🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кинопреглед: Берлин

Няколко киносалона в германската столица с дълга и вълнуваща история

Можете ли да посочите съществените разлики между Зала 7 и Зала 8 от последния път, в който бяхте на кино в мола? Ами ако "Влайкова" се намираше на "Карл Маркс алее" вместо на ул. "Иван Асен II", какъв ли щеше да бъде животът вътре?

В навечерието на 24 май подбрахме няколко берлински киносалона с дълга и вълнуваща история - за вдъхновение и улеснение следващия път, когато сте в Берлин.

Babylon-Mitte

Babylon, една от киноинституциите на Берлин, предлага изключително богата палитра събития - от седмица, посветена на Милош Форман, през излъчване на "Метрополис" в акомпанимент на симфоничен оркестър, до прожектиране на феминистки порнофилми и срещи с режисьори. "Може да предлагаш интересна програма, но въпреки това залите да останат празни. Рецептата е да поставиш филмите в контекст. Така в Babylon годишно правим над четиридесет минифестивала - например ретроспекция на Джим Джармуш или седмица на френското нямо кино", казва главният мениджър Тимoти Гросман.

В сърцето на квартал "Мите", разположен срещу прочутия театър Volksbühne и на хвърлей разстояние от "Александерплац", Babylon разказва историята си (започваща през април 1929 г.) чрез непретенциозната еклектика на интериора. Фоайето е реставрирано в духа на двадесетте години на миналия век, когато киното за пръв път отваря врати, а салоните носят следите от следвоенния опит за връщане към удоволствията - плюшени кресла и позлатени детайли в суровата прегръдка на циментова замазка.

На някои прожекции гостите биват посрещнати с музика от реставрирания 80-годишен орган, съхранен на оригиналното си място още от първата прожекция. Babylon е един от трите салона, които получават държавна субсидия в Берлин - 30% от бюджета. "Не сме част от конгломерат, разчитаме само на себе си и на 100-те години изключителна световна кинематография. Правим каквото пожелаем именно заради тази независимост", споделя Гросман.

Група Yorck, кино International

Без субсидии, но с дългогодишни усилия за развитие на така наречените програмни кина, група Yorck притежава вече дванадесет салона в Берлин. През 70-те години на миналия век киноентусиасти се обединяват и купуват кино Yorck в квартал "Кройцберг", без да подозират, че полагат основите на най-голямата киноасоциация в немската столица. "Никога не сме искали да бъдем най-големите, а просто да показваме хубави филми и да разбием мита, че арт кината не могат да разполагат с широк екран, страхотен звук и удобни театрални седалки", споделят мотивацията си Yorck. В портфолиото им влиза емблематичното за културния живот

"Интернационал" - "премиерното" кино на ГДР. До 1989 г. всяка една премиера е показвана първо там, като 8-и ред винаги е бил запазен за партийните функционери, а 8-о място - лично за Ерих Хонекер. Любопитен момент в историята му е фактът, че първата прожекция на филм с гей тематика в ГДР е вечерта на 9 ноември 1989 г. Така International става част от историята на града - с падането на завесата в салона пада и Стената. Заради германските и международните филмови премиери International е важен адрес за ценителите на киноизкуството в Берлин.

Tilsiter Lichtspiele

Скучната жилищна част на източния квартал "Фридрихсхайн" носи съвсем различно ДНК от това на клубната му половина. В скрита уличка една уютна кръчма в социалистически стил приканва минувачите. Бирата е собствено производство, обстановката е непретенциозна. Това е Tilsiter Lichtspiele - сърцето на този район. Симбиоза между кино и бистро, чийто интериор би бил адекватен дори в кооперативен магазин в българско село. На символична цена от пет евро купувате билет, а за още толкова може да включите и вечеря в преживяването.

Афишът е микс от европейско кино и Холивуд. Кухнята е част от стратегията за оцеляване на киното, но, изглежда, никой няма против. Докато стоите с наливен пилзнер в ръка, очаквайте барманката да позвъни със звънче, за да обяви началото на прожекцията, и да я последвате в съседния безистен, където се намира малката зала. В камерен състав, без пуканки и реклами на Coca-Cola.

Ladenkino

Вратите на Ladenkino пропускат неонова светлина, издаваща света отвътре - диско топка, плюшени кресла и рок музика. Източноберлински интериор, стъкмен с мебели от улицата, и чудновати инсталации от битови предмети. Фоайето на Ladenkino може да бъде рок пъб, вход на бордей или московска дискотека, но точно тук е кино. Времето тук сякаш спира, особено когато потънете в плюшените седалки на камерния салон. А ако сте късметлии и в по-голяма компания, може да се настаните на един от диваните в залата.

Местоположението отново не е случайно - отсрещният рок бар, изглежда, е естественият финал на вечерта.

Ако съдим по историята на Ladenikino, удоволствието и последователността в това, което правиш, са в основата на добрия бизнес план. Собственикът Скали (Пауло Гонсалвес да Сеньора) е музикант, който след двадесет години турнета прави завой в кариерата си. Пред вестник Tagesspiegel Скали споделя, че модерната 3D система за киното е дарена от Rammstein за премиерата на Wacken - документален филм за рок фестивала в Германия. Все пак липсата на каквито и да е претенции в интериора и цените на билета (6 евро) и напитките говорят за различна мотивация в бизнеса. Изглежда, тук никой не се бори за "Оскар" и не отчита бюджети до тавана. Публиката е разнородна, кинозалите са квартални дестинации, а ходенето на кино е упражнение по забавяне на темпото. Няма ескалатори, припряни чакащи да си закупят билет, а сценария може да пренапишете с чаша вино пред салона.

Moviemento

Най-старото кино в Берлин, започва като майсторски ордьовър към менюто на главния готвач в ресторанта на първия етаж. Сега Moviemento е с изключително разнородна програма и шеста година дом на Дните на българското документално кино в Берлин.

Brot Fabrik

В бивша фабрика за хляб, тук културата наистина е със статута на насъщния. Фокус на програмата е Източна Европа.

Все още няма коментари
Нов коментар