Кино | Gran Turismo на Нийл Бломкамп с Орландо Блум

Скоростна спортна драма за геймър на пистата

+++ от 5

Gran Turismo

Режисьор: Нийл Бломкамп

С: Арчи Мадекуе, Орландо Блум, Дейвид Харбър, Джимон Хонсу, Гери Халиуел, Мейв Лили

Още от същото: "Спийд Рейсър"

Времетраене: 134 мин.

Беше време, когато популярни филми ставаха на видеоигри, сега е обратното.

Gran Turismo е продукция на PlayStation, по името на перфектна шофьорска симулация, превърнала се във видеоигра с 80 милиона потребители. Филмът драматизира истинската история на Ян Мардербъроу (р. 1991), действащ и сега пилот от формулите GT. Сменил геймърския волан в юношеската си стая с истински.

В ролята на Ян е Арчи Мадекуе от "Мидсомар", екранните му родители са бившата певица и част от Spice Girls Гери Халиуел и Джимон Хонсу ("Гладиатор"). Бащата е бивш професионален футболист, иска сина си на терена с топка, не затворен пред екрана в стаята. Майката е благият умиротворител между двамата.

Живота им променя налудничава идея на Дани Мур (дългокос и наедрял Орландо Блум), фигура с въображение от маркетинга на "Нисан". Той "продава" на шефовете в Токио начин геймърите да станат купувачи. Световно виртуално състезание (включват се реално 90 000) и след суров пилотски тренинг на Силвърстоун (във филма от Дейвид Харбър, между баща и казармен сержант) първите десет дават победител за пистата. Нашият Ян, с Kenny G и Enya в слушалките, докато треньорът му иска Black Sabbath, в романтична връзка с обикновено момиче от Кардиф (Мейв Лили).

На режисьорското кормило е неординерният Нийл Бломкамп ("Сектор 9", "Елизиум", "Чапи"), автор на онази реклама на "Ситроен", който ставаше на Трансформър, и с диплома по анимация, която тук много му помага. Естетиката е на видеоигра, със стрелки и рисувани диаграми по екрана. Зрителят е зад джойстика, в случая волана.

Отношенията са в коловоза на "Роки" и спортната мелодрама. Аутсайдерът с приятелствата му, съперничествата, треньора баща и пробудената любов за награда. С падението (известната катастрофа с летящата кола в "Нюрбургринг") и после триумфа (на "24-те часа на Льо Ман"). Но целта тук е адреналинът на състезанията. Потъването в Играта за два летни часа.

Все още няма коментари
Нов коментар