🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Винсент срещна Рембранд

Българското MP-Studio създаде 3D мапинг проекция в Амстердам, посветена на културното наследство на двамата художника

Исторически 3D мапинг в амстердамска църква от XVII век? Мисия възможна, дори и залогът да е голям: инсталацията изследва връзките между картините и културната важност на Винсент ван Гог (1853 - 1890) и Рембранд (1606 - 1669). Автори на проекцията са Марин Петков и Страхил Йорданов от MP-Studio, чието начало е поставено през 2008 г.

Инсталацията Vincent meets Rembrandt: The Untold Story, започнала от началото на юли, е в протестантската църква "Ноордеркерк" ("Северна църква"), построена през 1623 г. и посещавана и от двамата художници. В момента тя се намира недалеч от "Йордаан", един от най-динамичните квартали на Амстердам, където холандската история и мултикултурното съвремие хармонично съжителстват.

"Работили сме по разнообразни и трудни проекти в Европа, Близкия изток и Азия, но този погълна и вдъхнови целия ни екип", казва Марин Петков. До момента студиото има над 400 инсталации в портфолиото си. През годините той и Страхил са създавали продукции за "всякакви интересни повърхности", а работата им е предимно разпределена между София и Берлин: пещери, катедрали, абатства, природни забележителности, паметници на културата, известни сгради. Марин е и арт директор на Festival of Lights в Берлин.

Идеята за инсталацията в Амстердам е на седем години и резултат от работата им с дългогодишни партньори на студиото в Нидерландия. Какво отличава техния проект? "По света има много светлинни шоупродукции за художници, но те са по-скоро импресия - съчетание между музика и картини. При нас има цялостен анимиран разказ с глас зад кадър."

Шоуто е замислено като пътешествие в света на Ван Гог и допирателните му с Рембранд, макар и разделени от цели два века в историята. Концепцията е вдъхновена и от писмата между Ван Гог и брат му Тео, в които те обсъждат творбите на Рембранд.

За Марин основното предизвикателството е била проекцията да разкаже история, която да е едновременно визуално издържана, смислена и уважителна към творчеството на двамата. "Трябваше да намерим правилния баланс тази история да се хареса и да въздейства както на най-строгия изкуствовед от музея на Ван Гог в Амстердам, така и на тийнейджър, който никога не се е докосвал до двамата творци."

За Марин и Страхил технически най-трудното за реализиране е управлението на синхронизацията на всяка сцена. Общият размер на всички файлове за 40-минутното шоу е около 12 TB. "24 от 32-та проектора бяха в 4K резолюция (или иначе казано - еквивалента на 24 киноекрана). Техническото изпълнение беше доста сложно, но най-вече бяхме погълнати в създаването на нови техники с помощта на machine learning и изкуствен интелект. Това ни помогна да създадем и използваме същите дигитални "четки" за донарисуването на повечето картини на Винсент ван Гог и Рембранд. Така успяхме да ги представим като 360-градусова визия, в която пейзажите и персонажите, нарисувани от двамата творци, оживяват през очите на зрителя."

Проектът в Амстердам подсказва и накъде може би студиото ще се развие. "Определено създаването на шоу в интериорна контролирана среда ни е любимо."

Инсталацията ще остане в църквата в следващите пет години.

В момента екипът работи по шестото си поредно участие на Festival of Lights в Берлин (3 - 11 септември), което ще включва шоу върху Бранденбургската врата, концептуално ориентирано към темата за опазване на околната среда. През октомври MP Studio ще имат участие и на Bright Festival в Лайпциг, а по-късно през есента ще отидат към Бавария за проект в Аугсбург. В близко бъдеще и според възможностите за реализация около пандемичните рестрикции, те ще имат и изява в Тайван. Повече за проектите им на mp-studio.eu и vincentmeetsremebrandt.com