🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички обичат "Влайкова"

Новата постановка "Кино "Лента" разказва за съкварталците, които спасяват своето кино

Постановката "Кино "Лента" на сдружение "Шум и Бяс", с участието на: Александър Притуп, Светлозар Начев, Никол Василева и Мартин Иванов
Постановката "Кино "Лента" на сдружение "Шум и Бяс", с участието на: Александър Притуп, Светлозар Начев, Никол Василева и Мартин Иванов
Постановката "Кино "Лента" на сдружение "Шум и Бяс", с участието на: Александър Притуп, Светлозар Начев, Никол Василева и Мартин Иванов    ©  Мирослава Желева
Постановката "Кино "Лента" на сдружение "Шум и Бяс", с участието на: Александър Притуп, Светлозар Начев, Никол Василева и Мартин Иванов    ©  Мирослава Желева
Темата накратко
  • Кино-театър "Влайкова" е най-старото действащо кино в България
  • Тази есен млади актьори поставят пиеса за спасяването на киното
  • Нов прожекционен апарат, нови седалки и ново кафене, както и актуални филми привличат зрителите

"Покрай "Влайкова" и дарителските кампании има усещане за споделена отговорност сред хората от квартала, което ни обединява. Това си е нашето кино, завещано ни е и трябва да се грижим за него", казва 28-годишният Александър Бенев, който живее недалеч от ул. "Иван Асен" II Той се включва във фотографска изложба с приятели, а приходите от нея - 3000 лв. даряват за купуването на нов прожекционен апарат и така помагат за спасяването на кино-театър "Влайкова" през 2020 г. За осем месеца обикновените граждани събират 80 000 лв и без помощта на нито една компания или институция помагат на най-старото действащо кино в София да продължи да съществува.

С Бенев разговаряме преди театралната постановка, която се играе тук тази есен - "Кино "Лента" на сдружение "Шум и Бяс" разказва за колективните усилия на задружната общност и бурната история на "Влайкова". Мария Влайкова, създателката на киното е била учителка от Битоля и Скопие. Когато се омъжва за писателя Тодор Влайков и заживява в София, мечтае да изгради кинематограф. През 1925 г. двамата започват строежа на сградата на собствено място с площ от 465 квадратни метра, пренасят кофи с пясък и цимент с една каручка. Взимат заеми, за да завършват киното, а след това Мария Влайкова го завещава на Министерство на културата с условие винаги да бъде ползвано като кино и читалище, а с приходите от билетите да се изпращат млади талантливи писатели, актьори и музиканти да учат в чужбина. През 1944-а година киното е бомбардирано и впоследствие изградено наново.

Театралната режисьорка Мария Страшилова (26 г.), която е завършила образованието си в Дъблин, е впечатлена от киното и неговото четирикратно възкръсване. Тя написва site-specific пиеса, в който младите актьори не стоят само на сцената, а са навсякъде из залата, по балконите, между зрителите. В главната роля е журналист (прототип е Денис Българанов), който се опитва да намери реални хора, участвали в кампанията или възрастни, които помнят киното като млади, но много задачата не е лесна.

Журналистът в постановката е в конфликт с прожекциониста, който хем иска да спаси "Влайкова", хем не желае да се раздели с лентовите филми и нишовите арт хаус прожекции (гони децата с реплика, че никога няма да им пусне "Спайдърмен").

Днес нещата са коренно различни, в афиша има и комерсиални филми, но това нямаше да бъде възможно, ако ситуацията беше останала, както преди 2020 г., когато читалище "Антон Страшимиров-1926" управлява киното, но няма средства нито да го поддържа, нито да замени стария лентов прожекционен апарат с нов. След като с всеобщо усилие успяват да купят съвременен апарат, киното е спасено.

"Този пример е вдъхновяващ и е редно да се покаже, а в България много рядко се прави театър за социалните проблеми, които ни вълнуват тук и сега, докато в Ирландия това е много популярно", казва Страшилова. Другата разлика според нея между България и Ирландия е, че тук не се провокира, нито промотира новата българска драматургия и младите хора не се чувстват подкрепени до я създават.

Актьорите в постановката: Александър Притуп, Светлозар Начев, Никол Василева и Мартин Иванов играят със страст, може би защото каузата им е близка до сърцето - обичат киното и не искат и то да се превърне супермаркет или хотел както "Европа палас", "Сердика" и други.

Един от вдъхновителите на пиесата е Душко Върлаков - 73-годишен доброволец, който цял живот живее на съседна на "Цар Иван Асен II" улица. Той, заедно със сегашния председател на "Влайкова", режисьорът в БНТ Олег Ковачев, и екипа на читалището започват акцията по спасяването на киното "Ходихме да гледаме мюзикъла Mamma Mia преди години с приятелки и лентата постоянно се късаше, звукът виеше като тенекия и прожекционистът излизаше на сцената да ни се извинява", спомня си 88-годишната Емилия Димитрова.

В кампанията за финансова подкрепа за киното се включват хора не само от квартала, но и от цялата страна, също и от чужбина, всеки дарява колкото може. Става дума за над 350 души - от ученици до 90-годишни. Т "Най-голямото дарение беше от българка, живееща в САЩ, която преведе 10 000 лева", казва Николета Алексиева, ПР на "Влайкова". За популяризиране на каузата се организират срещи по кафетата на улицата, в градинката, доброволци обикалят и обясняват на жителите какво и защо е необходимо. А Николета Алексиева, която е работила като асистент-режисьорка в Народния театър привлича известни актьори, режисьори и музиканти, които в клипове разказват за връзката си с киното и призовават за дарения.

"Тук съм изгледал над хиляда филма, тук съм израснал", мотивира участието си в компанията Орлин Павлов, а Герасим Георгиев - Геро си спомня и за първите си влюбвания във "Влайкова" докато гледа "Фанфан лалето" или "Междузвездни войни". Но най-често повтаряната дума е уют - тук зрителите се чувстват уютно.

Съмишленици отвсякъде се включват в акцията, но все пак най-силно се усеща енергията и ангажираността на хората от квартала около ул. "Цар Иван Асен II". "Връзките между поколенията при нас не са накъсани - стари фамилии, второ, трето поколение живеят тук и общността е сплотена, познаваме се, говорим си на ти, помагаме си", казва Душко, с когото седим върху чисто новите удобни седалки, които са сложили през август. Неговата дъщеря също е наблизо, а в акцията за събиране на средства за киното се включват и младежи с фотографска изложба. Организира ги Ирен Петрова - "Харесвам киносалони с характер и история. "Влайкова" е именно такова място, което се нуждаеше от малко осъвременяване, за да продължи дейността си. Така дойде и спонтанното решение за благотворителната изложба". Тя допълва, че кино изживяването е съвсем различно от гледане на телевизор вкъщи - "а и имаш възможност да видиш нещо различно, както и да следиш развитието на световното кино".

През 90-те по време на прехода, фоайето на киното е дадено под наем на бар-кафе. Там обилно се леел алкохол, агитката на ЦСКА играела билярд, даже се продавала шкембе чорба на тротоара отпред. "Имаше и има много апетити за превземането на киното, идваха хора с фалшифирцирани документи за собственост, добре, че адвокати ги обориха и добре, че е завещанието на Мария Влайкова да го пази", казва Душко.

Целият квартал се събира да разчисти боклуците, насъбрани на тавана, за да може да се ремонтира покрива, начело с кмета Трайчо Трайков, както и ентусиастите зад проекта "Кинематограф" също се включват. Столична община им помагат с 50 000 лв. за ремонта на покрива.

След като събират пари за нов прожекционен апарат, успяват да привлекат дарения и за седалките. "Сградата е почти стогодишна и всеки ден нещо се разваля или руши", казва Цветелина, секретарката на читалището. Наскоро получават дарения и за изграждане на барелеф на Мария Влайкова. А сметките за ток, парно и вода покриват със средствата от продадените билети за филмите, както и от събитията, които се провеждат в залата на киното - като театър, концерти, премиери на книги и пр. Екипът на постановката за "Влайкова" "Кино "Лента" дава голяма част от спечелените средства от реализиране на пиесата от Столична община, дирекция "Култура" именно на киното за наем.

"Кино "Влайкова" вече участва във всички филмови фестивали - в момента там се показват филми от програмата на "Синелибри", след това ще могат да се видят от "Киномания". От скоро във фоайето на киното има ново кафене Misti Baristi, което предлага качествено specialty кафе, печено в Белгия, и вкусни сладки.

Следващата постанвока на "Кино "Лента" е на 15-и ноември от 19 часа. Билети за нея, както и за прожекциите се продават на място на касата, или онлайн от сайта Urboapp.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар