🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За гъбите и хората

Какво е общото между една интересна изложба в Лондон и 11-ото издание на българския форум за дизайн "Мелба"

Няколко дни преди пандемията от коронавирус да промени трайно ритъма на културния живот, лондонският изложбен център Somerset House вече обмисляше да пренесе онлайн една от най-посещаваните си изложби - "Гъбите - изкуство, дизайн и бъдеще".

Кураторката Франческа Гевин успява да събере над 30 артисти от цял свят, които използват гъбите като вдъхновение, символ и органичен продукт в работата си. "През годините забелязах, че има много хора на изкуството, за които гъбите са не само вдъхновение, но и материал." Проучването на Гевин показало, че през последните години в световен мащаб са се появили много артисти и продуктови дизайнери, които използват гъбите в работата си.

В изложбата, отворена за разглеждане онлайн на адрес somersethouse.org.uk, са включени бразилският художник от български произход Стивън Дойчиноф и Нинела Иванова, която специализира в т.нар. интелигентен дизайн - продукти, предназначени да образоват и провокират хората, в това число мебели и тъкани за модата, изработени от гъби.

Вероятно не бихте възразили да имате в дома си мебели, които са леки, здрави, приятни на допир и миришат на чай, а когато остареят, се компостират. Водени тъкмо от тази идея, Нинела Иванова и британският майстор на ръчно изработени мебели Себастиан Кокс се посвещават на експерименти в търсенето на възобновяеми и нетоксични алтернативи и две години по-късно резултатът е налице - материал, на пипане мек като велур, но със здравината на масивна дървесина, който може да бъде "отгледан" в желаната форма. През 2017 г. тяхната колекция Mycelium + Timber от столове и лампи беше представена с голям успех на Лондонския фестивал на дизайна.

Сега Нинела Иванова, която има докторска степен по дизайн от лондонския университет "Кингстън", е една от участничките в 11-ото издание на форума "Мелба", посветен на българския дизайн, който тази година ще се проведе по Zoom. На 25 юни освен Нинела Иванова в онлайн срещата ще се включат дизайнерите Елиа Недков - етичният експериментатор и мултидисциплинарен артист от Майорка, и Стилияна Минковска, която разработва алтернативни мебели за раждане и е резидент в Музея за дизайн в Лондон.

Публиката ще може да се включи активно, като коментира или задава въпроси в реално време. Онлайн срещата с тримата дизайнери, участващи в "Мелба на живо#11", е на 25 юни, четвъртък, от 17 ч. и е със свободен достъп. Нужна е само предварителна регистрация.