🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книга: "Говори с Нева"

Сайтът "Тоест" и "Жанет 45" обединиха сили в нестандартен за българското книгоиздаване проект

"Чудя се за доброто. Колко добро е достатъчно добро? В личен и работен план. Кое е "добро" в днешния свят?" Подобни въпроси получава в електронната си поща преводачката от испански, каталонски, италиански и английски език Нева Мичева, която води рубриката "Говори с Нева" в онлайн седмичника за независима публицистика "Тоест".

Сайтът и "Жанет 45" обединиха сили в нестандартен за българското книгоиздаване проект - книга от 350 страници, която събира кореспонденцията й с читателите на сайта. Или както Мичева пише в предговора: "Писма от читатели от едната страна и от мен от същата страна, понеже така и не разбрах къде е другата." В хода на разговорите дистанцията им изглежда символична.

В изданието са събрани въпроси и отговори от началото на 2018 г. до пролетта на 2020 г., а за концептуалната цялост допринася и визуалното оформление на Люба Халева. Въпросите варират между разсъждения за ежедневието, родителството, самооценката, взаимоотношенията, политическия климат в България, а отговорите често се развиват в различни посоки, пораждат асоциации с философията, историята и изкуството: "Ние имаме нещастието да сме от посттоталитарно общество, което още не е успяло да категоризира пораженията и да потърси стабилност във възстановяването на справедливостта и рязкото отграничаване на миналото", пише Нева. "Останал ни е импулсът за спасяване поедично, за подозрение към властта и усещането, че всяка система е непременно насилие и лъжа."

И все пак колко добро е достатъчно добро наистина? "При всички положения едно ми се вижда ясно: другият е ключово понятие във всяко замисляне за доброто, а всяко замисляне за доброто е добро, защото води до по-голяма осъзнатост на собственото ни участие в света", отговаря Нева.

Следващата книга, която ще излезе с превод от Нева Мичева, е сборникът от есета "Потъналите и спасените" на италианския автор от еврейски произход и химик Примо Леви (1919 - 1987). Книгата ще е в книжарниците в първите дни на август.

Мичева вече има опит с текстовете му от "Периодичната система", която излезе на български през 2016 г., но сега предизвикателството е дори по-голямо, споделя тя. "Потъналите и спасените" е неговата последна книга, размисъл над всичко дотогава - от личния му лагерен опит до опита (и паметта, и поуките) на Европа и човечеството въобще в десетилетията след Втората световна", казва Нева Мичева.

"Мисля, че това е една от най-важните книги, които съм чела - тя има милост към чувствата на читателите, но няма милост към лъжата. Резултатът е смесица от безжалостно ясни заключения, предложени като повод за разговор и промяна." "Потъналите и спасените" излиза малко след отбелязването на 101 години от рождението на Леви и 75 години от окончателния край на нацистките концлагери. В момента Мичева работи по "Ба̀рнабо от планината" от Дино Будзати - книга, която описва като "малък мълчалив роман за мъже, планини, търсене на смисъл и откриване на съвест".

Лятото на Нева Мичева в културни акценти:

- Онлайн изданието на фестивала за анимационно кино в Анси.

- Филми: анимационният "Физика на тъгата" на Теодор Ушев, документалният "Гьолът" на Христиана Райкова, румънският документален филм "Колектив".

- Сериал: Upload.

- Книги: в момента "Крематорът" на Ладислав Фукс, а след това "Малкият свят, големият свят" на Надежда Радулова.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tumba_lumba avatar :-P
    ТумбаЛумба
    • - 1
    • + 1

    "Чудя се за доброто. Колко добро е достатъчно добро? " Истински добрите не се чудят. Чудят се само онези, които искат да изглеждат такива, но не са.

    Нередност?
Нов коментар