Пътеводител на есенния арт стопаджия

Най-интересното от изложбите, което предстои да видим тази есен

"Композиция", Сирма Сарафова - Ораховец, 2016
"Композиция", Сирма Сарафова - Ораховец, 2016
"Композиция", Сирма Сарафова - Ораховец, 2016    ©  SARIEV Contemporary
"Композиция", Сирма Сарафова - Ораховец, 2016    ©  SARIEV Contemporary

Възрастна художничка с интересна семейна история, чиято дългогодишна работа тепърва придобива по-широко внимание, а изкуството й е вдъхновено от случайно намерени или поръчани от интернет предмети? Ако това ви звучи като сценарий за артхаус филм, може би ще се изненадате, че това се случва със 81-годишната художничка Сирма Сарафова – Ораховец. Изложба й "Нови работи" е в галерия Credo Bonum до 30 септември.

Сарафова, внучка на Кръстьо Сарафов (1876-1962), един от първите български професионални актьори и режисьори, има над 60-годишен творчески път, но думата откритие започва да се споменава по-често около работата й едва през последните няколко години. Както името подсказва, "Нови работи" събира нова абстрактна живопис и обекти, създавани през 2016-2018 г., като всяка творба носи минималистичното заглавие "Композиция".

"Не обичам да мисля твърде много върху завършването, когато видя, че съм изразила това, което искам, спирам", обяснява минималистичния си стил Сарафова – Ораховец. Отдава доловимото влияние на попарта в работите си с честите посещения при синовете си в САЩ, а фактът, че творбите й са рядко показвани и никога не е приемана в Съюза на художниците – "на моята опърничавост". Това е първото публично показване на работата й в София от 2005 г. насам, а миналата година тя имаше изложба в Sariev Contemporary в Пловдив.

Куратор е Весела Ножарова. Tя е също така съавтор с Калин Серапионов на документален филм за художничката, който се прожектира в Credo Bonum.

И още неразказана история

През септември ще бъде припомнено и още едно недооценено във времето творчество – това на Галина и Рафи Шехирян (1952-2011), които емигрират от София в САЩ през 1988 г. В средата на 80-те години те са сред първите, които налагат по-съвременни тенденции в изкуството у нас. Изложбата "Припомняне" (18 септември – 18 октомври) в галерия "Контраст" събира творби от живопис, рисунки, стъкло и скулптура. Това ще бъде първото публично показване на работите им в България от 31 години насам. Миналата година синът им Джулиян Шехирян организира инсталационна изложба с творбите на Рафи във Вашингтон.

На 21 септември в СГХГ галерия открива ретроспективна изложба на българския художник от еврейски произход Елиезер Алшех (1908 – 1983). Роден е във Видин, а впоследствие живее в Германия, Белгия, Франция, Португалия и Испания, преди да се установи в Аржентина в края на 50-те години. Преживява холокоста и е бил в концентрационен лагер през 1941 г. Селекцията събира както проекти, реализирани в Буенос Айрес, така и първите му творчески опити в България.

Със специалното участие на...

Есенният сезон в галерия "Структура" се открива с международната групова изложба "Подривна игра - художниците срещу механизмите за социален контрол" (до 13 октомври) с участието на Хлоу Ирла от САЩ, Дейвид Пейдж от Южна Африка, Даниела Костова (България), Луана Перили (Италия), Рейчъл Пичей и Пол Мосинг (Австралия), Сонгюл Бойраз (Турция). Куратор е Изабел Галиера, която събира различни съвременни творци, които разглеждат играта като средство за изразяване и критика.

Среща на артисти от различни страни с различни изразни средства ще предложи и "Материя над материята" в Гьоте-институт (до 5 октомври). Изложбата обединява съвременни художници и 3D дизайнери от България и Гърция, които експериментират с живопис, звук, текстил, фотография, инсталация. Преходът от една медиа към друга, постоянните промени в технологиите и средствата за комуникации, възможностите за контакт с публиката са сред темите на изложбата.

Архитектурата на Водната кула в кв. "Лозенец" и темата за миграцията на птиците се смесват в мултимедийната изложба "Търсенето на плодороден рай" на турската художничка Шифа Гиринджи, която иска да погледне темата за орнитологията отвъд сухите статистики. Изложбата е в "+359" до 30 септември и дава началото на резидентската програма на галерията, в която чуждестранни творци ще работят в София и ще интерпретират по различен начин пространството на Водната кула.

Птиците имат централно участие и в изложба, коятo ни връща обратно в първата половина ХХ век. "Птиците в изкуството и цар Фердинанд I" е в Регионалния исторически музей и показва близо 400 илюстрации от международни художници, включително български, на различни видове птици. Илюстрациите са част от един от най-ценните орнитоложките трудове. Архивът не е показван досега пред публика и дълго време е смятан за изгубен.

Скоро и във вашия Instagram

Дори да не знаете коя е Виктория Георгиева – Mouse, почти сигурно сте виждали изкуството й по улиците на София и Варна. На 10 септември инициативата за улично изкуство и преобразяване на градската среда "Графопост" ще представи новата й работа - този път върху пространство, за което ориентирите са следните: зад гърба на статуята "Св. София", в близост до катедралата "Св. Йосиф", на изхода на метростанция "Сердика". След 18 ч. Mouse ще направи презентация на разножанровите си проекти в Cush.Bar.

На 17 септември в място 167 ще се открие изложбата, която ще бъде своеобразна кулминация на проекта на фотографа Александър Станишев Not My Art. В началото на годината негова популярна в социалните мрежи снимка от "Кристал" беше прерисувана без позволение от художника Борис Колев и продадена за 2000 евро. Според Колев картината е част от концептуален проект, в който взима и интерпретира споделяни кадри от социалната мрежа. Станишев определя това като кражба и започва инициатива с отворената покана всеки да ремиксира снимката с каквито средства пожелае, а впоследствие той ще откупи три от предложенията за същата сума. През последните месеци са изпратени над сто интерпретации – от колажи до радиопиеса. Част от тях ще бъдат представени на изложбата.

Дебют

След множество участия в сборни събития познатата предимно като илюстратор и графичен дизайнер Мария Налбантова ще направи първа самостоятелна изложба. "Прогноза за времето", която ще я представи в една по-абстрактна светлина, ще открие на 11 октомври в галерия "Васка Емануилова" с куратор Даниела Радева. Експозицията е фокусирана върху взаимоотношенията ни с природата и климатичните условия и колко невъзможно е да ги предскажем или подчиним на волята ни.

Междувременно Налбантова илюстрира и новото издание на детска книга "Копче за сън" на Валери Петров, вече в книжарниците от "Колибри".

И още...

Новият проект на Рада Букова "Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие" протича на две различни места до 27 октомври – изложба в Sariev Contemporary и инсталация в църквата "Св. Йосиф" в Пловдив. Може да я съчетаете с посещение на австрийския културен павилион Fluca, където до 7 октомври ще бъде показвана видеоинсталация на виенския артист Райнхолд Зисер.

Част от ранната история на съвременното изкуство в България ще бъде припомнена по нестандартен начин в САМСИ. В "Кутия с негативи" фотографката Галя Йотова събира снимки, правени през последните три десетилетия и отразяващи артистичните акции, водещите личности, фестивали и изложби в България от края на 80-те години до началото на XXI век.

Сезонът в Contemporary Space във Варна започва на 20 септември с "Платформи" на Иво Бистрички, а по-късно през есента предстоят изложби на Иван Мудов (октомври) и Калоян Илиев - Кокимото (ноември).