Нова книга | "Седемте луни на Мали Алмейда" от Шехан Карунатилака

Книгата на автора от Шри Ланка беше отличена с "Букър" за 2022 г.

Изд. "Лабиринт"

Превод: Петя Петкова

Цена: 21.90 лв.

Какво си представяте, като чуете Шри Ланка? Тропически остров, Индийския океан и кралски кокосови палми. Но в книгата на Шехан Карунатилака (48 г.), с която неочаквано за всички литературни критици и дори за него самия спечели "Букър" миналата година, няма дори помен от тази идилия. Авторът на "Седемте луни на Мали Алмейда" израства в Коломбо, следва в Нова Зеландия, живее в Лондон и Сингапур и работи за National Geographic и Rolling Stone. Той ни превежда през историята на родната си Шри Ланка, интерпретирана през обектива на военния фотограф Мали Алмейда.

Неговият разказ започва в столицата Коломбо през 1990 г. Още от първите страници разбираме, че при Карунатилака всичко е наопаки - още в началото главният му герой, който подчертава, че е атеист, вече е мъртъв и ни среща с другите починали, които съвсем по кафкиански се редят на опашка в учреждение. Адът като бюрокрация, но с немалко чувство за хумор и магически реализъм по Габриел Гарсия Маркес и абсурди по Салман Рушди.

Карунатилака се заиграва с жанра на детективския роман, защото Мали разследва собственото си убийство в опит да разбере кой го е предал. Има седем луни или девет дни да разбере кой го е предал и защо е мъртъв - в някои източни учения и вярвания душата е свързана с тялото именно седем дни, преди да се отдели, също както в юдаизма се спазва шива - седем дни се стои до починалия. 74% от населението на Шри Ланка е синхалци, които са будисти, а останалите са тамилци и вярват в хиндуизма.

Преводачката Петя Петкова пише задълбочен и не по-малко увлекателен предговор, в който ни запознава с контекста и историята на Шри Ланка - страна, разкъсвана от гражданска война. Според нея съвременните анализатори признават, че коренът на конфликта е в ситуацията, която британците оставят след себе си като колонизатори. Сложната война, продължила тридесет години, в която "Тамилските тигри" и военните избиват цивилни и невинни хора, изглежда твърде оплетена дори за местния фотограф. Краят ѝ идва през 2009 г., но травмата, погубените животи и разрушенията ще се обмислят десетилетия наред.

Прототип на Мали Алмейда е журналистът и активист Ричард де Зойса - борил се освен срещу всички зверства и срещу силно хомофобското общество. Надеждата на Карунатилака е, че този роман ще промени средата в родната му Шри Ланка и един ден "Седемте луни на Мали Алмейда" ще са толкова далеч от съвременната реалност, че ще се чете само като исторически и дори фентъзи роман. Дотогава романите му продължават да безпокоят с острата си критика не само тамили и синхалци, но и британците, които постепенно преосмислят колониалното си минало. И вместо да се ядосат, му дадоха през 2011 г. Наградата на Британската общност за произведението му "Точен удар".