🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книга | "Приносът. Евреите за България" на Леа Коен

Валери Петров, 1984 г. "Отворен прозорец"
Валери Петров, 1984 г. "Отворен прозорец"
Валери Петров, 1984 г. "Отворен прозорец"    ©  Иво Хаджимишев
Валери Петров, 1984 г. "Отворен прозорец"    ©  Иво Хаджимишев
Изд. Enthusiast

Цена: 40 лв.

Книгата "Приносът. Евреите за България" е под формата на красив документален албум с фотографии - някои редки, други познати. Дизайнерката Яна Аргирополус се справя с трудната задача да превърне купчините стари снимки в красиви изображения.

Но стойността е най-вече в съдържанието. Като писателка, дипломат с опит и изследователка Леа Коен е направила сериозно проучване и подбор, за да успее да обхване приноса на евреите през всичките векове на съществуването на България.

Книгата започва с хилядолетната история на евреите на Балканите, подкрепена от документи, преминава през полковниците от еврейски произход, които са се били за България през Освободителната, Балканските и Първата световна война, и стига до ден днешен. Четем увлекателни разкази за Дора Габе, Жул Паскин, Валери Петров и много други - албумът завършва с актьора Самуел Финци. Книгата е разделена на: политика, благотворителност, наука, литература, журналистика, музика, живопис, театър и кино. Личи си, че Леа Коен е доктор по музика, защото статиите за музикантите - български евреи, изненадват с факти, които са малко известни. Научаваме повече за Панчо Владигеров, Алексис Вайсенберг, Милчо Левиев, Петър Ступел и др.

"Изданието излезе от печат на 6 октомври. Радостта ми беше кратка - на другия ден се случи страшният погром в Израел, извършен от "Хамас", казва Леа Коен. Тя допълва, че всичко се е променило за няколко дни, защото не само Израел, но и евреите по цял свят попаднаха на прицел. "За мен лично беше необяснима вълната от антисемитизъм, която заля света. Като че ли евреите в Израел предизвикаха всички с готовността си да се защищават", казва писателката.

Леа Коен работи по "Приносът. Евреите за България" с екип от консултанти в различни области: политика, военно дело, обществен живот, култура и икономика. Използва материали от държавните архиви, както и от много частни архиви, някои от които се публикуват за първи път.

А какво подтиква Коен да напише книгата именно сега? "През последните години се говори обширно за спасението на българските евреи: една светла страница от 1943 г., написана от смели българи: митрополитите Стефан и Кирил, депутатите застанали зад Димитър Пешев, професионалните съюзи на адвокати, лекари, писатели, занаятчии", казва Коен.

Албумът дава представа за голямата интеграция на българските евреи в обществото, за техния съществен принос, който става причина за тази ответна реакция. "Вярно е, че българи са се притекли в помощ на евреите в труден за тях момент, но е важно да се знае, че и евреите са правели същото за българите и за своето Отечество - България", допълва авторката.

Книгата е номинирана за Награда на Асоциацията на българската книга за издателски проект с най-голяма обществена значимост.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    assholes avatar :-@
    BAte Venci
    • - 2

    Леа коен кога ще бъде лустриратана?

    Лес коен кога ще напише книга за баща, болшевишки кръволак от престъпният, така наречен “народен съд”?!?

    Нередност?
Нов коментар