🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: "Банско опера фест", Аполония, графити изложба, филмов фестивал Master of Art

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

27.08

Лятно арт кино Филмовият фестивал Master of Art гостува на Sofia Summer Fest. Вечерта на 27 август ще се излъчват три документални филма: германският "Франк Лойд Райт: фениксът от пепелта" от 17 ч., сръбският "Завръщане у дома. Марина Абрамович и нейните деца" от 18:30 ч. и английският "Ван Гог и Япония" от 20:30 ч. Филмът за един от най-известните американски архитекти Франк Лойд Райт показва непознати кадри и разкрива как за 70 години проектира над 1000 сгради, от които 500 са построени и 8 от тях са в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Сръбският филм разказва за артистичните пърформанси на Марина Абрамович и как се връща в родния си Белград, а лентата, посветена на Ван Гог, разглежда влиянието на японското изкуство върху картините му.

В Южен парк II зад музея "Земята и хората", вход 10 лв.

27-29.08

Move on the Beach

Тридневното парти Move с гостуващи диджеи от световните и български клубни сцени се провежда за трета година. Интересно ще е изпълнението на цигулка на Виктор Самсонов, който открива фестивала в петък следобед с ромски мотиви върху електронна еклектика от ритми. Следват The Foreigners и Shosho, а част от чаканите изпълнители са D.J. Morgan Dope и Gemm и др.

На плажа на с. Варвара, начало 15 ч., вход и за трите дни 35 лв., за един - 20 лв.

27-29.08

Изложение за устойчив начин на живот

Мебелният шоурум и студио за интериорен дизайн "Склада" заедно със Serdika Center събират на едно място добре селектирани български изложители и техните концепции и продукти за устойчив начин на живот: Happy days, I/tems, Motoretta, N8, Plastic Free Life, Shulka и др. Ще бъдат показани практиките на кръговата икономика, fair trade идеята за бизнес и добро обслужване, както и нагледни примери за устойчивост в дизайна - под формата на интересни инсталации. Очаквайте и селекция аксесоари от биоматериали, както и внимателно подбрани вещи за бита за многократна употреба от рециклирани материали.

В Serdika Center, 12:00 до 20:00 ч., вход свободен

27-28.09

"Банско опера фест"

В първата вечер на дванайстото издание на оперните празници в Банско зрителите ще могат да гледат "Вълшебната флейта" на Моцарт, режисьор е Антониу Замфир от Opera Romana Craiova - Румъния, в главните роли ще се изявят Мария Павлова, Гео Чобанов, Георги Султанов и др. А на 28 вечерта на сцената ще бъде представен мюзикълът "Човекът от Ла Манча", по музика на Мич Лей, текст на Дейл Васерман и стихове на Джон Дариън. Режисьор на спектакъла е Борис Панкин, в ролята на Дон Кихот ще влезе Орлин Горанов, а неговият верен оръженосец ще бъде Мариан Бачев.

На централния площад в Банско, началото и двата дни е в 20:30, вход свободен

27-29.08

Фестивал Lost Gypsy Land

Поляните на Централна Стара планина се превръщат в сцена на концептуалния музикален фестивал за етно, ромска, световна и латино музика. Част от изпълнителите са: Adjmall, Атанас Дочев, перкусии, Bo Young, George Quest, Latino Kopeles, Peter C, Matizze и др. По време на фестивала ще се правят татуировки с хена и ще се продават Boho дрехи и бижута. Осигурена е къмпинг зона.

Повече информация на: www.bedouin.bg

27.08

Плаващите кейове в "Младост"

Последна прожекция на тазгодишното издание на "Блок кино" пренася зрителите от столичния квартал "Младост" директно в Италия. Филмът под звездното небе е на режисьора Андрей Паунов за един от най-известните съвременни артисти, роденият в България Кристо и работата му по мащабния проект "Плаващите кейове". В езерото Изео в Северна Италия се появява жълто-оранжева пътека над водата, направена като от слънчеви лъчи, която свързва селцето Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло. Пътеката е пешеходна, широка 16 метра и изградена от 220 000 полиетиленови куба с висока плътност, които са сглобени като мозайка. Документалната лента проследява процеса по създаване на артистичната инсталация и ни разкрива света на Кристо и мащаба на таланта му.

В парк "Младост 3", от 20:45 ч., вход свободен, детайли на: https://blok-kino.com

30.08 - 6.09

"Аполония"

Традиционният празник на изкуствата в Созопол и тази година ще предлага изобилие от разнообразни събития: част от концертите са на Поли Генова и Стефан Вълдобрев, филми - "Като за последно" на Ивайло Пенчев с участието на Мария Бакалова, "Късата клечка" на режисьора Димитър Петков с Китодар Тодоров и др. С най-добрите си постановки ще се представят театри от цялата страна. А писателят Георги Господинов и оперната певица Александрина Пендачинска ще имат майсторски класове. Паралелно с това организаторите на "Аполония" искат да почетат починалите от COVID-19. Концертът на 4 септември ще е посветен на големия български оперен певец - тенорът Камен Чанев. В него ще участват Иван Момиров, Кирил Манолов, Юлиян Константинов, а на 2 септември концертът на легендарната група P.I.F. ще бъде в памет на Димо Стоянов.

Пълната програма на: www.apollonia.bg

31.08

Концерт на Соня Йончева и Пласидо Доминго

Сопраното Соня Йончева и нейният ментор - ненадминатият тенор Пласидо Доминго, ще пеят заедно на общ концерт в София. Важен момент от биографията на българската оперна певица е спечелването на наградата CultureArte на конкурса на Пласидо Доминго "Опералия - 2010". За изпълнението в България ще бъде издигната сцена пред храм "Св. Александър Невски", ще свирят Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, а Йончева и Доминго ще изпълнят арии и дуети от прочути опери. Концертът ще бъде излъчван на живо по цял свят на специално създаден за целта сайт, а записът е от 12 камери и един дрон.

На площад "Св. Александър Невски", от 20 ч., цена на билет от 60 лв. до 300 лв.

31.08

Танци на пилон През последните години атрактивните и сложни танци на пилон се превърнаха в масово практикуван спорт от жени и мъже. Едни от най-активните клубове в България организират ежегодното си представление Pole Performance и обещават разнообразни въздушни и вертикални изпълнения на открито, на сцената в "Маймунарника" в Борисовата градина.

В "Маймунарника", начало: 19:30, вход 20 лв.

31.08

И замириса на печени чушки В последния ден на август е добър момент да си припомним едно най-известните парчета на Митко Таралежков "Лятото е само наужким". Той ще излезе на сцената с музикантите, с които се изявяват от две години под името "Таралеща" - Александър Михайлов - саксофон и кавал, Илко Градев - акордеон, Дани Огнянов - бас, и бат' Невен Кидеров на перкусията.

В Кino Cabana, от 20:00 ч., вход 12 лв.

1.09

От вандализъм до изкуство Графити на български и холандски художници са събрани в изложбата "От вандализъм до изкуство". Идеята е на Sofia Graffiti Tour, които с подкрепата на посолството на Кралство Нидерландия се опитват да покажат заряда и красотата на уличното изкуство. Куратори на изложбата са легендарният холандски графити художник Nash и Цветан Бизев, Стела Каменова и Николай Бизев (екипът на Sofia Graffiti Tour ). Nash е холандската стрийт арт легенда, който е остатвил своя отпечатък в много градове из целия свят през последните 30 години. Още един гост-артист от Холандия - Turmoil, ще изрисува стената до галерия Doza, а всеки посетител е поканен да остави своя собствен почерк на специално отделено място. По време на откриването ще има напитки и музика от DJ Skill, пионер в българския хип-хоп.

В Doza Gallery

До 10.09

Изложба "Да влезеш в роля"

Като част от поредицата "1+1: Арт сцена Германия" Венета Андрова и Петър Одинзов представят изложбата "Да влезеш в роля". И двамата живеят в Берлин, но тя е българка, а той с узбекски произход. Те разглеждат различните "роли", в които влизаме заради очакванията на околните въз основа на стереотипите, свързани с пол, мигрантски произход, социален статус или сексуалност. Според Андрова и Одинзов животът е вариететна сцена, на която всички влизаме в роля, определена от някой друг, неудобна, непасваща, неавтентична. Централно място заемат аутсайдерите, видеоинсталацията "Разтегни и отпусни", част от изложбата показват предизвикателствата в професионален и личен план пред жените.

В Гьоте-институт, вход свободен

Все още няма коментари
Нов коментар