🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Алмодовар ще снима първия си пълнометражен филм на английски, с Тилда Суинтън и Джулиан Мур

The Room Next Door разказва за една несъвършена майка и разгневената й дъщеря

Алмодовар с актрисите Джулиан Мур (вляво) и Тилда Суинтън
Алмодовар с актрисите Джулиан Мур (вляво) и Тилда Суинтън
Алмодовар с актрисите Джулиан Мур (вляво) и Тилда Суинтън    ©  Iglesias Mas
Алмодовар с актрисите Джулиан Мур (вляво) и Тилда Суинтън    ©  Iglesias Mas

Снимките на The Room Next Door, следващия пълнометражен филм на испанския режисьор Педро Алмодовар, който ще бъде заснет изцяло на английски, ще започнат през март между Ню Йорк и Мадрид. Главните роли ще изпълняват актрисите Тилда Суинтън и Джулиан Мур, потвърдено е участието и на актьора Джон Туртуро, обяви продуцентската къща на Алмодовар El Deseo. Според краткото съобщение филмът разказва историята на "една много несъвършена майка и разгневената й дъщеря, разделени от голямо недоразумение". Майката Марта (в ролята Тилда Суинтън) е военен репортер, а Ингрид (Джулиан Мур) е авторка на автобиографични романи, посредник между болката и отчаянието на двете жени.

"Филмът говори за безграничната жестокост на войната, за много различните начини, по които двете писателки подхождат и пишат за реалността, говори за смъртта, приятелството и сексуалното удоволствие като най-добри съюзници в борбата с ужаса", казва Педро Алводовар.

През годините испанският режисьор често говори за евентуален свой филм на английски език, както и за няколкото осуетени проекта. Причината винаги е недостатъчно доброто владеене на английски език, според думите му. Все пак той снима вече два среднометражни филма на английски, "Човешкият глас" (2021) отново с Тилда Суинтън и гей уестърна "Странен начин на живот"(2023) с американските актьори Итън Хоук и Педро Паскал в главните роли.

Именно заради липсата на увереност с английския в средата на 2023 г. Алмодовар се отказа от вече напредналия проект по адаптацията на няколко от 43-те разказа от сборника "Наръчник за чистачки" (A Manual for Cleaning Women: Selected Stories (Picador Collection) на американската писателка Лусия Бърлин. Продуцентка и изпълнителка на главната роля щеше да бъде актрисата Кейт Бланшет. По същата причина преди години той отново се отказа да реализира пълнометражен филм на английски, адаптация по няколко разказа на канадската писателка Алис Мънро, за който вече беше получил съгласието на Мерил Стрийп за главната роля.