Проза вместо прозак

Как лекува новата и все по-популярна световна техника "книготерапия"

"Преди години ме впечатли книжарница в Лондон, която се казва "Aптека за душата". В нея се изписват рецепти с препоръчителни книги, а не медикаменти, лекува се с литература вместо с литий и с проза вместо с прозак", казва Илиана Славова. Именно тогава вниманието на дългогодишната преподавателка по философия, завършила психотерапия в Нов български университет, е привлечено от все по-популярната в Европа и САЩ книготерапия и тя започва да я прилага в собствената си практика.

Хората имат вродена способност да се асоциират с другите – в случая това са литературните герои и техните проблеми и съответно разрешения на проблеми – и така по-лесно да интерпретират собствената си ситуация и да потърсят начин как да се справят. "Разбираме текста през себе си, собствения опит, индивидуалност и дори предразсъдъци, а същевременно разбираме себе си по-добре чрез текста", обяснява Илиана. Затова при книготерапията терапевт препоръчва книга (често приятен, разтоварващ художествен роман), която е подходяща за дадения човек и за конкретния проблем, с който той трябва да справи – от стрес на работното място, професионално прегаряне, панически атаки до определена зависимост, алкохолизъм или дори сериозни психични проблеми. Книготерапията се използва като помощен метод при работа с деца за справяне с емоционални проблеми като загуба на родител, развод и др. Тя е и силен канал за редуциране на стреса, помага и при депресия. "Моята съкровена мечта бе хората да имат психотерапевт, така както си имат и джипи, а чрез книготерапията ми се струваше по-достъпно и възможно това да се случи", допълва преподавателката.

Препоръки за лятото и разтоварване от работния стрес от Илиана Славова


- "Чамкория" от Милен Русков
- "Неграмотното момиче, което можеше да смята" от Юнас Юнасон
- Книгите на американския психиатър Ървин Ялом – за хора, които имат интерес към психологията, но не се престрашават да отидат на консултация

Необособена като самостоятелно направление, книготерапията е съпътстваща техника към основната психотерапия. "Много психолози и психотерапевти я носят като инструмент в чантичката", твърди Илиана. Основен принцип е, че трябва да се намери точната книга за точния човек в конкретния момент от неговия живот – "трудно е и не бива да се обобщава и да се дават общи препоръки за четене".

В момента книготерапията се развива усилено като тенденция във Великобритания, където има свързани с нея субсидирани проекти от местната здравна каса. "Има изследвания, които сочат, че четенето намалява стреса със 70%, което е дори повече от медитацията и разходките в планината", обяснява Илиана. "Имах опит с хора с умствена изостаналост, за които битува предразсъдъка, че трудно се концентрират, но дори и те се повлияват добре от книгите и обсъждането им."

Има два начина да се срещнете с книготерапевт – да участвате в някое от груповите занимания, които силно наподобяват читателски клуб, или да посетите индивидуална консултация. "В групата човек се мобилизира, разсейва се по-трудно, тя го поема и обсъждането на текста е полезно. Това е процес на взаимно разбиране и асоцииране, от терапевта зависи много малко за разлика от участниците и тяхното взаимодействие." Така текстът се явява посредник между индивида и групата.

Подобна групова терапия Илиана провежда в училище в София. То се състои в четене на приказки с деца от ромски произход, насочена към развитие на емоционалната интелигентност - разпознаване на чувства, собствени и тези на другите, емпатия и контрол на емоциите. Резултатът според нея е силно удовлетворяващ: "Това бяха деца, които, преди да започнем, нямаха никакво отношение към книгата, а впоследствие силно се заинтригуваха, започнаха да четат и да се интересуват."

Разбирането е в основата на всички човешки връзки: с другите хора, със света , със себе си. И то се случва чрез езика. "Текстът дава възможност както за идентификация, така и за дистанциране. Възможността да отстъпиш крачка встрани и да видиш и преживееш себе си и своята ситуация отвън е възможност за познание , което е по- ценно от знанието".

Ако книготерапията е лекуване на душата с лекарства за четене, то и при нея са важни принципите- да не вреди, да е полезна, да разкрива и развива вътрешните ресурси на човека.

През септември тя ще води нова група по книготерапия, ориентирана специално към хора, които се грижат за болни или възрастни хора. "Онези, които полагат грижи за другите, са неразбрани, понякога се чувстват самотни, изпитват амбивалентни чувства, заради които носят и чувство за вина." Срещите ще се провеждат в чисто новия център на ул. "Опълченска", в близост до ъгъла с ул. "Пиротска".

В България термините библиотерапия и книготерапия се използват като синоними, въпреки че някои християнски организации свързват първия с четене и терапевтиране единствено и само с библейски текстове. През пролетта на 2016 г. се провежда и първото обучение на библиотекари из цяла България, които да се превърнат в консултанти по библиотерапия или книготерапия, организирано от Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта е "чрез нови техники библиотекарите да могат да оказват емоционална подкрепа на хора в криза". Тренингът включва предмети като психологично консултиране и психотерапия, проблема за личността – структурни, съдържателни и динамични концепции за личността, диагностика на личността – графологична категоризация, диагностично интервю, библиопсихология и др. След обучението се създава и наръчник с приложение библиорецептурници. Последното подобно обучение се е провело миналия месец в Пещера.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aytep avatar :-P
    aytep
    • + 2

    Никога не съжалих, че цял живот съм на проза!

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 1
    • + 4

    Имайте едно наум относно препоръката за романа на Юнасон. И препоръчаният, и "100-годишният старец, който скочи през прозореца" са написани с чувство за хумор, с интересни сюжетни решения; но при големия им обем стават леко досадни за четене.
    Лично мене винаги ме е "лекувало" което и да е произведение на Удхаус.

    Нередност?
Нов коментар