🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Терапия за всички

Тошка Иванова от платформата за безплатна психотерапевтична помощ kabinet.bg разсъждава върху смисъла на споделянето в трудни времена

   ©  Светослав Куцаров

Тошка Иванова е един от терапевтите в започналата дейност по-рано тази година платформа за спешна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа Kabinet.bg, проект на Българското общество по групова анализа и групови процеси, подкрепен от Централноевропейската инициатива.

Платформата се появява в момент, в който внезапните промени, предизвикани от пандемията, пораждат нови и нови психологически трусове и заплашват емоционалното здраве и стабилност по различни начини - изолация, загуба на социална среда, работа и доходи, починали близки. Особено чувствителни към тези явления са хора, които и преди глобалната промяна в обстановката са били в процес на борба с тревожните си състояния. Сред онлайн дискусиите, които екипът е организирал до момента, е как положението влияе на жените (над 65% от използвали услугите kabinet.bg са жени) и дългосрочните ефекти от кризата.

Тревожността и депресията, особено по време на криза, са глобален феномен. Изследване на Британския център за национални статистики от август показа, че двойно повече хора признават, че изпитват депресивни състояния, в сравнение със същия период през 2019 г. Тези над 40-годишна възраст, по-специално жени и хора с хронични болести, са сред най-уязвимите. В САЩ изследване от септември на Бостънския университет показа тройно увеличение на депресивните случаи - 27.8% от респондентите са отговорили, че преминават през такива състояния, преди пандемията те са били 8.5%. През октомври Министерството на здравеопазването в Япония съобщи, че в страната има повече починали от самоубийство (2153), отколкото вследствие на COVID-19 (2087).

От пролетта насам редица публикации обърнаха внимание на масовата нужда от компетентна психологическа помощ, както и на засилената тенденция все повече хора да се преквалифицират като терапевти. "Пандемията само ускори една тенденция, която набира скорост от години - все повече хора решават да станат терапевти", писа The Wall Street Journal. Вестникът цитира данни, според които Talkspace - приложение, което свързва нуждаещи се от консултация хора с лицензирани терапевти, заявилите желание да предоставят услугите си професионалисти са се утроили от март насам, а клиентите са два пъти повече. Университетът Antioch в Ню Ингланд обяви, че тази есен за магистърската програма по клинична психология са кандидатствали 200% повече студенти.

Тошка Иванова е в интересната позиция да предоставя помощ и подкрепа, докато самата тя минава през неочаквани промени в професионален план. Иванова има дългогодишен опит в рекламата, доскоро е била творчески директор, а след трусовете в сектора за пръв път от 15 години не е част от агенция и работи на свободна практика. "Ежедневието ми не е толкова променено като заетост, но имам много повече пространство за другото ми професионално занимание - психотерапевтичната работа", казва Иванова, която е завършила магистратура "Артистични психо-социални практики и психодрама" към НБУ.

Има и трета област, в която Тошка Иванова е ангажирана активно - тя е един от учредителите на пациентско сдружение за борба с хепатита "ХепАктив". В продължение на седем години води групи за подкрепа, а от началото на 2020 г. го прави и под формата на индивидуални консултации. Автор е на две книги - "Позитивно" (2012), написана две години след като самата тя е излекувана от хепатит С, и сборника с разкази "По колко пъти на ден не умираме" (2017).

"Ежедневието ми винаги е било натоварено, явно такова го харесвам, което вероятно е и една от причините да се занимавам паралелно с различни неща. Понякога това е объркващо за околните -аз сега рекламист ли съм, писател, терапевт?Различните неща ми дават различно вдъхновение, допълват се, допълват и мен."

Тошка Иванова отдавна има афинитет към социалните проекти и каузи. "Вярвам, личало си е дори в работата ми на рекламист. Със сигурност влизането ми в терапевтичната общност много е променило начина, по който гледам и на рекламната комуникация - като мислене и подход към хората, послания, социална ангажираност."

Тя описва Kabinet.bg като проект, който дава страшно много смисъл, тъй като прави психотерапията достъпна за общности, които иначе надали биха имали контакт с нея. "Без да се правят титанични усилия за комуникацията на Kabinet.bg до момента, платформата се разви буквално за седмици и поема сериозен брой хора, които имат трудности в справянето си със ситуацията."

Проектът е срещнал бърз отклик и за Тошка това е обнадеждаващо: "Може би в бъдеще ресурсите и помощта, които психотерапията предлага, ще бъдат по-ясно видими за все повече хора. Всички имаме нужда от подкрепа и помощ понякога. Особено в ситуация, в която твърде много неща се променят твърде бързо, а ние сме твърде сами."

Платформата се развива буквално за седмици и поема сериозен брой хора, които срещат трудности в справянето си със ситуацията. "Важно е да се отбележи, че повечето консултации не са еднократни обаждания, а влизане в процес. Това е възможно най-вече заради сериозния професионален екип зад Kabinet.bg - около 30 опитни психотерапевти и психотерапевти в обучение, които работят под супервизия."

Смята това за незаменим опит и шанс за среща с хора и човешки истории, които са отвъд познатата действителност и личния опит до момента. Работата е предизвикателство и заради начина на консултиране. Въпреки че онлайн психотерапията не е ново явление, тя се оказва единствената постоянна възможност за контакт в пандемичните условия. "Психотерапевтът може и да си позволи да отиде в кабинета си и да работи онлайн, но клиентът е в дома си. Психотерапията сега като че ли влиза в личния свят по различен начин, между работната среща с колеги, слагането на децата да спят следобед и приготвянето на вечеря. Изговорените думи ехтят в пространството на личния дом, а не в кабинета на терапевта."

Въпреки че двете страни правят опити да се адаптират към "новото нормално", Тошка Иванова признава, че липсата на физически срещи все още е предизвикателство в процеса. Колко трудно е един професионалист в терапията да разграничава собствените си тревоги в момента от чуждите? "И психотерапевтите са човешки същества - и те изпитват болка, разболяват се, оздравяват." В настоящата ситуация психотерапевтът се оказва точно толкова неподготвен за реалността, колкото и този, който го търси. Тя гледа на това като на предимство, тъй като споделянето на травматична ситуация изгражда и споделен опит. "Да, със сигурност всеки от нас преживява по много личен начин ставащите в момента промени, но голяма част от страховете и тревогите ни са общи. Иска ми се да вярвам, че в това има по-голям шанс за истинско, човешко, емпатично свързване."

Дали повече хора ще използват терапията като средство да се възстановят, или в общество, в което взаимопомощта и личната отговорност не са чак толкова развити, ще се наложат повече стигми, криене и мълчание? "Не знам дали сме такова общество всъщност. Понякога усещането ми е, че е точно обратното - заради липсата на институционални, регламентирани начини за решаване на определени проблеми обществото успява светкавично да се самоорганизира, за да помогне."

Повече за проекта - на kabinet.bg. Телефонната линия работи от 10:00 до 16:00 ч. всеки делничен ден. Видеоконсултация може да се уговори от 8:00 до 20:00 ч. в работни дни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    lgrozeva avatar :-|
    Лили
    • + 2

    Успех на проекта!! Със сигурност много на време.

    Нередност?
Нов коментар