🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Алея на книгата, "Любовта е лудост ", Sofia Lights в парк "Врана"

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

3-12.09

Фестивал "Реките на града" в Русе Речната гара на Русе ще се преобрази благодарение на градска намеса от архитекти и ученици. Запустялата доскоро част на кея се превръща в открита сцена за музикални събития, спортни предизвикателства и лятно кино. А повечето зеленина прави мястото не само по-красиво, но предлага и сянка. Акценти от фестивала са: лятно кино от "Кинематограф", концерт Sergie (Серджо Авакян), състезание по бягане от Ruse Go, уъркшоп по ролери/скейт и изработване на хвърчила, Държавният куклен театър - Русе ще представи "Вълкът и седемте козлета" и др.

Пълната програма е на фейсбук страницата: www.facebook.com/riversofthecity

3.09

Концерт на Иво Димчев Феновете на нестандартния Иво Димчев знаят, че винаги има с какво да ги изненада и нито един негов концерт не е като предишния. Освен че е певец и танцьор, той се е наложил и като успешaн хореограф и актьор. Участвал е в британския X Factor. През 2016 г. получи "Икар" за "Съвременен танц и пърформанс" за "Опервил" и "Фейсбук театър" в "Театър Азарян". През 2017 г. излезе албумът му Sculptures. Той ще се качи за втори път това лято на сцената на Sofia Summer Fest.

На Sofia Summer Fest, Южен парк II, зад музея "Земята и хората", начало 20 ч., 15 лв.

3-5.09

Фестивал на комедията в Пловдив Петото издание на фестивала в Пловдив ще привлече най-добрите стендъп комедианти от България и региона. Ще има и комедийна вечер на английски език, която ще мине под мотото Girls power с гостуващ изпълнител. През останалото време пред микрофона ще излязат Николаос Цитиридис, Иван Кирков, Александър Деянски, Петя Кюпова, Ники Банков, Филип от "Комеди клуб София", Христо Радоев и др.

В Пловдив, ДК "Борис Христов", повече информация на: www.comedyfestival.bg

3-6.09

Празник на козето сирене За втори път тази година малки кулинарни производители от Стара планина в района около Берковица се събират, за да представят продукцията си във фестивална атмосфера с концерти, каравани и палатки. Очакват се различни видове козе сирене, Чипровско пиво, билки и плодове от Балкана и люти сладка. Ще има и бар със свежи домашни коктейли и сладолед, а концертът е на групи "Таралеща" с Митко Таралежков и "Иху Аху". Подсигурена къмпинг зона за разполагане на собствени палатки.

В козеферма "Каряна", село Ягодово

4 - 19.09

Latin America Pop Up Festival Паркът за улична кулинария Quartal отново организира тематично събитие, обвързващо храната на даден континент с музиката и културата. След Азия този път погледът е обърнат към Латинска Америка. Организаторите обещават цветно, пъстро и горещо събитие точна каквито са и страните там. Дърветата в парка ще се превърнат в тропическа джунгла, украсена с ленти, флагчета, кътовете за почивка също ще са тематично променени, а изпълнителите, които ще свирят на живо, ще извикват образи от Карибско море. По време на работилниците посетителите ще научат за обичаите и ритуалите на района.

В Quartal Food Park на бул. "Черни връх" 69

4-5.09

Топло фест Фестивалът за музика, театър и цирк се организира от центъра за съвременни изкуства "Топлоцентралата" . Програмата е разнообразна, така че да бъде интересна и на малки, и на големи: в събота ще има циркова работилница по жонглиране от Социален цирк към фондация "Мини арт" на Галина Ройбек, следва музикална работлиница Drum circle с водещ Петър Йорданов - Бъни. Театралната инсталация на открито "Експонати - изчезващи човешки видове" е от Vox Populi, студио за документален театър. И двете вечери ще има множество музикални концерти: от постпънк до етно и джаз, а неделята е денят за реге и brass музиканти

В Южен парк 2, зад хотел "Хилтън", от 16 до 22 ч., вход вободен, пълна програма на: www.toplocentralata.com

до 5.09

Международен филмов фестивал "Любовта е лудост " В Програмата на фестивала, който традиционно се провежда във Варна, има 12 конкурсни филма и съпътстващите панорами "От световните фестивали", "По меридианите", на които могат да се видят най-новите европейски заглавия, документално кино, както и нови български ленти. Наградите ще се връчват на 3 септември от 19 ч., след което ще се прожектира френската комедия "От Африка с любов".

Във Варна, Фестивален и конгресен център, пълна програма на: loveisfolly.com

6-12.09

Град на танца В Бургас ще се срещнат съвременни танцови школи и практики. Ще се проведат 9 танцови ателиета с български и международни преподаватели: контактна импровизация, Beyond technique, танцов уъркшоп с театър "Атом", съвременна танцова техника и хореографски проект, земни техники, Play импрвизационно ателие и уъркшоп Motion - Emotion. На 9 септември се очаква представление на всички участници.

В Бургас, Младежки културен център

6-12.09

Алея на книгата - София Традиционното изложение на българските издателства и тази година завършва обиколката си из цялата страна, след като се проведе на морето и в различните краища на България, последната спирка неизменно е столицата. Освен шатри с най-новото от книжния пазар, ще има и съпътстваща културна програма в така наречения "Литературен кът", срещи с писатели и преводачи.

На бул. "Витоша" и парка пред НДК, от 10 до 20 ч.

8.09

Най-красивото момче на света Шведският "Най-красивото момче на света" е един от много очакваните филм на тазгодишния Master of Art. Можем да го гледаме в България само няколко месеца след премиерата му на филмовия фестивал Sundance. Лентата разказва за живота на Бьорн Андресен от филма "Смърт във Венеция" по Томас Ман. Навремето той изиграва легендарния персонаж Тадзо в незабравимия филм на Висконти, днес Андресен разказква спомените си и личната трагедия от преждевременния успех да бъде обявен за най-красивото момче на света и за няколко дни от никому неизвестен да се сдобие с международна слава. Режисьори са Кристина Линдстрьом и Кристиан Петри.

В Дом на киното, от 19 ч.

9-11.09

Нека бъде светлина Urban Creatures, които сме свикнали да разпозnаваме по оригиналните градски намеси из София, този път насочват усилията си към мащабна светлинна арт инсталация в парка "Врана". Обещават неповторимо изживяване и потапяне в друга реалност три поредни вечери, от 20 до 24 часа, на площ от 100 000 кв.м. Предвиденото от тях събитие Sofia Lights ще обедини технологии, изкуство и природа.

В парк "Врана", детайли на: www.urbancreatures.bg/sofialights

До 17.10

Bohemiae Rosа

Изложбата на съвременно чешко изкуство носи името Bohemiae Rosа като някогошната карта от времето на Барока, очертаваща силует на роза върху чешките земи. Тридесет и тримата художници се вълнуват от абсурда и гротеската, виртуалната реалност, както и богатата смесица от култури, които показват разнообразиeто на съвременното общество. Кураторите са подготвили истински визуален спектакъл, който да представи бароковите тенденции като валидни до ден днешен.

В Националната галерия - "Квадрат 500"

Все още няма коментари
Нов коментар