Мека топлина

Случаят с красивите одеяла "Перелик": произведени в България, разпространявани у нас и по света от Берлин

Попадаме случайно на Instagram профила на Perelic Blankets след препоръка на приятел. Първото впечатление е за продукт, който е отчетливо различен от масово предлаганите одеяла наоколо. Първосигналните референции с най-високия връх в Родопите и възможно най-популярното и превърнало се в национална гордост одеяло са по-скоро далечни.

Дебелото, тежко и изтъкано от боцкаща вълна с шарки на големи квадрати и ленти в червено, зелено и оранжево родопско одеяло тук е рафинирано чрез олекотена употреба на вълната, елегантен и съвременен дизайн на шарка, мотив и цвят и изчистен от излишен шум и суета подход при визуалното представяне. Затова с любопитство търсим да научим повече за марката и за нейното деликатно, но и с уважение към традиционния архетип интерпретиране на вълненото одеяло.

Зад Perelic Blankets стои Деница Попова. Само един уикенд в Берлин през 2006 г. е достатъчен да я накара да остане в града. "Почувствах се на правилното място, интернационално, вдъхновяващо и без социално напрежение." До този момент Деница е ангажирана като счетоводител в компания за филмови продукции. Постепенно тя започва да помага на своя приятел във фирмата му за онлайн търговия. Това до голяма степен я провокира да се замисли за собствен бизнес. Perelic Blankets е основан още през 2012 г., но раждането на сина й забавя значително работните процеси. През последните няколко месеца Деница се е заела отново с марката с нови сили и голям ентусиазъм.

Първото любимо одеяло

"Оказа се, че едно одеяло от къщата на баба ми, което се е запечатало силно в моите спомени, е било изплетено от нея за майка ми като бебе, а после и ние сме го ползвали като деца. То е триъгълно и може да се използва както за бебешко одеяло, така и за шал за възрастни. Изработено е от много различни цветове на тънки ленти с дълги тъмносини ресни по края. Тази година баба ми изплете същото, за спомен."

Началото

"Искаше ми се да се занимавам с тъкане на килими, може би защото баба ми е от Котел, където за жалост занаятът замира. След време прецених, че е доста трудоемко и ще го оставя за по-късен етап. Тогава лесно и логично се появи идеята за одеялата, най-вече заради работата с вълна. Започнах първо с търговия на вълнени одеяла. Закупих готови такива от фирма, която открих в интернет. Това ми помогна да добия бързо знания за занаята. Отне ми повече от година, преди сама да започна да подбирам цветовете, а след това да определям и моделите. Името "Перелик" е обвързано с родопското одеяло, ненадминато по дизайн и издръжливост. Хареса ми и звученето."

Производство и дизайн

"Първото одеяло, което беше изцяло по мой дизайн, е двулицево със сини черти, секторно боядисана прежда и естествен вълнен цвят от другата страна. В естетиката на продуктите се опитвам да остана вярна на себе си и на това, което бих желала да имам у дома. Иска ми се да работя с повече цветове, но по начин, който да се харесва и на мъжете.

Моделите и шарките ги разработвам аз заедно с тъкачите, защото те са технически грамотни и знаят кое е възможно да бъде пренесено от скица върху одеяло. Преденето на вълната и ръчното боядисване на преждата се извършват близо до Казанлък, тъкането и довършителните процеси - край Сливен.

Аз съм от Бургас и прекарвам все повече време през пролетта и лятото там. Тогава се случва и голяма част от производството. С времето доверието ми в хората, с които работя, нарасна и това ми позволява да се концентрирам все повече върху нови модели, а това мога да го върша и от Берлин."

Важната подкрепа

"Най-трудно ми бе да се науча безкомпромисно да следвам идеята си. Но човекът до мен, който е и баща на сина ми, като че ли повече вярваше в нея от самото начало. Така колебанието изчезна и той ми помогна да гледам напред. Изкарах късмет също и с производителите, които бяха отворени за нови идеи и досега се наемат с какво ли не, а това в България не е никак лесно."

Посланието

"Произведено в България, от естествени материи, предимно с ръчен труд. Ръчната изработка и вълната превръщат одеялата "Перелик" в трайни и устойчиви, а по-съвременният дизайн ги отличава от всичко останало. Бих искала продуктите ми да възпитават в това да се ценят естествените материи (особено вълната е незаменима с уникалните си качества) и старите занаяти, които са непреходни със своята мъдрост и похвати."

Какво ново

"Черги и килими напролет."

От тази зима Perelic Blankets са в магазин N8 на ул. "Цар Шишман" 8, София и на perelic.com

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    osho avatar :-|
    osho
    • - 2
    • + 4

    Приветствам качеството и вниманието, с което са произведени. Не привествам унифицирания съвременен дизайн, пред който "българските одеала" Перелик са се преклонили.
    Можеше да вплетете българската шарка и шевица по иновативен начин, чувството за естетика, форма и цвят на старите българи, за да може тези одеала, освен удобство и комфорт, да имат още една придадена стойност в нечий дом - традиционният фолклорен домашен текстил, познат ни от чеизите на нашите баби, който е прекрасен сам по себе си. Ние българите винаги сме ползвали качествен домашен текстил от естествени материали, но освен качествен, той винаги е бил и естетичен.
    Бяло-синьо вълнено одеало с ресни...хубаво, но е повече скандинавско, отколкото българско!

    Нередност?
  • 2
    hammerstrikebg avatar :-|
    Nikolay Rayanov
    • + 2

    В магазина цените като в сайта ли са?

    Нередност?
  • 3
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "osho":

    KLETA MAJQKA BALGARIQA. Ако не си разбрал, това е бизнес. "българската шарка и шевица по иновативен начин, чувството за естетика, форма и цвят на старите българи, ", не е много ясно как точно ще се впише в немските къщи, които са основния пазар. А и какво точно е иновативен начин?

    Иначе, ей го де е бизнеса, пробвай се и продавай родопски одеяла за 140 евра на немски хипстъри, може пък да ти потръгне.

    Нередност?
  • 4
    osho avatar :-P
    osho

    До коментар [#3] от "peaspiring":

    Като е просто бизнес - кръсти си одеалата "одеала 100% вълна" и не вкарвай конотации за българското, за нам кво си и прочие неиздържани концепции.
    Как ще се вписва родопско одеало при немските хипстъри? Точно така, както се вписват икейските възглавници с традиционните шведски фолклорни декоративни елементи в къщи по цял свят. Просто един може да стилизира по готин начин традициите си и да и придаде уникалност на продукта си, а друг може само да копира тоталния мейнстрийм в момента, опитвайки се да го пробута като уникален продукт, в който всъщност няма нищо българско!

    Нередност?
  • 5
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring

    До коментар [#4] от "osho":

    Икеа не маркетира продукти с "естетиката, формата и цвета на старите шведи", а линия с рустикални мотиви. Имам едни силни съмнения, че дори и ти, радетелят на старото, ще положиш глава на натурална миризлива шведска възглавница :-)

    Е, одеялата на Перелик не са с рустикални мотиви. И собственичката си казва, че е ползвала идеята и технологиите донякъде. Нейно право е, така както е твое право да си заровиш главата в миналото и да мрънкаш.

    Нередност?
  • 6
    osho avatar :-P
    osho
    • + 1

    До коментар [#5] от "peaspiring":

    Грешно си ме разбрал. Не мрънкам и не си заравям главата в миналото. Гледам това, което ми се представя по определен начин и не го виждам. Виждам унифицираност и то брутална, масово шестващата и модерна еднаквост в съвременния текстил да се самоназовава с изключителност и да се обвързва зорлем с нашите ширини. Право и е на авторката, да.
    Наше право е също като хора, които са виждали едно друго и поназнайват някои работи, да не се връзваме на на всичко това и да си го казваме в прав текст. Че няма да прозвучи любезно, много ясно, но аз все пак отдадох респект на това, което си заслужава - принципното качество на продукта, но за да стане това, за което претендира, има още време.

    Нередност?
  • 7
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • + 1

    До коментар [#6] от "osho":

    Съвсем ясно е - написано е в последния абзац. Ръчен труд, естествена вълна, и съвременен дизайн. Никъде не претендира да е родопско одеяло, нито да има нещо общо с "българщината".

    Не е ясно какво според теб трябва да бъде, за да не бъде мейнстрийм. Шевиците и т.н. са просто балканстуристки кич, (а и вече го правят в Китай).

    Нередност?
  • 8
    kykyyy avatar :-|
    kykyyy

    Ам, наистина ли издържат на пералня, както пише на сайта?

    Нередност?
  • 9
    osho avatar :-|
    osho
    • + 1

    До коментар [#7] от "peaspiring":

    Така е. Не ти е ясно как трябва да бъде.

    Нередност?
  • 10
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring

    До коментар [#9] от "osho":

    Е, щом ти знаеш "как трябва да бъде"

    Напомняш на авторите на онези БГ филми, чийто произведения са толкова велики, че само те и двама трима филмови критици си ги разбират. Но пък се отличават от мейнстрийма...

    Нередност?
Нов коментар