голямо количество."

Талантът й да съчетава несъвместими неща в красиви и в повечето случаи носими аксесоари води след себе си често необичайни задания и проекти. На Нева често й се случва да й поръчат бижу от любима играчка или пък от друг вече съществуващ артефакт. Подобни задачи я мотивират да експериментира и да намира решения на на пръв поглед нерешими казуси. Крайната цел на Нева Балникова е винаги да изненадва отсрещния, но и себе си, с нов и интересен резултат. И този път опитът е успешен.

Изложбата й със селекция от вече познати, но и нови работи може да се види от 20 октомври в галерия Fritz (ул. "Дрезденер" 20, Кройцберг) в Берлин.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    running_spirit avatar :-|
    running_spirit

    Браво, Нева! Вдъхновяваща е еволюцията, която само истинския артист търси.

    Нередност?
Нов коментар