🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

26 - 28.06

Музи на водата. Брегът на езерото Панчарево се превръща в лятна сцена и предоставя изключителната възможност да преживеете спектаклите на Софийската опера и балет на фона на естествен и въздействащ декор. Един от тях е хитовият световен мюзикъл Mamma Mia! с песните на ABBA, създаден от бившите членове на групата Бени Андерсон и Бьорн Улвеус и под режисурата на Пламен Карталов. Панчарево, 20:00 ч. Билети от касата и сайта на операта, мобилна каса ще работи преди всеки спектакъл на място.

26 - 28.06

И най-вкусните миди са... Миди с крафт бира, островни миди на тенекия, черни миди с бяло вино и девесил, миди по бургаски, със сос от скариди, с панчета и сметана или по ретро рецепта - кой от бургаските ресторанти ще грабне приза "Най-добра рецепта"? Това ще стане ясно по време на Мидения уикенд в Бургас, чиято програма включва още концерти на открита сцена "Охлюва", постановки и изложби в Експозиционен център "Флора" и Културен център "Морско казино". Бургас, вижте повече на фейсбук страницата на събитието.

26.06

Беседа #2. Софийският район "Средец" е инициатор на поредица отворени беседи, имащи за цел да срещнат артисти/интелектуалци с публиката, за да поговорят помежду си открито, свободно и приятелски за "изкуството, живота, света и каквото още искаме и можем да си позволим, или накратко казано - за всичко". Втората среща е с режисьора Явор Гърдев. Камерна сцена "Славянска беседа", 19:00 ч., вход свободен.

26.06

Диско ера, майна. Заведения в квартала на творческите индустрии "Капана" в Пловдив се обединяват, за да организират диско парти под открито небе. За събитието, наречено 54 Kapana, ще бъде изградена сцена, от която диджеите Skill and Visitor Q ще озвучат улиците с плочите си и незабравими хитове от 70-те и 80-те. Пловдив, кв. "Капана", от 17:00 до 22:30 ч.

до 28.06

Хълм и храна. Семейства, приятели, домашни любимци и гладни уста са поканени за втора поредна година на вкусния Plovdiv Food Park Festival, събиращ на открито специалисти в кулинарията и миксираните напитки, пивовари от цял свят, майстори от барбекю културата, сладкари, винопроизводители и кухни на колела. Във фестивалната зона ще има също атракциони и забавления за деца, хендмейд пазар, фермерски пазар с производители от региона, игри и съревнования и музикална програма с вечерни концерти. Пловдив, Младежки хълм.

27.06

Сладката страна на фотографията. Първият фотографски уъркшоп, воден от Мони Леви и шеф Елина Петрова, ще разкрие основните принципи в снимането на десерти и приготвянето на веган сурови бонбони и бисквити в специално изградените за това фотостудио и кухня за обучение. Местата са ограничени до 8 души, цена 235/275 лв., [email protected], в ресторанта Soul Kitchen (ул. "Кокиче" 13).

27.06

Малки стъпки, големи писатели. Преводачката, писателка на детски книги и съосновател на издателство "Точица" Зорница Христова ще разходи малките читатели по литературен маршрут, преминаващ между произведенията на Валери Петров, Дора Габе, Елин Пелин, Братя Мормареви и илюстрациите на Вадим Лазаркевич. От 10:00 ч. на ул. "Елин Пелин" 1.

27.06

Посвещава се на всички мечтатели. Премиера на книгата "Обичай смело" - биографията на Енчо Керязов, в която спортистът отново минава по 30-годишния път, посветен на любовта му към цирковото изкуство и преследването на мечтите, чрез спомени, разкази, споделяне на знакови за съдбата му срещи. Една история, стигаща до най-пищните циркови световни сцени и накрая правила неочакван завой до общината в град Ямбол. В кино "Кабана", 17:30 ч.

До 28.06

Книги отпред. Макар и с малко закъснение, традиционният Панаир на книгата разпъва шатри пред НДК, за да събере на едно място българските издателства с техните премиерни заглавия, разнообразни жанрове, намаления, специални селекции и възможност за среща и автографи с много автори. Пред НДК.

28.06

Пътешествие за сетивата. Софийската улица "Цар Симеон" крие кулинарни преживявания и избор, за които вероятно дори не подозирате. Ако искате да разберете кои са седемте подправки или къде има сладък суджук, последвайте в специално организирано събитие собствениците на арабски магазинчета, пекарна и сладкарница - те ще ви отведат на местата, от които идват, чрез свои любими подправки, храни и рецепти. Местата са ограничени, с предварително записване, вижте фейсбук страницата на Food and Spices Walking Tour, от 14:00 ч.

28.06

София кара колело. Софийската община апелира гражданите да слязат от автомобилите и да се погрижат за чистия въздух на столицата и собственото си здраве, като прекарат няколко неделни часа на велосипед или тичайки по време на традиционното Велошествие и атлетически крос, инициирани от "София - Европейска столица на спорта". Сборен пункт: пл. "Народно събрание". Велошествието тръгва от там точно в 11.00, а бегачите стартират в 11.15 ч. по 5-километров маршрут из столичните булеварди до Южния парк, където ще има много забавни игри и среща със спортните легенди Евгения Раданова, Йордан Йовчев, Ренета Камберова.

2.07

Морска Чамкория. Едно от най-бързо разпродаващите се и нашумели софийски представления - моноспектакълът на Захари Бахаров по едноименния роман на Милен Русков "Чамкория", режисиран от Явор Гърдев, гостува във Варна като част от гастрола на Театър 199. Варна, Летен театър, 20:30 ч.

27 и 28.06

Една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето - "Книги за смет", ще състои в два поредни дни и три града. Всеки желаещ може да се включи в нея, като донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга и отстъпка за собствени марки продукти на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса. 27 юни, Велико Търново - паркинг на Kaufland (ул. "Краков" 2Б); Бургас - паркинг на Kaufland (ул. "Янко Комитов" 8) и пред Пантеона; 28 юни: Варна - паркинг на Kaufland (ул. "Девня" 2Б); от 10:00 до 13:00 ч. Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Ще изчезна в мрака І

Новата документална поредица на НВО е по едноименния бестселър на журналистката Мишел Макнамара, която си поставя за цел да открие т.нар. Убиец от Златния щат, извършил 50 влизания с взлом и изнасилвания и десет убийства. Тероризирал Калифорния в края на 70-те и началото на 80-те, следите му се губят в продължение на повече от три десетилетия до 24 април 2018 година...

Премиера по HBO GO 29.06, по HBO на 17.07 от 00:35 ч.

Може и да те съсипя I Този драматичен сериал поставя важен за съвременния начин на живот въпрос - за съгласието за секс. Главната героиня - безгрижна и уверена лондончанка със страхотни приятели и многообещаваща писателска кариера, е упоена с "наркотик за изнасилване" и нападната в нощен клуб, след което животът ѝ се променя необратимо. Премиера в HBO и HBO GO.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga Какво може да очакваме от актьорите Уил Фарел и Рейчъл Адамс в сюжет, свързан с музикалната надпревара "Евровизия"? Разбира се, стабилна доза политически некоректен хумор и кинокич, но пък може би и два часа, прекарани с широка усмивка. Двамата влизат в ролите на амбициозните музиканти Ларс и Сигрит, идващи от малък град и получили възможност да представят страната си на един от най-големите песенни конкурси в света.

Премиера по Netflix.