🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Свободен играч"

Геймърска фантазия с Райън Рейнолдс

Оценка: 3 от 5

Още от същото: "Лего, филмът"

Free Guy е за бунта на "ниповете", на статистите в един свят на играчи. Всеки е по малко нип (не-игрален-персонаж в жаргона на видеоигрите), зрител на собствения си живот, а не негов двигател. Чиновникът К. на Кафка е идеалният нип. Малкият човек на Чаплин от "Модерни времена", винтче в системата, също.

В закъснялата с година лятна премиера на "Дисни" това е анонимният Гай (Райън Рейнолдс). Спретнат банков чиновник, с предназначение да стане точно в седем, да поздрави златната си рибка, да изпие обичайното си кафе и после да лежи проснат на пода на банката, докато поредният играч обирджия крещи и стреля в тавана. Гай живее в гигантска симулация, видеоигра от рода на Grand Theft Auto, кръстена с ирония Free City. Гай е като лъчезарния Труман (от "Шоуто на Труман"), преди да разбере, че небосводът му е декор, като Нео от "Матрицата" преди червеното хапче.

Сюжетната линия извън видеоиграта е оставена на талантливи млади актьори, досега с кариери в телевизията. Джоди Коумър от Killing Eve и Джо Кийри от Stranger Things са бивши студентски гаджета, написали заедно гениална програма със скрит код, активиращ изкуствен интелект. Тя е открадната от алчния собственик на Free City (режисьорът Тайка Уайитти в бравурна роля). Момичето се връща в играта с аватара Molotov Girl, секси като Никита, с "по два пистолета във всяка ръка", за да открие точното място на кражбата. Появата й активира онова "прещракване" (разбирай влюбване) у Гай, което ще го издигне до водач на бунта на ниповете. До свободен не само заради името си човек. С малкия "бъг", че не е човек, а набор от пиксели.

Без да е оригинален, филмът е добре опакована лятна забава. С чара на невинен симпатяга Рейнолдс е точният Гай, изобретателният сценарий е от хората, написали Ready Player One (2018), шеметните спецефекти са в ръцете на опитния Шон Леви ("Нощ в музея").

Все още няма коментари
Нов коментар