🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книга: "Големият регрес" – антология с есета

Издателство "Критика и хуманизъм"

Превод от немски, английски, френски и испански: Теодора Карамелска, Цвета Цанева, Ася Захариева, Антоанета Колева, Атанас Игов, Теодора Цанкова, Паула Ангелова

Цена: 20 лв.

Преди броени дни излезе ценно издание с есета на едни от най-интересните социолози, философи и политолози на XX и XXI век. Те са наши съвременници и активно участват в международния политически и социален дебат за съвременния свят – някои често скандализират с изказванията си като словенския философ Славой Жижек, други са сред основателите на концепцията за постмодернизма като наскоро починалия полски социолог Зигмунт Бауман. Включен е и преподавателят в сферата на медиите и комуникациите в Нюйоркския университет, индиецът Арджун Ападурай.

Всички петнадесет автори са представени с нови текстове, обединени около теми като последиците от финансовата криза, растящата миграция към Европейския съюз и кризата, в която самият ЕС изпада, възхода на националистически партии, ксенофобските нагласи, овластяването на демагозите, недоверието към традиционните медии и конспиративните теории. Сред авторите е и българският политолог Иван Кръстев, чиято най-нова книга - After Europe, излезе скоро на английски, публикувана от Пенсилванския университет.

Съставителят Хайнрих Гайзелбергер споделя, че всички есета търсят причините за сполетелия ни според авторите "голям регрес". Проиграват се възможни сценарии за следващите години и се обсъждат стратегии как да се справим с предизвикателствата на следващата епоха.

На сайта www.thegreatregression.eu има откъси от книгата и възможност за продължаване на дебата.

"Големият регрес" излиза на български език едновременно с оригиналното немско издание и преводите му на още четиринадесет езика.

На 4 май в София в "Гьоте-институт" ще гостува професор Волфганг Щреек – автор на едно от най-предизвикателните есета в книгата. След представянето на антологията ще има отворена дискусия.

Все още няма коментари
Нов коментар