🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От "Славянска" до "Уолстрийт" и обратно

Истинската история на Ружа Игнатова и One Coin, разказана в книга от разследващия журналист Николай Стоянов

Ружа Игнатова    ©  Надежда Чипева
заглавие: "Уанкойн: жената, която измами света"

автор: Николай Стоянов

издателство: "Изток-запад"

цена: 12 лв.

Началото на септември 2015 г., София. Денят е адски горещ, но не времето е това, с което Николай Стоянов ще запомни този момент. Това е първият път, в който финансовият журналист на "Капитал" ще се срещне с Ружа Игнатова - митичната вече създателка на една от най-големите пирамиди в света - One Coin.

По онова време тя е създала компанията, която претендира да е криптовалута и е попаднала на радара на вестника заради две покупки на изключително скъпи имоти в центъра на София - ресторант "Крим" на столичната ул. "Славянска" и къщата на Моллов до парламента.

Интервюто се провежда в офис на жълтите павета (централата на пл. "Славейков" все още я няма), и продължава доста дълго. Въпросите на Стоянов и колежката му Гергана Михайлова към Ружа Игнатова са много. Тя отговаря уверено и авторитетно, въпреки че както по-късно ще стане ясно, хладнокръвно заблуждава както журналистите, така и милиони други хора. "Онова, което е най-лесно да се направи, е да пуснете валута, която няма истински blockchain. Това значи, че някой просто печата пари", казва Игнатова. Както години по-късно ще се разбере, самата тя прави именно това.

Интервюто слага началото на дълга поредица от статии, в които Николай Стоянов разследва и разбива мита за One Coin. Първата - от онзи септември, е в архива на "Капитал" със заглавието "Доктор Ружа и правенето на пари от нищо".

Сега, след като години наред е в основата на всички разследвания на световноизвестната измама, Стоянов най-накрая споделя всичко, което е научил, в книга. Първо го направи в аудиоформат - като специален проект на платформата Storytel, а преди месец и на хартия (издателството е "Изток-запад"). Книгата е толкова интересна за четене, колкото и самата история. Тоест много.

Възходът и падението на Ружа Игнатова

Книгата проследява целия "звезден" път на Игнатова и нейните близки хора - от създаването на мултимилиардната схема One Coin през 2014 г., до изчезването на създателката през 2017 г., когато се качва на полет за Атина и се изпарява. Тук са и концертът в Лондон, на който Том Джоунс пее на ухото на българката, и тайната сделка в Дубай, когато Игнатова се оказва собственик на огромно количество биткойни, и луксозните имоти по света, които купува.

Ще научите за гениалното ѝ хрумване да впрегне звездите на мрежовия (или мултилевъл) маркетинг в разпространяването на One Coin, благодарение на което измислената криптовалута стига до най-отдалечените кътчета на света. Ще разберете и как се спасява по чудо от преследването на ФБР, които стигат до нея през любовника ѝ, но тя разкрива плановете им заради ревността си. И накрая, ще тръпнете дали няма да бъде открита все пак.

Каква е тази странна птица, която тръгва от България, минава през Германия и накрая успява да завладее въображението на милиони, само за да ги остави накрая излъгани и обрани? В книгата може да видите резултата от едно от най-задълбочените журналистически разследвания в България. Детайлите са резултат на доста работа и разговори - както през годините в "Капитал", така и по повод написването на книгата през 2021 г. Включени са цитати от мейлите на Ружа Игнатова, изтекли в американското разследване (сред които и онзи, в който тя се нарича "кучката на Уолстрийт"), а в аудиоварианта може да чуете и автентичния глас на самата Игнатова.

Книгата се опитва (и успява) да обясни на съвсем прост език какво е криптовалута, защо One Coin се опитва да мине за такава и защо милиони хора по света ѝ вярват.

Човекът, който следи Ружа

Николай Стоянов е един от най-важните журналисти в България през последните 10 години, защото неговите статии отговарят на едно от азбучните условия в тази професия - да са изпипани фактологично и да водят до промяна.

Той беше първият журналист, разказал за схемите в КТБ и бил тревога, че банката се използва за кредитиране на бизнесите на Цветан Василев и Делян Пеевски и държи вложителите си като заложници - цяла година преди фалита ѝ. Той също така беше и първият, написал за проблемните кредити на ББР, раздавани на неколцина души с връзки във властта.

Подобни повдигания на завесата са важни, защото осветяват начините, по които се крадат обществени пари и затрудняват прибягването отново до същите механизми на злоупотреба.

Това до голяма степен се дължи на факта, че Николай Стоянов е много добър с регистри и данни. В България се броят на пръсти хората, които могат да работят с финансови бази данни, да ги пресяват, да вадят изводи от тях и после да описват това на разбираем език (което е един от фундаменталните проблеми на демокрацията ни, но за това - друг път).

Именно тези негови умения го водят до пряк сблъсък с най-мащабния герой, за когото е писал: доктор Ружа.

Запалените фенове на One Coin и подкастите знаят, че световна слава на българката донесе поредицата на BBC The Missing CryptoQueen, която през 2019 г. беше едно от най-слушаните неща в британската медиа (авторът ѝ Джейми Бартлет също издаде продукта си в книга).

Но Стоянов беше първият, заровил се години по-рано в регистрите и машинациите на One Coin, първият който повдигна завесата зад случващото се там, както и единственият, запознат в детайли с българската част на схемата, където се преплитат връзките на Игнатова и фигурите от подземния свят.

Основна роля за появяването на документалната аудиопоредица има Ана Клисарска от българския екип на Storytel, самата тя бивша журналистка. Именно тя се свързва със Стоянов миналата година, за да го убеди да разкаже това, което е събирал през годините, на аудиторията на платформата.

"Става дума за изключително сочна история, впечатляваща с размера и наглостта си. Тя е достойна за телевизионен сериал. За нас беше експеримент, доколкото е журналистическо разследване, но се прие добре. Вече два месеца е начело на най-слушаните неща", казва Клисарска. Тя посочва, че книгата вече се превежда на английски, а има и заявки за други локални езици. Storytel e на над 25 пазара.

Хартиената версия се появи преди по-малко от месец, след като "Изток-запад" купуват правата от Storytel. Която и версия да изберете, ще останете впечатлени. Защото истории като тази не се срещат всеки ден. Хора, които да ги разкажат, също.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    phm53381209 avatar :-|
    Atanas Mehandov
    • - 1

    Правете разлика, между платена реклама и статия. В случая това е реклама и трябва да ни плащате, за да я четем, а не ние на вас.

    Нередност?
  • 2
    bst avatar :-|
    Стефан

    До коментар [#1] от "Atanas Mehandov":

    Подобни книги трябва да се учат в училище, за да няма после "Ама какво стана с КТБ" или "Какво е това пирамида". А ти да не би да имаш "инвестиции" при доктор Ружа, та така реагираш на тази статия.

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........

    "В България се броят на пръсти хората, които могат да работят с финансови бази данни, да ги пресяват, да вадят изводи от тях и после да описват това на разбираем език."

    Това изречение щеше да е ок ако:

    1. Не го казваше един журналист от Капитал относно друг журналист от Капитал :-)

    2. Кажи-речи всеки служител в банка в сегмент Корпоративно кредитиране с малко по-голям размер прави именно това докато си изготвя кредитните предложения. Това да проверяваш вписванията по партидата на ББР също не е нещо чак толкова изключително.

    Подготвил съм си книгата на журналиста от ББС, чудех се дали да не си купя и тази на Стоянов. Направи ми впечатление, че е доста по-малка като обем - 150тина страници срещу над 300 на брбитанския журналист. Обемът не е гаранция за качество, но пък и липсата му също. Пък да видим, може и да си взема и неговата някой ден.

    Нередност?
  • 4
    pdr441109238 avatar :-|
    Ваниела

    Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...

    Нередност?
  • 5
    aou501110385 avatar :-|
    Наталия

    Жените сме доста злобни и манипулативни същвства, но при Бистра тези две качества са доста силно изявени. Нямам думи за нея ...

    Нередност?
  • 6
    wuf451093161 avatar :-|
    Дарина

    Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.

    Нередност?
Нов коментар