Календар | Тайният оркестър, мюзикъл "Питър Пан", фрийстайл ски и сноуборд на Витоша

Подбрани събития за свободното време

15.03

Тайният оркестър. Някои от тайните на класическата музика ще ни бъдат разкрити от група оркестранти заедно със солистите Боян Арбов, Ясен Владимиров и Борис Йорданов - ударни, както и Антония Мирчева - флейта. Произведенията, които ще бъдат представени, са творби на Густав Холст, Карл Филип Емануел Бах и Еманюел Сежурне. "Тайният оркестър" е сформиран през 2022 г. камерен състав от млади музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси и фестивали. В "Топлоцентрала", от 19 ч., билети: 20 лв.

16.03

Детски мюзикъл "Питър Пан". Представлението за малки и големи ни пренася в страната на мечтите Невърленд с историята на момчето, което може да лети, на феята Зън Зън, на опасни пирати и Капитан Хук. Мюзикълът по пиесата на Джеймс Матю Бари е преведен и адаптиран на български от Кънчо Кожухаров. Участват Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов и др. От 11 ч. в Дом на културата "Борис Христов". Билети: 10-15 лв. от Eventim и на касата.

16.03

Курс по първа помощ. Полезното обучение се води от парамедици инструктори, които ще помогнат на участниците не само да разберат какви са основните протоколи за действие при някои от най-често срещаните спешни ситуации, но и как да запазят самообладание. Курсът е разделен на два модула - първият е посветен на основите на долекарската помощ и реакцията при спешни състояния, а вторият се фокусира върху поведението при различни видове травми, кръвотечения и счупвания. На ул. "Неразделни" 8 в София. С предварително записване: .facebook.com/resqcarebg, такса за участие: 220 лв.

16.03

Wide Art. Второто издание на форума за съвременно изкуство и култура ни запознава с някои от най-актуалните и най-значими теми в тази област, както и с влиянието им върху обществото ни. Ще бъде обсъдена ролята на арт дилъра, куратора и внушителните изложения за изкуство в развитието на художествената инфраструктура, както и как изглежда творческата гениалност в полезрението на психотерапията. Сред лекторите са кураторът и арт дилър Стефан Стоянов, историкът на изкуството Светлана Куюмджиева, визуалните артисти Иван Мудов и Красимира Буцева и др. В "Топлоцентрала", от 14 до 18:30 ч., билети: 45 лв.

16.03

Crowfish. Създадената във Варна през 1997 г. прогресив инди-пънк-рок група се завръща в София за първия си самостоятелен концерт от 15 години насам. След като през мината година членовете на групата обявиха официалното ѝ реформиране, интересът към Crowfish се засилва отново. До момента музикантите имат 4 албума, както и стотици концерти в цяла Европа. На сцената ще можем да видим вокалиста и китарист Чавдар Манолчев, басиста Георги Пехливанов и барабаниста Божидар Атанасов. От 20 ч. в Mixtape 5. Билети: 30 лв.

16-17.03

Витоша Freestylerz. Второто издание на фестивала за фрийстайл ски и сноуборд, както и за всички любители на зимните спортове, е насочено към деца и възрастни. Събитието е подходящо за напреднали, за начинаещи, както и за всички, които искат да прекарат почивните дни в планината. Програмата включва състезания, демонстрации, уроци, специален дамски уъркшоп с момичетата от Wild berries, както и много музика, игри и награди. Във "Витоша сноупарк" в зоната на Меча поляна, от 10:30 до 15:30 ч.

16-17.03

Кукерландия. Международният карнавал представя богатството в традициите на маскарадните игри от всички региони на България. В 25-ото издание освен българските кукери, сурвакари и бабугери ще можем да видим и представители на Турция, Гърция, Хърватия, Македония, Словения, Ирландия, Румъния, Полша, Португалия, Индонезия и др. В програмата са включени и множество концерти, изложби, конкурси, работилници на открито и дефилета. Събитието ще бъде озвучено от общо 32 685 хлопки, както и от гласа на Валя Балканска. В Градския парк на Ямбол.

17.03

Spring 360. Какво разстояние можете да изминете за 2, 3, 6 или 12 часа? Предстои да разберем по време на превърналия се в традиция градския ултрамаратон, с който се отбелязва и началото на бегаческия сезон. За 11-а година участниците ще се състезават за най-дълго прoбягано разстояние в рамките на фиксиран период. Състезателното трасе е с обиколка 649 м, изцяло равен и лесен за следване терен, а изборът е между 4 дисциплини, като участието може да бъде с отбори от двама или трима души или индивидуално. Старт в 6 сутринта в Южния парк в София, записване на spring360.begach.coм, таксата е 119 лв.

18.03

70 години Плевенска филхармония. Като част от националното си турне Плевенска филхармония пристига в София за концерта си, озаглавен "В света на музиката". Солисти са Веско Ешкенази - цигулка, и Вероника Тодорова - акордеон, а диригент - Георги Милтиядов. Програмата включва музика от Астор Пиацола, Енио Мориконе, Джон Уилямс, Петко Стайнов, Майкъл Джексън, Queen и др. От 19 ч. в зала "България", билети на касата и от Eventim: 18/35 лв.

19.03

Мозайка за начинаещи. С една от най-старите форми на изкуство ще могат да се упражняват участниците в творческата работилница. Те ще преминат през няколко модула, научавайки как да създадат свой проект от мозайка, какви материали могат да използват, как да рециклират и т.н., а като резултат ще създадат свое уникално произведение. В творческо пространство "Досами", цена: 50 лв.

21.03

Стендъп комедия. Златните момчета на българския стендъп Димитър Иванов-Капитана, Георги Кючуков и Димитър Донски излизат на голяма сцена. След серия разпродадени събития в цялата страна тримата комедианти са подготвили чисто ново шоу, което ще бъде представено на софийска публика по случай първа пролет. Събитието не се препоръчва за лица под 18 години. В Зала 1 на НДК, от 20 ч., билети от epaygo.bg на цени от 20 до 45 лв.

21.03

Шегата настрана. Платформа Ratio за научни и интелектуални теми, представени на достъпен и интересен език, ни дава нова тема за размисъл. Дискусията ще се фокусира върху смеха - може ли той да се превърне в оръжие или начин да прикриваме тревожността си, как ни въздейства т.нар. дигитален смях, кой и с какво има право да се шегува и много други въпроси, с които да тестваме границите на смеха. Със свои истории ще се включат Мила Минева, Лия Панайотова и Гери Турийска. В клуб "Строежа", от 19 ч., билети от Ratio.bg.

21.03

Нашият квартал "Цар Иван Асен II". Документалният филм на Олег Ковачев (детската роля в "Рицар без броня") разказва историята и показва настоящето на квартала, построен около столичната улица "Цар Иван Асен II". Ще видим как това място от Трета извънградска част се превръща в централна градска зона. Ще научим за някои от именитите хора, живели в района, и за емблематичните сгради. Филмът включва картини от бомбардировките по време на Втората световна война и други архивни кадри. Прожекцията е благотворителна, а събраните средства ще бъдат предоставени на читалище "Антон Страшимиров - 1926", което се намира в квартала. В кино "Влайкова", от 19 ч. Билети на касата.

До 29.05

Антонин Дворжак - неговата музика и живот в картини. Известната чешка илюстраторка Рената Фучикова представя по нетрадиционен начин живота и творчеството на световноизвестния композитор Антонин Дворжак. Проектът й съдържа комикси, но също и илюстрации на най-известните произведения на Антонин Дворжак: "Славянски танци", Te Deum, "Русалка" и "Из новия свят". В Чешкия център.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар