Календар и домашно кино

По-интересните събития от седмицата и уикенда

3.07 - 24.07

Jazz do it again.

Фестивалът A to JazZ няма да се състои в обичайния си вид тази година, но пък ще предложи на публиката си - макар и с ограничен капацитет и билет за достъп - поредица от седем концерта. Може да чуете Белослава на 3.07, Ангел Заберски квартет на 4.07, Влатко Стефановски и Теодосий Спасов на 5.07, Милица Гладнишка & Михаил Йосифов секстет на 10.07, Христо Йоцов с Jazz cats на 11.07, Миро Иванов & The Little Aliens и Desy & The Visual Madmen на 12.07 и Хилда Казасян с "Да послушаме кино" на 24.07. Открита сцена "Платформа A6", 20:00 ч. Билети от 10 лв. в мрежата на EpayGo.

от 6.07

Игри на науката.

И тази година "Музейко" ще прове лятната си академия за децата от 7 до 10 години, които да се впуснат в изследване, експериментиране и игра. Специално разработената научна програма е с две редуващи се по седмици теми - "Седмица на животните" и "Седмица на експериментите". Ще има време и за игри на място из интерактивните изложби и уъркшоп по анимация в Maker Space работилница. Понеделник до петък, от 9:00 до 13:00 ч., Цена: 160 лв. на седмица, без включена храна. В "Музейко".

3 и 4.07

Restart Life Fest.

Пловдивският фестивал за улична храна Mood for Food се настанява в София за два дни, за да събере на едно място един от най-добрите street food ресторанти и крафт бири. Не само храна за стомаха, но и удоволствия за ушите с музикалните изпълнения на Жлъч, Григовор, Гена, P.I.F, "Остава", DJ Skill, както и забавления с джага турнир и "Пощенска кутия за приказки" с Китодар (повече за неговото представяне на стр. 80). Стадион "Юнак", Билети: на място - еднодневни, 15 лв. и двудневни, 20 лв.

3.07 - 7.08

Романтично лято. Софийската филхармония и Националната галерия канят публиката на поредица концерти в петъчните вечери в атриума на Квадрат 500, където ще звучат шедьоври на камерната музика. Началото (3 юли) е със Струнен квартет "Филхармоника" и изцяло австрийската му програма, другите два струнни концерта са на "София квартет" и "Фрош" (съответно на 10 и 17 юли) с творбите на Моцарт, Хайдн, Шостакович, Бетовен и Брамс. Билети на касата на зала "България" и в Eventim, 18:30 ч.

4.07

Веско Ешкенази на 50.

Световно признатият цигулар ще отпразнува своя юбилей с поредица концерти с Плевенската филхармония. На варненска сцена заедно с него ще се качи и брат му маестро Мартин Пантелеев, който ще дирижира оркестъра. Специалeн гост ще е Люси Дяковска, а актрисата Койна Русева ще влезе в ролята на разказвач на живота на Веско в стихове. С произведения на Сарасате, Вивалди, Менделсон, Чайковски, Панчо Владигеров и виртуозни пиеси като "Рапсодия в синьо", Libertango, Monti Csardas, "Лунната соната", Adagio и др. Във Варна, Летен театър, 21:00 ч., билети на касите на ДКС, ФКЦ, мрежата на Eventim

3 - 5.07

Ретро море.

За следващия уикенд Бургас ще се изпълни с още повече живот и събития под името "Ретро уикенд в Бургас". Той започва с регата по уиндсърф в клас Фънборд от Екватория на Бургаския залив и продължава със снимки, "Шоу с папагали" в център "Флора", цирк Ориент в Парк "Езеро" - до жп Прелеза. В събота вижте Ретро парада на класически автомобили от 10:00 ч. в Приморски парк и продължете с двудневно парти в Metalhead Brewery Минерални бани, кв. Ветрен и др. В Бургас.

5 и 12.07

Филмирай се в парка.

От езерото Ариана до басейна "Мария Луиза" - какво е скрито по пътя и как да го откриете? Отборен куест на открито с начална обща точка, ден и час предизвиква отбори от двама до шест души да се включат в забавни загадки, интересни места и шантави предизвикателства. В Борисовата градина, 16:00 ч, отбор от двама - 60 лв., отбор шестима - 120 лв., най-бързите за деня получават награда, ако успеят да се справят за по-малко от 50 минути.

5.07

Госпожа Виола кани.

Дворът на Музикалното училище във Варна се превръща в културен център за събития под небето. "Варненско лято за деца" излиза на открито с програма от пъстър микс от теми, свързани с българската музикална традиция, американски теми от "Уестсайдска история"и любимите на децата мотиви от продукции като "Цар Лъв" и "Замръзналото кралство". От 18:00 ч., вход безплатен.

6.07

Не с лошо за понеделника.

На понеделника му се носи негативна слава от край време. Мястото за вкусен хот-дог ,,Ролинг Догс" си поставя за цел да изтрие клеймото "най-лош ден от седмицата" с поредица от събития в градината си. Първото от тях - Monday Market, е покана за хапване навън и неочакван лов за модни находки с български дизайнери и творци и селекция от винтидж магазин Frea. В градината на ,,Ролинг Догс" (ул. "Шишман" 34), от 16:00 ч.

8 и 9.07

Любовно ще е.

Откога не сте слушали българска поезия? Няма нищо лошо и страшно в това, особено когато става дума за едни от най-красивите български стихове, представени от някои от талантливите български актьори - Бойко Кръстанов, Владо Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Малин Кръстев, Юлиан Вергов, Весела Бабинова и Луиза Григорова. Форматът е "Поетите Live", музиката е от маестро Антони Дончев, а специален гост е Свилен Ноев от "Остава". На 8.07 - София, в Парка на Военна академия, 21:00 ч., билети от www.ticketportal.bg, на 9.07 - Варна, клуб Menthol, 21:30 ч.

8.07

Прованс, море, лавандули и... розе в София.

Кои са тайните на локалните сортове на Южна Франция, къде може да намерите качествени френски вина в София и какъв е вкусът на шест ексклузивни вина, подкрепени от типични провансалски разядки? Всичко това ще разберете от винените експерти Ирина Софранова и Яна Петкова от Avinissima и техния винен курс. В градината на Скара Бар 1 в парк "Заимов", от 18:30 до 20:30 ч. Цена: 75 лв., регистрация, плащане и повече информация на фб страницата на събитието.

до 19.07

Лятно кино в парка.

Най-популярният формат за кино на открито в Пловдив ще се състои и сега със специална селекция от филми от българското, европейското и американското кино. Прожекциите ще се случват на някои от любимите на пловдивчани и гостите на града градски локации - Цар-Симеоновата градина, Небет тепе, Младежкия хълм, парка край Гребната база, парка до Покрития мост на река Марица, парк "Розариум", парк "Лаута" и "Ротари парк" - Тракия. От 21:00 ч, преди всяко заглавие и специално подбрани от късометражни филми от "Кинематограф". Вход безплатен. Програмата е на сайта на събитието и фб страницата му.

До 30.07

Лицето на изкуството.

Една от най-богатите изложби, представяни в последно време у нас. "Портрет" събира 114 картини и 70 скулптури на 86 живописци и 56 скулптори, автори от всички поколения - от утвърдени имена до най-младите, току-що завършили своето образование, от академичен реализъм до условни и абстрахирани визии, от поетични и фантазни светове до крайно експресивни жестове. В СБХ.

6.07 - 28.08

Арт онлайн училище.

Каква е връзката между литературата и изобразителното изкуство, как се създават различни елементи от литературен текст, кои са някои от основни течения в изобразителното изкуство. И какво има в ресурсите на Националната галерия. Онлайн лятно то училище по творческо писане за деца в Квадрат 500 ще запознае малките с произведения на Захари Зограф, Иван Мърквичка, Едгар Дега, Асен Пейков, Хенри Мур, Кристо и Жан-Клод, Мара Йосифова, Владимир Димитров - Майстора и др. В zoom, но при желание, има възможност да се сформира и група за посещение на живо. Цена за 1 месец (24 учебни часа) - 150 лева. За повече информация: [email protected]

юли

Дали реалността е еднаква за всички?

Зала "Оборище 5" стартира нова инициатива в подкрепа на българското изкуство, като си поставя за цел да показва избрани съвременни млади и много интресни български автори с подчертан собствен стил. В "Реалности" участват Анастасия Андреева с горещо духано стъкло в метал и живописните работи на Ангеларий Димитров, Милена Младенова, Григор Велев, Николай Петров - живопис. В зала "Оборище".

Домашно кино:

Unsolved Mysteries

Продуцентите на Stranger Things възраждане на емблематичния документален сериал. Новите 12 серии отново ще представят реални случаи на озадачаващи изчезвания, шокиращи убийства и паранормални срещи. Наред с детективите и журналистите, членовете на засегнатите семейства предлагат улики, представят теории и идентифицират заподозрени.

Премиера по Netflix

Изгубените гробници на Хеопсовата пирамида

Едночасовият документален филм представя работата на елитен екип археолози, заел се с необикновени разкопки - възможно ли е Хеопсовата пирамида да разкрие смайващи нови свидетелства за великите фараони, съградили тези величествени монументи? И възможно ли е откриването на нова плоча с името на фараона Хефрен най-сетне да разреши една от най-големите археологични загадки - какво се е случило с телата на фараоните от пирамидите?

Премиера по National Geographics, 5 юли от 22:00 ч.

Stateless

Кейт Бланшет е един от създателите на този нов сериал на Netflix, изследващ дефектната имиграционна система в Австралия и разказващ истории на четирима души, избягали при различни обстоятелства, чийто живот се преплита в център за задържане на имиграция в австралийската пустиня.

Премиера по Netflix, 8 юли

Все още няма коментари
Нов коментар