Memento vivere: акцентите на седмото издание на "Фотофабрика"

Фестивалът започна с изложбата Memento Mori в Националната галерия

От изложбата Memento Mori    ©  Стоян Ненов

Седмото издание на фестивала за художествена и документална фотография "Фотофабрика" предлага три събития, които коментират настоящето от различни ъгли.

Изложбата Memento Mori в Националната галерия ще събере работата на 18 фотографи, запаметили ключови моменти около социалната изолация и реакциите на обществото към пандемията. Сред участващите са носителят на "Пулицър" Стоян Ненов, създателят на People of Sofia Вихрен Георгиев, Яна Лозева, Павел Червенков, Пепа Христова (авторката на популярния сериал за "клетвените девици" в Албания) и Аня Полан, както и известният холандски фотограф Ървин Олаф. Изложбата продължава до 15 август.

Сред трусовете, които предизвикаха събитията през последните месеци, е и вълната на домашно насилие по света, включително в България - в момент, в който движението е ограничено, хората, които преживяват насилие в семейна среда, остават с все по-малко възможности да избягат или да потърсят помощ. Платформата Photoevidence гостува със снимки на различни автори, които документират съдбите на преживели насилие жени и трансполови хора в страни като Папуа Нова Гвинея, Перу и Армения. Селекцията е в посолството на Словакия в София до края на юли, а до края на август снимките ще бъдат изложени на оградата на 120 ОУ "Г.С. Раковски".

От 9 юли до 9 август в коуъркинг пространството "КО-ОП" Фелия Барух, един от основателите на фестивала, представя изложбата Palermo. Box. Me. Снимките от Сицилия, правени през 2018 и 2019 г., ще бъдат обединени и във фотокнига.

Скоро се очакват повече детайли и около традиционното паралелно събитие на фестивала - "Кинофабрика".

Повече на www.fotofabrika.org

Все още няма коментари
Нов коментар