Нова книга | "Вавилон" от Ясмин Реза

Подобно на пиесата "Богът на касапницата", романът показва умението на Реза да превръща елементи от съвременния живот в символи на екзистенциални питания

Ясмин Реза - Вавилон

Издателство: "Лист"

Цена: 20 лв.

Романът "Вавилон" отбелязва рядък шанс за досег с писането на Ясмина Реза, популярна най-вече като драматуржка.

Пиесата ѝ от 2006 г. "Богът на касапницата" (Carnage) може да се определи като съвременна театрална класика - тя измина пътя от хит във Франция, през премиера на "Бродуей" през 2009 г. и екранизация от Роман Полански през 2011 г., вече се играе на неизброимо много места, включително и в Народния театър под режисурата на Антон Угринов. Международното признание идва след успехи на френската театрална сцена още през 80-те и 90-те години, а като почерк в работата ѝ се оформя колко условни са границите в човешката комуникация: ако започнем да говорим всичко, което ни идва на ум, разривът в отношенията е гарантиран.

Подобно на "Богът на касапницата", "Вавилон" показва умението на Реза да превръща различните елементи от съвременния живот в символи на екзистенциални питания и вътрешни конфликти, а домовете на героите - в арени на сблъсъци и източник на напрегнати диалози.

Главна героиня на историята е 60-годишната Елизабет от Париж, омъжена за математик, която анализира остаряването и живота си до момента. Една пролетна вечер тя събира близки, повод да ги разкости в мислите си: "Моята сестра ми се стори чудовищна. Жалка жена, покачена на кокили като младо момиче, нетактична и вулгарна", "Жил обясни как се е озовал лице в лице не с един или дори два, а с три лежащи лъва", "Около единайсет часа Бернар, братът на Пиер, пристигна с шварцвалдска наденица, която беше невъзможно да се нареже". Това, което следва, обръща сюжета в силно криминална посока.

Книгата е издадена на френски през 2016 г. и е удостоена с престижната литературна награда Prix Renaudot, която се връчва от 20-те години на ХХ век.

Появата на Реза в книжарниците у нас запълва определена празнина: досега тя не е превеждана на български отвъд драматургията ѝ, а "Вавилон" е един от десетте ѝ романа. Преводът на български е от Снежина Русинова-Здравкова, работила и по "Богът на касапницата".

Въпреки интензивната скорост на работа през десетилетията Реза остава изключително активен автор и в момента - миналата година се появи романът ѝ Serge, а междувременно тя участва като актриса във филма Loin ("Далеч") на Андре Тешине.