🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Архитектурно insta наследство

Heritage in Flames е поредният онлайн проект за документиране на застрашените сгради у нас

Земеделската банка в Търговище, построена в началото на ХХ в., обявена за архитектурен паметник на културата през 1989 г.
Земеделската банка в Търговище, построена в началото на ХХ в., обявена за архитектурен паметник на културата през 1989 г.
Земеделската банка в Търговище, построена в началото на ХХ в., обявена за архитектурен паметник на културата през 1989 г.
Земеделската банка в Търговище, построена в началото на ХХ в., обявена за архитектурен паметник на културата през 1989 г.

В Instagram профила си Heritage in Flames / "Спомените остават" Кристина Христова рисува това, което скоро може да е невъзможно да бъде видяно или заснето. Тя е посветена на визуализирането на исторически важни постройки, които са вече изоставени, а както подсказва английското име на проекта: в някои случаи дори опожарени, като например Захарната фабрика и горелият няколко пъти (последно през 2017 и 2021) бивш театър "Ренесанс" в София, някогашната поликлиника на Созопол.

Появата на профила се вписва в тенденцията историята на българската архитектура и мястото й в обществения живот да се възстановява от различни професионалисти и ентусиасти онлайн: "Български архитектурен модернизъм" (@bgmodernist) тръгна от страница във Facebook преди около десет години и в момента се разви в пълноценна платформа със събития и тематични разходки; миналата година "Изгубени под водата" (podvodata) започна да представя в Instagram по нестандартен начин архиви за български села, които през ХХ век са били заличени заради усиления строеж на язовири у нас; важен източник е и профилът Bulgarian Postwar Architecture (@bulgarian.postwar.architecture), създаден покрай първите събития на фондация "Ново архитектурно наследство". Междувременно, различните детайли от градските пространства също имат отделено място - в Instagram съществуват профили с различна степен на активност като "Кабелите на София" (@cablesofsofia) и "Вратите на София" (@doorsofsofia).

Идеята на Кристина Христова е скромна като мисия и реализация, но е провокирана от същото желание да бъде запазено това, което лесно може да изчезне без следа, защото е малко документирано. С проекта тя за първи път показва визуалната си работа.

"Като доста млади хора работя няколко неща едновременно. До миналата година рисувах най-вече за удоволствие." По професия Кристина е юрист, работи и в киното - тя е един от сценаристите в петия сезон на криминалния сериал "Братя", автор е на късометражния филм "Бунтът на костюма".

За всяка от изчезналите или полуразрушени сгради Кристина преминава през търсене на детайли и факти, какви са статутът на сградите, има ли планове за бъдещето им. Обикновено първо проучва най-основното: кога е построена сградата, какъв е архитектурният ѝ стил и за какво е служила през годините. В началото на самия проект, който намира реализация след успешна кандидатура по национален фонд "Култура", тя разговаря с десетина архитекти по темата, които я ориентират за ценните места извън столицата.

"Наследството в София и Пловдив е лесно за проучване, за него е писано много. Истинските предизвикателства са местата извън големите градове. Има постройки като черквата в село Рудина, чиято история днес е напълно непроследима", казва Христова. Понякога се изненадва приятно, защото установява, че дадена община или организация вече е задействала "спасителен" план. "Такъв беше случаят със Синагогата във Видин, която след дълги години на разпад е ремонтирана и скоро ще посреща туристи като културен център. За съжаление подобни случаи са рядкост."

Идеята ѝ засега се изчерпва с това да направи тази част от историята по-позната, затова на този етап тя не планира да разшири проекта кой знае колко отвъд сегашния му вид и определя Instagram като най-достъпната галерия. "Илюстрациите могат да достигнат до повече и по-различни хора за един ден в социалните мрежи, отколкото за две седмици на изложба. Идеята ми е да оставя проекта отворен, така че да ми пишат с предложения."

Повече на @heritageinflames в Instagram. Ако имате предложения коя трябва да е следващата сграда, която да бъде проучена и нарисувана, може да пишете на kris.hristova (.) abv.bg.

Все още няма коментари
Нов коментар