🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уроците в образователната платформа Уча.се вече и с жестов превод

Кампанията обхваща материалите за деца от 1-ви до 4-ти клас и е реализирана в партньорство с "Stray Sheep" и Академия за глухи деца "Анди и Ая"

Дара Борисова - основател на Академия за приключения "Андия и Ая", и Борис Бъндев - съосновател на Stray Sheep
Дара Борисова - основател на Академия за приключения "Андия и Ая", и Борис Бъндев - съосновател на Stray Sheep
Дара Борисова - основател на Академия за приключения "Андия и Ая", и Борис Бъндев - съосновател на Stray Sheep
Дара Борисова - основател на Академия за приключения "Андия и Ая", и Борис Бъндев - съосновател на Stray Sheep

Видео уроците за деца от първи до четвърти клас вече са налични с жестов превод в сайта на образователната платформа Уча.се. Те покриват целия учебен материал за деца в начален етап на образованието си по български език, математика, околен свят, роден край, човекът и природа и човекът и обществото.

Чрез тази инициатива се цели осигуряване на достъп до образование за глухи деца, като такова обикновено липсва именно заради липсата на жестов превод на уроците. Заедно с това по този начин се разпространява и самият жестовия език и достига до повече хора, както и се улеснява работата на родители и учители, които преподават на глухи деца и могат да използват видеоматериалите.

Кампанията "Уроците на Уча.се на жестов език" се осъществява със съдействието на "Stray Sheep" и Академия за глухи деца "Анди и Ая", като в следващ етап предстои да бъде преведен и учебният материал за ученици от пети до седми клас.

По-лесен достъп до образование

В България няма официални данни за това колко наброява глухото общество, но по неофициални има над 8000 глухи деца и младежи от общо около 120 хил. глухи души. Това означава, че голяма част от тях (които са във възрастовия диапазон от 1-4 клас) ще получат по-пълноценен достъп до образование, като в платформата Уча.се под формата на кратки, интерактивни и цветни видеоуроци се представя учебният материал.

Доколкото образованието е един от основните проблеми, с който се сблъсква глухата общност, целта на кампанията е именно да се осигури съдържание на жестов език, което да може да обърне тази тенденция и да направи уроците забавни, а не непосилни и за глухите деца. Едновременно с това, наличието на жестов превод на видео материалите представлява възможност за научаването му от хора, които не го познават, а видеата с жестов превод са още един инструмент на родители, логопеди, педагози и ресурсни учители при подготовка или работа с глухи деца и младежи.

Това е поредната съвместна инициатива на "Stray sheep" и Академията за глухи деца "Анди и Ая". През декември и по повод Коледа те организираха разпространение на продукти с кауза (книги и карти) с основна цел да се набере финансиране за дейността на Академията, в която специалистите да продължават да обучават глухи деца, развивайки комуникативните им умения, логическото мислене и креативността.

Преводът - от деца за деца

Жестовият превод, който присъства във видеоуроците, също е направен по начин, който носи послание. Видеата са преведени от деца на възраст между 12 и 18 години и експерти по жестов език.

Преводът на видеата се осъществява чрез техника, наречена двустепенен жестов превод, обясняват организаторите - зад камерата застава чуващ жестов преводач, който слуша текста, подава го на глухото дете, а то само по себе си преобразява съдържанието на урока на разбираем и интересен език за своите връстници.

Жестовите разказвачи неслучайно са глухи деца и младежи, допълват те. Кампанията има за цел да ги даде за пример на връстниците им и да окуражи всички ученици да следват мечтите си и да учат уроците си с интерес.