"София филм фест" с новите заглавия на Вендерс, Каурисмаки и София Копола

28-ото издание събира 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма от 53 държави и 6 континента

Събитието (от 13 до 31 март) се връща в нормалния си ритъм на престижен европейски фестивал от ранга на Сараево и Солун. 28-ото издание събира 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма от 53 държави и 6 континента. Освен в познатите софийски арт салони и програми в Пловдив, Варна и Бургас ще има и разширена селекция с филми онлайн на Neterra.tv/plus.

Сред престижните гости е легендата Маргарете фон Трота с последния си филм "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" (с Вики Крипс). Нашумялата полска режисьорка Малгожата Шумовска ("Леки момичета") ще представи "Жената от", определен от в. Variety за "светъл прозорец към признаването на пола в неприспособима среда". Творческият тандем Джесика Удуърт/ Петер Бросенс ("Белгийският крал", "Босият император") ще e тук за Специалната награда за принос към феста и с последния им филм "Светкавици отново". Същият приз ще вземе и балканският класик Радивое Андрич.

Журито за международния конкурс за първи и втори филм води унгарецът Саболч Хайду, българските имена в него са актьорът Димитър Маринов ("Зелената книга") и режисьорката Зорница София. Маринов ще покаже и двете си нови американски участия "Сельодка" и "Караганда". Новото място за срещи с автори и пресконференции е кафе-галерията "Синтезис - - Фотосинтезис" на бул. "Васил Левски".

Стари и нови майстори

Финландската актриса Алма Пьойсти ("Добрият шофьор") е гост на феста и в главната роля в "Паднали листа" (награда на журито на последния Кан) на самобитния Аки Каурисмаки. Ще видим неувяхващия талант на Вим Вендерс в "Прекрасни дни" с приза за най-добър актьор от Кан за Коджи Якушо. "Старият дъб" на легендата Кен Лоуч е за последната кръчма в малък град и е с наградите на публиката на цели пет фестивала от Валядолид до Калгари. "Зелена граница" на бележитата полякиня с международна кариера Агнешка Холанд е със специалната награда на журито от Венеция. Винаги трогващият Нури Билге Джейлан е в програмата с поетичния "Сухи треви".

Последният жив представител на френската "нова вълна" Филип Гарел участва с "Под знака на голямата мечка", взел "Сребърна мечка" за режисура на Берлинале миналата година. Майсторът на политическото кино Марко Белокио е в селекцията с "Отвлечен". Източният класик Хирокадзу Корееда присъства с "Чудовище", награден за сценарий на миналия Кан.

В програмата са и хитове, за които светът говори в момента. "Заседнали" на Александър Пейн ("Небраска", "Отбивки", "Потомците") с Пол Джамати е с пет номинации за предстоящите оскари, включително за най-добър филм. "Присила" на София Копола е по мемоарите Elvis and Me и за преживяванията на младата съпруга от военната база в Германия до затворническия лукс в Грейсленд. Ще видим самостоятелния режисьорски опит на Итън Коен "Куклички на път" с Маргарет Куоли. "Солтбърн" на британската актриса и режисьор Емералд Фенел (Promising Young Woman) е сатира на декадентската висша класа с Бари Кеоган и Джейкъб Елорди, който е Елвис във филма на Копола. "Всички сме непознати" на Андрю Хейг е новият Call Me by Your Name, в него блестят актьорски Пол Мескал и Андрю Скот.

Реалността режисира

Силно документално кино на "28 София филм фест". В програмата е "На борда на Адамант" на Никола Филибер ("Златна мечка" от Берлинале 2023), разказващ за плаваща психиатрия по Сена, в центъра на Париж. Арменският "1489" е с наградата за пълнометражен документ от Амстердам миналата година. "Източният фронт" на украинеца Виталий Мански е за доброволци от първия ден на войната, самият Мански води журито на документалния конкурс.

"Мишел Гондри, направи го сам" е за автора на "Блясъкът на чистия ум". "Четири дъщери" на тунизийката Каутер бен Хания е с номинация за идващите оскари и награда "Златно око" от Кан. Със специална награда от Сънданс за световен документален филм е "Саундтрак на африканската демокрация". "Джоан Баез: I Am a Noise" е за пътя на певицата и политически активист от годините с Боб Дилън (чиято кариера е захранила с тогавашната си популярност) до прощалния й концерт. "Последният гларус" на вече навлезлия в игралното кино Тонислав Христов е с актуалния "Златен ритон" от Пловдив.

Българските моменти

Откриването в Зала 1 на НДК ще е с "Клопка" на Надежда Косева ("Ирина") по сценарий на Боян Папазов, морална притча за човека и връзката му с природата с голяма роля на Александър Трифонов. На откриването ще свирят Kottarashky & the Rain Dogs, а документалният филм за Никола Груев - Котарашки "Балканската черна кутия" на Цветан Драгнев е в международния конкурс. В конкурса за игрален филм редом с "Клопка" е и "Защото обичам лошото време" на талантливата Яна Лекарска.

"Уроците на Блага" на Стефан Командарев е в балканския конкурс. Ще видим Самуел Финци в израелския "Диво желание". Тома Спространов, изправен на живо пред пловдивчани, в "Пулсиращи тепета". Тони Чембъра в "Монолит бенд" за ранните години на групата. Още за филмите и програмата на: siff.bg

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар