🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книга: "Животните избират президент"

Бразилскo издание с илюстрации учи децата какво е демокрация, предизборен дебат и дори купен вот

Издателство "Мармот"

Превод: Даринка Кирчева

14.90 лв.

В бразилската книга "Животните избират президент" лъвът е отклонил цялата река, за да си направи басейн, и не го интересува, че другите животни страдат. В цветната джунгла започват да текат важни процеси - авторите Андре Родригес, Лариса Рибейро, Паула Дезгуалдо и Педро Маркун показват на най-малките читатели и техните родители какво е демокрация и защо е важно да се гласува. През неволите на животните и красивите цветни илюстрации децата разбират какво представляват изборите, кой управлява и измисля законите, какво са предизборни дебати. Идеята за "Животните избират президент" възниква, когато авторите участват в много занимания с деца, които разиграват избори и виждат какви са въпросите им, както и какво ги вълнува.

Въпреки че в книгата се говори за избор на нов президент, поредните парламентарни изброи в България на 2 октомври са добър повод децата да научат повече за бъдещите си права и отговорности като избиратели. По ирония на съдбата предишният президент на Бразилия е с български корени - Дилма Русеф, която беше свалена чрез импийчмънт. В книгата кандидати са маймуната, ленивецът и змията и техните кампании, плакати и предизборни дебати са доста по-забавни и образователни за най-малките отколкото българските опити за предизборна кампания, които ги заливат от всички медии. Включен е дори пример с купуване на гласове: "бухалът отстранява от надпреварата маймуната, защото подкупва избиратели с банани".

Макар и хиперболизирани образи, животните са колоритни герои и в добрата традиция на басните или на детските приказки на Джани Родари дават множество поводи за допълнителни разяснения по време на четенето. Книгата е много смешна, но през горчиви през сълзи, метафорите твърде болезнено напомнят реалността и неизбежно правим паралели. Животните в книгата се нападат един друг по време на кампанията, говори се и за корупция. Но илюстрациите разведряват, специално изработени колажи, които са цветни, но и сглобявани с рисунки с въглени и пастели. Според авторите, които са и илюстратори, внушават усещането за "циркаджийска атмосфера" на изборите.

Ако искате да се задълбочите в частта с дебатите, много хубаво допълнение би била книгата "Сладоледена реторика" на Зорница Христова (изд. "Точица"). Там по един лек, но ясен и структуриран начин са описани какво са аргументи, логика, теза и как да спорим и убеждаваме продуктивно.

След като децата изчетат доводите на различните кандидати плюс на лъва, който решава също да се включи в надпреварата, могат сами да гласуват. Към книгата "Животните избират президент" има и подарък картонена урна, която се сглобява, и тесте с различни бюлетини. В самия край има изнесен полезен речник на непознатите термини, с който родителите лесно може да обяснят думи като "урна", "избирател", "кампания" и др. Книгата е подходяща за читатели от 4 до 104 години, защото никога не е твърде рано или твърде късно да (се)образоваме, за да бъдем граждани с изисквания, позиция и готови да отстояваме правата си, но и да допринасяме за по-добро гражданско общество.

Все още няма коментари
Нов коментар