🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зигмунт Бауман, тихият титан

Спомен за един от големите съвременни мислители, който си отиде този месец

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1925-2017

Зигмунт Бауман е полски социолог и философ, един от създателите на концепцията за постмодернизъм и автор на много книги, посветени на проблемите на съвременния свят, сред които "Глобализацията" (1999); "Живот във фрагменти" (2000); "Постмодерната етика" (2001).

Припомняме откъси от интервюто му за "Капитал" през 2012 г.

"Истинската криза, която се случва навсякъде по света, е разделението между власт и политика. Властта аз разбирам като способността да вършиш неща. А политиката е умението да решаваш какво трябва да се свърши. Когато имаш развод между двете, имаш несъответствие между грандиозността на задачите и нищожността на инструментите. Заради глобализацията властта се изпари някъде нагоре, докато политиката остана локална, свързана с националните държави, както преди 150 години. Неща, от които зависи моето и вашето бъдеще, стават там, където няма политически контрол."

"Никой не "прави" глобализацията, тя просто се случва. Всички наистина глобализирани сили днес имат едно общо: те не уважават по никакъв начин местните закони, обичаи, ред. Това са финансовите капитали, инвестиционните капитали, търговията, тероризмът, мафията, трафикът на оръжие, наркотрафикът. Тези сили не работят заедно, но всички те не се съобразяват с местното. А онези, които биха могли да регулират тези сили, не са глобални. Нямаме глобален парламент или глобално правителство, или върховен съд. Така че е като в Дивия запад - каквото си хванеш."

"Доскоро хората се сравняваха с тези в същата страна. Вече се сравняват с другите държави. Появява се глобално неравенство. Затова и феноменът на масовата имиграция. Желая България да стане по-добре, но тогава хората ще идват повече тук."

"България има мюсюлмани много преди останалата част на Европа, така че старите Балкани са някакъв поглед към бъдещето на Европа. Всички идеи на Просвещението, на това, което е социалната държава - това беше основен стълб на социалдемокрацията. И именно тя го премахна. Тони Блеър, Герхард Шрьодер - те бяха социалдемократи, но работиха да премахнат този стълб. Веднъж когато всички тези призиви за пълна заетост, общност, единство бяха пуснати на земята, имаше доста хора, които искаха да ги вдигнат за собствени цели. Бихте ги нарекли популисти. Но те приемат лозунги, които навремето бяха леви. Парадоксът е, че десни сили вдигат леви лозунги. Но няма да се възстанови тоталитаризъм."

"Нашето общество днес - индивидуалното, в което се очаква от вас да намирате самостоятелни решения на социалните проблеми, е резултат от съвместната конкуренция и подозрение. При тези условия шансът хората да създадат социална енергия заедно е минимален. Но животът в това вечно подозрение и съревнование - да се съмняваш в приятелите си във фейсбук или в съседите си, това е много изнервящо. И хората мечтаят за солидарност. Мечтаят. Това е част от успеха на популистите. Те казват: вижте какво общество имаме - всеки за себе си, ние искаме да възстановим предното състояние на единство на нацията и т.н."

"Марк Зукърбърг измисли или открадна, не знам, идея, която му донесе 1 млрд. потребители и 100 млрд. долара стойност за пет години. Това е чудо. Защо? Какво продаде той? Той им продаде изход от усещането за страх и изоставяне. Защото в ситуацията, в която сме, сме изолирани. Компанията, в която работиш, може да бъде затворена и ти да останеш без работа или без партньор, защото връзките се разпадат много по-лесно, или до дома ти може да изникне нов строеж, който да унищожи природата. Ние живеем в ситуация, над която нямаме контрол. И най-големият страх е от изключване. Да бъдеш изхвърлен, изоставен, да не си на нужното ниво."

"Един пристрастен ми обясни, че за ден е направил 500 приятели. Аз му отговорих, че на 87 години нямам толкова. Ясно е, че имаме различни представи за това какво е приятел."

"Мисля, че по-добрият термин (за днешната ситуация - б. р.) е интеррегнум, който идва от древен Рим. Означава, че старите, доверени методи не произвеждат резултати, но не са измислени още нови начини. Това не е стабилна ситуация. Тя не може да се поддържа непрекъснато, тя трябва да води до нещо друго. Проблемът е, че знаем откъде бягаме, но не знаем накъде. Помним миналото като някакъв уреден свят, където нещата работеха. Сега има несигурност и неясност. Райнхард Козелек използва една метафора за планинските проходи. Представете си, че катерим много стръмен проход. Не можем да спрем - на такъв склон не можеш да сложиш палатки, следващият вятър ще ги отнесе. Но какво има от другата страна ще научим само когато стигнем."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • - 17

    Ех дядка, колко жалко е, че хората помъдряват чак когато наближат 100-те, а преди това само простотии правят...

    Нередност?
  • 3
    sandman avatar :-|
    sandman

    Някой от вас двамата/Вие или "левия философ"/ е наистина откровено тъп,остава да се намери определение за тъпота и количествено измерение за същата.
    Между другото и покойния Пратчет/и не само той/ също внушаваше идеи подобни на "левия философ".Явно и той ще да е бил тъп.


    Нередност?
  • 4
    sandman avatar :-|
    sandman
    • + 3

    Много народ има усещане,че "нещо не е както трябва",но малко са хората,които могат да дефинират и посочат причините.
    Поклкон пред този Човек!

    Нередност?
  • 5
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 3

    Колко мъдър човек!

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 5
    • + 1

    Ха, не смятах, че с такъв замах ще прегърнете "Новия световен ред". Вярно че сте ръка за ръка (или портфейл за портфейл) със Сорос, но не мислех че сте чак толкова навътре.

    Кратка проверка: Да, еврейн е бил, изненадани?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал