Кино | "Привидения в къщата" с Росарио Доусън, Оуен Уилсън и Джаред Лето

Хорър комедия с духове и добри актьори

+ + + от 5

Haunted Mansion

Режисьор: Джъстин Симиен

С: ЛаКийт Стенфийлд, Росарио Доусън, Оуен Уилсън, Джаред Лето, Тифани Хадиш, Дани де Вито, Джейми Лий Къртис, Уинона Райдър

Времетраене: 123 мин.

Още от същото: "Круиз в джунглата"

Haunted Mansion е летен филм за цялото семейство, но от тези, които не пропускат преобличанията на Хелоуин. Смешното е повече от страшното.

"Дисни" продължават с финансовото "изтупване" на дашния "чувал" с интелектуалните си собствености. Първо бяха игралните версии на анимационните им приказки, после "Карибски пирати" (2003) окуражи филмирането на живите атракциони от тематичните им паркове. Тогава излезе и The Haunted Mansion с Еди Мърфи, базиран на едноименния увеселителен "щанд" от 1959 г. Наскоро гледахме съседния му "Круиз в джунглата" със Скалата и Емили Блънт, на който се готви продължение. Фабриката работи.

Работата с познат материал изисква талантлива намеса. С нея е зает тъмнокожият автор Джъстин Симиен, спечелил "Сънданс" със студентската политическа сатира Dear White Men (2014), по която вече има книга и сериал в Netflix. Вампирската комедия Bad Hair (2020) е била "билетът" му за жанра. Зад сценария е Кейти Диполд от дамския прочит на "Ловци на духове" (2016).

Самотна майка (Доусън) с любознателен десетгодишен син купува южняшки дом на хълма с готически тайни и призрачни обитатели. За "прочистването" му ангажира ексцентричен свещеник, представящ се за екзорсист (Уилсън) и потънал в скръб по починалата си съпруга бивш астрофизик (Стенфийлд), изобретил виждаща "тъмната материя" камера. Присъединяват се несръчен професор по духове (Де Вито) и устата медиумка (Хадиш) за призоваването им. Явява се емблемата на жанра Джейми Лий Къртис в кристално кълбо.

Ритъмът е ведър, до фарс, въпреки дигиталните страхотии и оптически разширяващите се коридори и стаи. Подтекстът е, че силите на злото (Джаред Лето е главният демон с цилиндър) се хранят от реалната ни житейска скръб и справянето с тях минава през нейното преодоляване. За самото "преодоляване" - посещавайте тематичните паркове на "Дисни".

Все още няма коментари
Нов коментар