Къде са ми детските книги

Няколко забавни, полезни и увлекателни книги за първи юни

"За рева на лъва" от Юрис Звиргздинш

"За рева на лъва" от Юрис Звиргздинш

Юрис Звиргздинш е един от най-интересните съвременен детски латвийски писатели, който е бил в почетния лист на наградата за детска литература "Ханс Кристиан Андерсен".

"За рева на лъва" е втората му книга, която излиза на български език, както предишната - "Меча република", и тази е под знака на издателство "Точица". В красивoто издание с илюстрации на Лина Дудайте ще научите: какво става, когато любимият ви лъв изгуби рева си. Книгата е за вдъхновяващото приключение на момиченцето Раса, нейното куче Зоро и парцаленото мече Тобиас, те се захващат с невъзможната мисия да помогнат на лъва да намери гласа си.

"Обичам тази книжка, защото е за силата на приятелството, но и за силата на добрите намерения, толкова често обругавани в ефектни фрази и драматични сюжети", пише преводачката Нева Мичева. След нейния майсторски превод децата и техните родители ще могат безпрепятствено да се насладят на въображението на Юрис Звиргздинш. Книгата ще излезе точно ден преди 1 юни, за началото на Пролетния панаир на книгата.

Издателство "Точица", цена 25 лв.

"Зевс" от Катя Антонова

Поредната забавна, но и поучителна история, от любимата на децата българска писателка Катя Антонова, "Зевс" е за най-грозното и непослушно куче на света. Илюстрациите са на световноизвестната Анна-Лаура Кантоне, която е завършила Istituto Europeo di Design в Милано, където и преподава. Възможно е "Зевс" да предизвика у децата и родителите им смях през сълзи. А след като затворят последната страница, неизбежно се отваря дискусия по основната тема в книгата - колко е важно да останем до онези, които обичаме - независимо от недостатъците им, както и какво е отговорност. Авторката е позната с книгите й "Феята от захарницата", "Двете кралства" и др.

Издателство "Рибка", цена 24 лв.

"Същността на слона" от Тон Телехен

Книгата на най-известния съвременен нидерландски писател за деца Тон Телехен очарова едновременно деца и възрастни, което въобще не ни изненадва, не случайно е носител на наградата "Ханс Кристиан Андерсен".

Независимо от възрастта, всички читатели се вълнуват дали слонът, който обожава да се катери и да танцува на върха на дърветата, ще оцелее след поредното си екстремно преживяване. "Същността на слона" е част от поредицата му за животни, която напомня басни, но същевременно е далеч от класическата ни представа за тях. Телехен се задълбочава в съвременните ни проблеми, как да преодолеем страховете си и да се отървем от чуждото непожелано мнение. Книгата е особено привлекателна за тийнейджъри, които се опитват да се еманципират и да открият собствения си път. Докато се потапяме в живота на слона, научаваме много за същността на обсесивно-компулсивните разстройства, но и за същността на мечтите.

Издателство "Точица", превод: Боряна Кацарска, цена 18 лв.

Ново издание на "Небивалици" от Доналд Бисет

Месец преди детския празник излезе една любима на поколения деца книга - "Небивалици" на Доналд Бисет, в красиво издание с нови илюстрации. Без значение дали ще бъдат определени като кратки истории или приказки, едно е сигурно - те са остроумни и забавни и са удоволствие за четене както от деца, така и от родители. Доналд Бисет е британски автор, който започва кариерата си като актьор, дори играе в Кралския Шекспиров театър, както и в редица английски филми и сериали. Но Бисет остава в паметта на поколения деца като човека, който всяка вечер има разказва приказки за лека нощ от телевизора, нещо като британския "Сънчо". Правоносителите на Бисет са поискали лично да одобрят художника на българското издание, защото до този момент тя е излизала само с оригиналните рисунки на автора. Веднага харесват илюстрациите на Кремена Ягодина, които говорят на езика на децата и допълват историята.

"Исках да ги нарисувам така, че като ги погледне едно дете, да не се прехласне по самото изпълнение, а да му изглежда като нещо близко, нещо, което самото то би могло да създаде. Правех си различни текстури, щрихи, които сканирах, и така колажирах с рисунките, които си подготвях", казва Кремена.

Издателство "Пан", превод Корнелия Лозанова, цена с мека корица 17,90 лв., с твърда корица 22,90 лв.

Ново издание на "101 далматиници" от Доуди Смит

Дебютът на чисто новото детско издателство "Рижко", което е под шапката на "Кръг", е красиво съвременно издание на "101 далматиници" от Доуди Смит.

Поводът е 126-годишнината от рождението на любимата на поколения детска писателка. Красивите илюстрации и пролетната корица на "Далматинците" са дело на младата художничка Мила Янева-Табакова, нейната картинна книга "На път" беше избрана сред 400 проекта от Панаира на детската книга в Болоня и е класирана на трето място. Доуди Смит се вдъхновява от историята за Мисис и Понго от ежедневието си - викторианската къща, в която живеят стопаните на далматинците, все още се намира в Лондон. Английската писателка, която е живяла в близост до сградата, всеки ден е минавала покрай нея. Самата Смит е отглеждала девет далматинци. А от издателство "Рижко" очакваме в най-скоро време и две ценни издания за по-малките: "Гушни ме" на Симона Чираоло и "Пазителят на луната" на Зошенка.

Издателство "Рижко", преводът е на Жечка Георгиева, но за това издание е обновен. Цена 17,90 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо

    Тоя Доналд Бисет е толкова тъпа книга че още не мога да разбера защо е задължителната лятна за първи клас.

    Нередност?
Нов коментар