Режисьорките от Иран са на фокус в MENAR 2023

Фестивалът за кино от Северна Африка, Близкия изток и Средна Азия започва на 16 януари

Петнадесетото издание на фестивала за ново игрално и документално кино от Северна Африка, Близкия изток и Средна Азия MENAR започва на 16 януари.

За първи път фестивалът ще открие с български филм: документалният "Духът на Шехерезада" на Катерина Борисова, която разказва за живота на различни хора от Близкия изток, които живеят в България и са отдадени на изкуството.

По традиция в програмата на MENAR, организиран от сдружение "Позор", солидно присъствие имат иранските филми. Тази година не е изключение, но сега по-голямо внимание ще има върху жените режисьори от страната, която през 2022-а беше разтърсена от протестна вълна, започнала със смъртта на 22-годишната Махса Амини. Случилото се отново изведе на преден план темите за правата на жените, кюрдистанското население и контрола на ислямския режим, като този път протестите получиха и много по-голямо международно внимание.

Вътрешните политически и социални проблеми винаги са имали присъствие в иранското кино въпреки цензурата и трудното разпространение. MENAR ще покаже "19", филм за живееща в усамотение художничка, режисиран от Маниже Хекмат - едно от най-големите имена в съвременното иранско кино; "Като слънцето и луната" на Сетаре Ескандари разказва история за жена, която дава обет за мълчание след смъртта на съпруга си; "Домино" на Лале Барзегар е посветен на общественото неодобрение към развода.

В този панел е и "Баща под въпрос" на Сепиде Мирхосейни. Тя разказва базираната на истински случай история на трансмъж, който крие от дъщеря си миналото си и поддържа представата, че майката е починала, а той е обикновен баща и вдовец. Светът им започва да се пропуква, когато биологичният баща се появява отново в живота на двамата.

Извън този сегмент от програмата има още няколко интересни заглавия от Иран. Две от най-големите звезди на иранското кино (Шахаб Хосейни и Париназ Изадяр) се събират в адаптацията на пиесата на Ерик-Еманюел Шмит "Между тоя и оня свят". Заглавия от Иран доминират и двете късометражни панорами - "Различните" и "Неудобните".

В програмата са още филми като турските "Школа за келеши", отличен на "Берлинале", и "Кодокуши", показван и награден у нас миналата година на Международния документален Родопи филм фест в Смолян, азербайджанския "Олимпия" с Илгар Сулейманов, бронзов медалист от Олимпиадата в Москва през 1980 г., а сега учител в родния си град, "Средиземноморска треска" на палестинската режисьорка Маха Хадж, отличен с наградата за сценарий в Кан.

Сред съпътстващите събития е разговор с обиколилия Африка и Близкия изток фотограф Делян Тодоров и еднократна прожекция на френско-мадагаскарски документален филм за начина, по който местните опазват природните дадености на острова ("Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби" на 21 януари в Дом на киното).

Цялата програма е на https://menarfest.com, а прожекциите са в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и кино "Влайкова". Фестивалът продължава до 29 януари. Част от програмата ще може да бъде гледана онлайн в Neterra.TV до 5 февруари.