Ресторант на годината 2021: Добрият вкус оцеля

Какво ново и интересно прозира зад номинациите на сп. "Бакхус", което ще отличи най-добрите ресторанти за двадесети пореден път

Ресторантски награди през 2021 г. може да звучи като пир по време ковид, но пандемията не попречи на Michelin да раздадат звездите си, The World's 50 Best Restaurants отново ще представи своята листа, а "Бакхус" пак ще избере "Ресторант на годината" в края на септември - и то за двадесети пореден път.

Да, нещата сега са по-различни. Малко други бизнеси бяха толкова тежко ударени от кризата, колкото ресторантите, а втората година на епидемията за тях не беше по-лека от първата. Зимата беше загубена, пролетта започна трудно, лятото до голяма степен върна ритъма, а сега ситуацията отново е несигурна. Ковид принуди част от служителите да напуснат бранша, затрудни достъпа до качествени продукти, повиши цените, опрости менютата, така че да могат да бъдат разнасяни по домовете, и откровено развали магията. Но въпреки всичко добрите ресторанти се бориха да се адаптират и да съхранят философията си, други направиха много смели първи стъпки в трудно време, а трети получиха изненадващи шансове. И усилията им заслужават да бъдат подкрепени и оценени.

Селекцията за шестте категории на конкурса "Ресторант на годината" е факт, а ето и какви тенденции очертават те.

Добрите градски гурме ресторанти на София като Cosmos, Niko'las 0/360, ANdre, Cinecitta, Chef's, Ahora и други успяха не само да оцелеят, но и да съхранят най-ценните си качества - добрите продукти, собствения почерк и приятния гъдел от добре дозираното внимание към клиента. И това не е малко, защото именно fine dining ресторантите бяха с най-вързани ръце в разгара на кризата - тяхната сила все пак е в зашеметяващата презентация и изключителното обслужване, което нямаше как да получим с доставка у дома. Но най-трудното, изглежда, отмина и топ ресторантите на София бързо връщат формата си.

Кризата като цяло претегли устойчивите ресторанти, тези, които за повече или по-малко години си отгледаха лоялна публика с постоянство и качество - като La Capannina, L'Etranger, Sage, Hamachi-ni, Pavillion 37, 33 Гастронавта, Ателие, Checkpoint Charlie или Manzo. Има нещо изключително успокояващо в това да се завърнеш в любимия си рестoрант при комфортната ти храна и да откриеш, че всичко е както преди. Или почти.

Тази година за първи път в България отвори ресторант, чиято претенция се протяга към звездния гид Michelin. Dieci Boutique Restaurant на италианския шеф Джанфранко Киарини се позиционира в, общо взето, празната категория на ексклузивното гурме преживяване: силно отдалечена локация (почти обезлюденото село Девино, на 50 км западно от Търговище и на още толкова източно от Велико Търново); капацитет от максимум 10 гости; изискване за изключителна пунктуалност; десетстепенно меню със силен авторски прочит на българската кухня и локалните продукти; изкуство в чинията. Дебютът на Dieci е безспорно силен и ще бъде интересно да следим дали мечтата за българска звезда ще стане реалност занапред.

Някога, сякаш преди векове, ресторантите към скъпите хотели бяха тези, които диктуваха вкусовете и тенденциите във високата категория - и в световен мащаб, и в България. Медиите и социалните мрежи обаче еманципираха топ готвачите да отворят собствени звездни ресторанти, демократизираха изтънчения вкус и освободиха креативността в кухнята. На хотелската гурме хегемония беше сложен един вид край.

Тази година обаче за пръв път от много дълго време ресторант в хотел намира място сред номинациите, и то не един, а два: Revolutionary Dining Room в Hayatt и Pure & Sense в Sense Hotel. Това също е пряко следствие от ковид кризата, която силно ограничи инвестициите и предприемаческите планове в сектора, но пък позволи на икономически по-мощни компании като хотелските вериги отново да изпъкнат.

За първи път вегански ресторант - Soul Kitchen, намира място в селекцията за топ категорията "Рестoрант на годината", а също така за втори път е номиниран и за "Автoрска кухня". Трендът на вегетарианството и веганизма - с всичките му етични, екологични и здравни ползи, вече е мощен в световен мащаб, но, меко казано, плах в България. Дори в уж по-космополитна София няма достатъчно качествени вегански (или поне вегетариански) ресторанти, които да могат да се състезават в отделна категория на конкурса. Soul Kitchen може да е един, но пък е достатъчно добър, за да намери място сред най-добрите. И дано това доведе до повече движение в тази ниша, която, колкото и да не ни се вярва сега, не след дълго ще бъде на върха на вълната.

За финал: една голяма, все още зараждаща се, промяна се носи с морския бриз и тя засяга българското Черноморие. Вместо предвижданата тежка криза морските курорти изживяха поредно много силно лято благодарение на българските туристи. А тенденцията започва да променя ресторантите и храненето по морето. За пръв път място сред номинираните намира "плажен" ресторант - More beach restaurant в курорта "Св. св. Константин и Елена". Но няколко други места впечатляват с потенциал за високо качество или интересна концепция и макар все още по една или друга причина да не покриват всички изисквания за номинация в конкурса, заслужат внимание.

Във Варна например неотдавна отвори врати първият тематичен ресторант за стриди и вино бар - "Стридариум", на собствениците на единствената в България ферма за стриди в Каварна. В съседното село Българово пък работи друг интересен тематичен ресторант - "Еко-Телус", който предлага меню, изцяло с охлюви от едноименната ферма за охлюви на собствениците. Добро качество поддържа ресторантът El Balcon del Mundo в комплекса Калиакрия, The Bay - отново на "Св.св. Константин и Елена", а на брега на дуранкулашкото езеро ресторант "Кибела" впечатлява с вкусна храна в по-домашен стил.

Преди няколко години потенциал да пренесе бранда си към Черноморието пръв сред топ готвачите видя Андре Токев. Това лято и други следват примера му - шеф Цветомир Николов например отвори Nikolas by the sea в Черноморец, а риалити шампионките от Masterchef Божана Кацарова и Веселина Чилева посрещаха гости в поп-ъп ресторант към Relax Hotel до Созопол.

Българското Черноморие определено има нужда редом с друго да се отърси от имижа си на място с лоша, но пък силно надценена храна. Дано използва този шанс.

Наградите в конкурса "Ресторант на годината" ще бъдат раздадени на 30 септември с петстепенна вечеря, вдъхновена от Балканите. Повече информация можете да намерите тук.

Кои са номинираните

РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА

Космос

Andre

Niko'las

Soul Kitchen

Hamachi-ni

АВТОРСКИ ПОЧЕРК

Hamachi-ni

Andre

Soul Kitchen

Chef's

ВИНЕНА ЛИСТА И НАПИТКИ

Космос

Ahora

Aubergine

Niko'las

La Capannina

ВКУСНО МЯСТО

Ahora

L'Etranger

Pavillion 37

Manzo

ДЕБЮТ

Dieci

More

Revolutionary Dining Room by Hayatt

Pure & Sense

РЕСТОРАНТ НА ЧИТАТЕЛИТЕ

Победителят в тази категория избират читателите с онлайн гласуване до 25 септември на bacchus.bg.